Portret/Corneliu Dumitriu: „Am construit mii de tablouri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Dumitriu
Corneliu Dumitriu

Artistul botoşănean pictează de mai bine de 35 de ani. Lucrările sale au ajuns prin casele a sute de pasionaţi de artă din ţară şi din străinătate. S-a născut în localitatea Rădăuţi-Prut, „acolo unde natura musteşte artă“, fapt care se simte în toate tablourile pictorului botoşănean.

„Când mă duc la Rădăuţi- Prut mă încarc cu energie. Toate tablourile mele conţin apă. Este un loc chiar cu adevărat miraculos. Natura este sursa fundamentală pentru tot ceea ce foloseşte în construcţia oricărei arte. Eu cred că inclusiv muzica, poezia şi orice creaţie este legată de ceea ce înainte a fost creat de Dumnezeu. Dacă mă năşteam în oraş, poate desenam asfalt, coşuri de gunoi, maidanezi“, se confesează pictorul.

Se trezeşte în miez de noapte ca să picteze

Pictează de mai bine de 35 de ani şi e convins că s-a născut pentru artă. Are un stil inconfundabil şi crede că pictura lumii s-a făcut prin autodidacţi.
„Am avut o mare atracţie, o chemare uriaşă spre această vocaţie. Ceea ce fac mă pasionează. Mă trezesc noaptea, la ora 3.00, şi mă apuc să lucrez, cu o pasiune şi cu o îndârjire de neconceput la un om care ar putea să fie foarte comod. Mă atrage, mă absoarbe, simt că acel lucru trebuie să se reprezinte, trebuie să existe şi dacă nu îi dai tu importanţă, atunci nu va mai fi“, mărturiseşte Corneliu Dumitriu.

Cel care i-a arătat drumul spre pictură a fost directorul Şcolii Populare de Artă, Victor Hreniuc. Mai departe, artistul recunoaşte că lectura a stat la baza formării personalităţii lui în acest domeniu.

Ultima expoziţie personală, intitulată „55“

„Înainte de pictură, ai nevoie ca literatura să intre în sufletul tău, să-ţi lărgească orizontul, să-ţi aducă în faţă personalităţi reale, care construiesc, gândesc, formează lucrurile. Nu poţi să fii pictor pur şi simplu. Eu am citit foarte mult. Filosofia esenţială a picturii reprezintă şansa de a te reconstrui şi de a înţelege, lucru ce porneşte tot din literatură“, mai spune artistul. De la primul tablou, pictorul se construieşte puţin câte puţin şi fiecare lucrare e  o parte din el. Ultima sa expoziţie, intitulată „55“, după vârsta pe care a împlinit-o artistul, cuprinde şi un tablou realizat în urmă cu 32 de ani.

„Fiecare tablou este o etapă. Eu am construit mii de tablouri până acum. Foarte multe sunt date cadou, foarte multe sunt cumpărate, foarte multe sunt prin colecţii, muzee. Dacă reuşeam să fac o expoziţie la 55 de ani cu toate tablourile mele, trebuia să ajung până la Cătămărăşti“, crede pictorul.
Străinii, însetaţi de culoarea lui Dumitriu

Românii, dar şi străinii s-au arătat fascinaţi de tablourile pictorului botoşănean. În numeroasele sale expoziţii din ţară, din Europa şi SUA a vândut mii de tablouri. A participat la mai multe tabere de pictură, iar vara aceasta este chemat în Franţa. Faptul că opera sa este dorită de privitori l-a uimit pe artist, care se arată flatat de faptul că oamenii sunt dispuşi să dea foarte mulţi bani pentru ca ceea ce-l reprezintă să se regăsească şi în casele lor.
Numeroase premii naţionale pentru pictură

„Eu am rămas foarte uimit, foarte surprins când am văzut că am succes. Dinainte de ’89, am avut o expoziţie în Botoşani în care am vândut din 34 de lucrări, 30. Ideea de a fi prezent în casa unui om poate părea unora insignifiantă, dar nu şi mie. Pentru mine este un lucru aproape uimitor“, spune Dumitriu.

Lucrările semnate de botoşănean au fost recompensate adesea. În 2001, 1997 şi 1995 a obţinut Marele Premiu pentru Pictură, Galeria Avantpost. Totodată, artistul a obţinut Premiul Fundaţiei „Lascar Vorel“, la Bienala Naţională de Pictură şi alte numeroase distincţii la diferite concursuri din acest domeniu.

Profil

Născut: 1 iunie 1954, Rădăuţi-Prut, Botoşani.
Studii: Şcoala Populară de Artă, Botoşani.
Familie: Căsătorit, are un fiu de 27 de ani, care este arhitect.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă pictura, arta, pentru dumneavoastră?
O şansă de a fi. Să dai decontul pentru această lume. Decontul respectiv eu îl dau în fiecare tablou.

Ce alt drum vă tenta în adolescenţă?
Iniţial, am vrut să mă fac scriitor, dar era prea complicat. Nu am răbdare, asta mi-ar fi ocupat toată energia. Eu consider că omul are un singur potenţial energetic şi în momentul în care îl risipeşte pe altceva nu-i mai rămâne de făcut şi un alt lucru.

Ce înseamnă să pictezi un tablou?
A face un tablou este o completare extraordinară pentru a construi acel ceva şi este o concentrare pe care ţi-o dezvolţi lucrând şi consumând, de la o lucrare la alta.

Ce-i place
„Îmi place tot ceea ce este interesant şi frumos, tot ceea ce este creat de Dumnezeu. Îmi place să văd lumea, până unde merge creaţia lui Dumnezeu“, a spus artistul, care adoră să-şi petreacă timpul în mijlocul naturii.

Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de responsabilitate a oamenilor, în general. Faptul că unii oameni nu sunt conştienţi că trăiesc o singură dată şi că au o responsabilitate“, a completat pictorul, care a reuşit să creeze la Botoşani o piaţă pentru comerţul cu frumos, fiind şi proprietarul unei galerii de artă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite