Blocurile-pericol din municipiul Brăila. Oricând ar putea răni pe cineva din cauza bucăţilor de tencuială care se desprind de pe faţade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţadele degradate de pe care cad bucăţi de tencuială pun în pericol pietonii   FOTO Florentin Coman
Faţadele degradate de pe care cad bucăţi de tencuială pun în pericol pietonii   FOTO Florentin Coman

Mai multe blocuri din municipiul Brăila pot fi considerate pericol public pentru pietonii care circulă pe trotuarele învecinate, din cauza bucăţilor de tencuială ce se desprind periodic de pe faţadele îmbătrânite şi nereparate de ani de zile. Asociaţiile de Proprietari se plâng că nu au bani pentru reabilitarea faţadelor, iar autorităţile locale nu pot pune în practică programe de investiţii fără contribuţia asociaţiilor.

Unul dintre blocurile cu probleme este A20, situat pe Str. Franceză, la intersecţia cu Calea Călăraşilor. De pe faţada acestui bloc au început să se desprindă încă din 2013 bucăţi de beton care au avariat mai multe autoturisme parcate pe trotuar. Doar o întâmplare fericită a făcut ca până în prezent să nu fie lovit niciunul dintre pietonii care circulă în număr mare prin zonă.

Ultimul incident în care o maşină a fost avariată de bucăţile de tencuială căzute de la înălţime a fost consemnat în urmă cu câteva zile. "Brăileanul Gabriel G. ne-a sesizat că a găsit maşina personală, pe care o parcase pe Str. Franceză, lovită de o bucată de tencuială căzută de pe faţada blocului 20A. În urma acestei reclamaţii, Asociaţia de Proprietari nr. 216 va fi sancţionată pentru neîntreţinerea faţadei imobilului, cu o amendă cuprinsă între 250 şi 750 lei”, a declarat, la scurt timp după incidentul respectiv, Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila.

AP 216 a fost amendată, a doua zi, cu 250 lei, în contextul în care şi-a luat angajamentul că va repara acele balcoane de pe care cade tencuiala. Într-adevăr, imediat după primirea sancţiunii, a fost angajată o firmă de alpinism utilitar care a început reparaţia punctelor critice.

blocbr2

Asociaţiile de proprietari nu au bani decât pentru reparaţii punctuale, nu pentru întreaga faţadă   FOTO Florentin Coman

În 2013, aceeaşi asociaţie de proprietari a fost amendată cu 500 lei, tot pentru nerepararea faţadei, iar atunci au fost făcute, ca şi acum, intervenţii în câteva locuri cu probleme, fără a se reabilita toată faţada blocului, cum ar fi fost normal.

„Nu putem face o reparaţie unitară a întregii faţade, deoarece nu avem fondurile necesare. În urmă cu câţiva ani, când s-a pus problema ca blocurile din Brăila să fie izolate printr-un program finanţat de Ministerul Dezvoltării şi cofinanţat de Primărie şi asociaţiile de proprietari, asociaţia noastră strânsese bani pentru partea ei de contribuţie, însă programul nu s-a mai aplicat, fiindcă Primăria nu a alocat fondurile necesare.

Din acest motiv, fiecare asociaţie a trebuit să se descurce pe cont propriu. Noi am prevăzut în bugetul de investiţii din fiecare an bani pentru reparaţii ale faţadelor, însă aceştia nu ne ajung decât pentru intervenţii punctuale. Vom interveni şi acum, în măsura posibilităţilor, în acele puncte de unde a început să se desprindă tencuiala", spune preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 216, Alexandru Dumitraşcu.

Primarul Aurel Simionescu spune că, dimpotrivă, asociaţiile sunt cele care nu vor să contribuie cu fonduri la acele iniţiative care vizează anveloparea blocurilor din municipiu. “Niciun program de investiţii legat de reabilitarea faţadelor blocurilor nu se poate face fără contribuţia asociaţiilor, iar de fiecare dată când s-a ajuns la sumele ce trebuie plătite, asociaţiile au dat înapoi, plângându-se că proprietarii apartamentelor nu pot sau nu vor să contribuie. În exerciţiul financiar 2014 -2020 există posibilitatea accesării de fonduri europene pentru anveloparea blocurilor, însă asociaţiile trebuie să vină cu o cotă parte şi probabil că iar vor fi probleme în acest sens”, ne-a declarat Simionescu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite