Elevii, victime ale traficului de persoane. Ce trebuie să ştie copiii ca să nu cadă pradă traficanţilor de carne vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au aflat de ce trebuie să se ferească pentru a nu ajunge pe mâna infractorilor Foto: IPJ Brăila
Elevii au aflat de ce trebuie să se ferească pentru a nu ajunge pe mâna infractorilor Foto: IPJ Brăila

Poliţiştii brăileni, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila s-au întâlnit cu elevi din municipiul Brăila, în cadrul a două activităţi de informare organizate cu ocazia Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Această zi este marcată în fiecare an, începând din 2002, şi a fost instituită de Organizaţia Internaţională a Muncii, pentru a atrage atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care se impun a fi luate pentru stoparea acestuia.

Pentru început, reprezentanţii instituţiilor participante, membre ale Echipei Intersectoriale Locale Brăila în domeniul prevenirii şi combaterii exploatării copiilor prin muncă, a violenţei asupra copilului şi a violenţei în familie, s-au întâlnit cu elevii de gimnaziu de la Şcoala „Anton Pann” din municipiu.

Discuţiile purtate cu aceştia au constat în prezentarea unor noţiuni precum exploatarea unei persoane, a consecinţelor muncii premature asupra dezvoltării copilului, vârsta de la care o persoană dobândeşte capacitate de muncă, durata timpului de muncă pe zi în cazul minorilor şi exploatarea prin muncă - formă a traficului de persoane.

Având în vedere vârsta beneficiarilor, care îi expune la victimizare din cauza naivităţii şi lipsei de experienţă în gestionarea unor situaţii, reprezentantul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane le-a prezentat împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane, modul în care acţionează traficanţii şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în această situaţie.

Nu în ultimul rând, copiii au fost informaţi cum privire la instituţiile care au atribuţii în sprijinirea copiilor exploataţi prin muncă şi modalităţile în care acestea pot fi sesizate.  Astfel, au fost prezentate numerele de telefon, apelabile gratuit, la care pot suna pentru a semnala  un caz  de exploatare prin muncă sau pot primi informaţii de la specialişti, respectiv:

-HelpLine 0.800.800.678 - serviciu naţional administrat de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane;

-Telefonul copilului – 0239/983 – gestionat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila;

-112 – numărul unic pentru apeluri de urgenţă.

Demersurile informativ-preventive au continuat la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila şi s-au adresat minorilor care beneficiază de măsuri de protecţie în cadrul acestei instituţii.

Aspectele importante ale discuţiilor cu micuţii le-au reprezentat atenţia pe care trebuie să o aibă în vedere atunci când li se oferă un loc de muncă, în ţară sau în străinătate, şi măsurile de precauţie ce trebuie să şi le ia pentru a nu cădea în plasa unor persoane rău intenţionate.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite