Exclusiv: Leacul contra iradierii, pe cât de miraculos, pe atât de banal. Un farmacist brăilean dezvăluie ceaiul anti-radiaţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmacistul brăilean Ion Bobaru prezintă leacul contra radiaţiilor! Bătrânul muşeţel, pomenit prima dată de Paracelsus, este medicamentul cel mai indicat în combaterea iradierilor, este părerea avizată a celebrului farmacist de la Brăila.

image

Deţinător al maşinii de comprimat „Eureka" şi a primei Farmacopei Române, Ion Bobaru, proprietarul farmaciei-muzeu „Faltis", prepară mare parte din medicamente în laboratorul propriu. În timp ce străinii, îngroziţi de norul radioactiv rezultat în urma catastrofei din Japonia, se calcă în picioare pentru iodura de potasiu, Bobaru propune cura cu ceai de muşeţel.

Poţiuni făcute în casă

image

Potrivit farmacistului brăilean, istoria omenirii evoluează ciclic, pentru că, după explozia medicamentelor obţinute prin sinteză (aşa-numita chimioterapie), în ultimii zece ani, la nivel mondial, bolnavii îmbrăţişează terapia naturistă (fitoterapia).

În timp ce 95% dintre farmacişti vând medicamente „sintetice", luate de-a gata de la marile companii, farmacistul brăilean preferă leacurile obţinute după vechile reţete. El cultivă, culege şi prelucrează în sistem propriu plante medicinale, pe care le foloseşte mai apoi la prepararea medicamentelor.

Veteranii farmaciei brăilene, Hepites şi Faltis

image

Farmacie în grădină

„Plantele provin fie din flora spontană, fie din grădina proprie. Culeg păpădie, cicoare, muşeţel, flori de tei, lumânărică, fructe de cătină, fructe de castan, păducel şi frunze de nuc din Câmpia Brăilei, Munţii Măcinului şi Munţii Vrancei. Din grădina proprie, aflată în spatele farmaciei, culeg măceş, păducel, lăcrămioare, flori de nalbă, rădăcină de omag, fructe de muştar, flori de busuioc, mentă, ardei iute şi gălbenele", povesteşte farmacistul brăilean.

Plantele medicinale sunt chiar în curtea casei

image

Bobaru spune că a ales să aibe propria grădină pentru a fi sigur de „calitatea plantelor medicinale" pe care le transformă în medicamente.
Născut la ţară şi absolvent de liceu agricol, Ion Bobaru a iubit dintotdeauna plantele şi grădinăritul.

A absolvit mai apoi Facultatea de Farmacie, unde a învăţat despre „virtuţile farmaceutice" ale unor plante pe care, în liceu, le-a studiat ca buruieni (de exemplu, verbina, troscotul şi pirul!).

Din banala iederă, se obţine „Prospan sirop", expectorant pentru tuse, iar din merişor arhicunoscutul „Urinal", medicament folosit în afecţiuni urinare. La „Faltis", folosind plantele respective, se prepară tincturi din care se obţin, mai apoi, siropuri pentru afecţiunile menţionate. Totul pe cale naturală!

Poţiuni, soluţii, unguente făcute de Bobaru

image

Tehnici şi jurăminte

„Un rol esenţial în obţinerea unui preparat farmaceutic îl reprezintă momentul optim al recoltării şi condiţiile de uscare şi păstrare a acestor plante medicinale. Iată un fragment dintr-un jurământ farmaceutic din 1622: „Subsemnatul, jur în faţa Lui Dumnezeu că, după ce accept sa fiu farmacist, îmi voi exercita meseria cu devotament. Toate plantele medicinale le voi recolta la timp, le voi usca şi le voi menţine în bune condiţiuni. Voi distruge şi voi arunca tot ceea ce este perimat, alterat sau expirat...", ne-a spus Ion Bobaru, în timp ce pregătea stratul de pământ proaspăt, unde urma să cultive gălbenele, materia primă pentru cunoscuta „alifie" de gălbenele.

O minune a farmaciei: muşeţelul!

Plantă pentru stabilizarea circulaţiei cerebrale

image

Prezent în toate cele zece Farmacopei Române, de la 1862 încoace, muşeţelul este, de departe, medicamentul suprem. Este medicamentul care a rezistat şi care, mai nou, poate tămădui afecţiuni extrem de grave.

Iederă pentru sirop expectorant în tuse

image

„Florile de muşeţel se recolteză începând cu primele zile ale lunii mai până la jumătatea lunii iunie. Are foarte multe utilizări farmaceutice. Poate surprinde faptul că ceaiul de muşeţel este contraindicat în spălăturile oculare, în diferitele afecţiuni ale ochiului, deoarece poate provoca alergii. Muşeţelul are, însă, acţiune antispastică, anestezică, antiseptică şi antiinflamatorie", a precizat farmacistul.

Maşina Eureka, pentru fabricat pastile precum piramidonul

image

Mai presus de toate, banalul ceai de muşeţel are „efect protector şi curativ în reacţiile produse de iradieri".

„În urma catastrofei din Japonia, există tendinţa de a se folosi în exces comprimate de iodură de potasiu, contra radiaţiilor. Eu, ca farmacist, recomand o cură cu ceai de muşeţel, caz în care efectele ar fi mult mai benefice", a conchis Ion Bobaru.

Dacă s-ar cunoaşte acest lucru, oamenii ar renunţa la pastile, apelând la cura cu ceai de muşeţel. Sătenii noştri au o vorbă: „În faţa muşeţelului să te înclini şi să-i spui „Săru'mâna, doctore!"

Merişor pentru circulaţie

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite