Şocul pe care îl suferă corpul când ne aruncăm brusc în apă rece. Putem face infarct în câteva secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când stăm mult la soare şi apoi intrăm brusc în apă rece organismul suferă un şoc termic, care poate fi fatal. Uneori simptomele nu apar imediat şi avem tendinţa să le ignorăm.

Dacă aţi stat mult la soare, nu vă grăbiţi să vă aruncaţi în apă pentru a vă răcori. Gestul poate fi fatal indiferent de vârstă. „Atunci când stăm mult la soare, corpul se încălzeşte peste măsură. Dacă intrăm brusc în apa mării sau în piscină, difrerenţa de temperatură este uriaşă, iar organismul suferă un adevărat şoc termic. Poate apărea şi fenomenul de hidrocuţie sau înec uscat. În momentul în care organismul ia contact cu apa rece, persoana poate face infarct sau poate leşina, fapt ce poate duce la înec. Infarctul poate apărea în câteva secunde deoarece inima este şocată şi se poate opri, chiar dacă sunteţi perfect sănătoşi. Dacă se întâmplă aşa ceva persoana trebuie scoasă din apă şi trebuie sunat la 112. Ca să preveniţi hiportemia, care poate apărea şi dacă afară este cald, pacientul trebuie învelit cu o pătură şi ţinut de vorbă ca să nu adoarmă. De aceea este bine să nu vă aruncaţi în apă când sunteţi singuri. Cel mai sigur este să nu faceţi deloc acest lucru“, spune medicul internist Florin Tudor.

Uneori simptomele nu apar imediat după contactul cu apa. „Efectele şocului pot să nu se vadă imediat. Dacă după ce aţi ieşit din apă aveţi crampe, durere de cap, palpitaţii şi o senzaţie de oboseală foarte mare este bine să mergeţi la medic. Persoanele care sunt predispuse la alergii pot avea tot felul de reacţii ciudate atunci când intră în apă rece. Dacă apar bubiţe pe corp, dacă aveţi dureri de cap sau stări de ameţeală ieşiţi imediat din apă. Dacă simptomele au fost cauzate de şoc termic vor dispărea în maxim o oră. Persoanele care dezvoltă astfel de alergii trebuie să aibă mare grijă când intră în apă rece şi să ia antihistaminice (pastile pentru alergie)“, mai spune medicul.

Pentru a nu avea astfel de probleme când sunteţi în concediu puteţi urma câteva sfaturi. „Nu staţi la soare ore în şir şi abia apoi să intraţi în apă. Udaţi-vă cam odată la 20-30 de minute. Nu consumaţi alcool când staţi la soare. Atunci când intraţi în apă faceţi treptat acest lucru. Păşiţi până când apa ajunge la genunchi şi apoi umeziţi zonele unde sunt cel mai mulţi receptori respectiv piept, spate, gât şi faţă. În acest mod organismul va începe să regleze temperatura şi nu veţi avea probleme. Abia apoi scufundaţi-vă tot corpul în apă“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite