Şoferii sunt principalii vinovaţi în cazul accidentelor în care sunt implicaţi biciclişti. Sfaturi pentru a evita tragediile pe şosea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea accidentelor în care sunt implicaţi biciclişti se produc din cauza şoferilor neatenţi, dar şi a traficului aglomerat.

Potrivit poliţiştilor din analiza accidentelor rutiere grave înregistrate în anul 2016 la nivelul judeţului Braşov reiese că 71%  din acestea au fost comise din vina conducătorilor auto şi 5,23% din vina bicicliştilor. Nici aglomeraţia nu ajută. 

„Mărirea constantă a parcului auto, a posesorilor de permise de conducere, alături de infrastructura rutieră insuficient dezvoltată, incluzând aici şi pistele pentru biciclete, determină folosirea aceloraşi căi de rulare de către toţi participanţii la trafic indiferent dacă sunt cu maşina, motocicleta sau bicicleta. Rezultatele unei coliziuni între un autovehicul de tonaj superior şi o motocicletă sau bicicletă, întotdeauna este în detrimentul celor din urmă, inclusiv a conducătorilor care de regulă suferă vătămări corporale grave“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Braşov.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să urmeze următoarele reguli:

Să nu folosească benzile speciale destinate bicicliştilor. Este interzisă staţionarea sau oprirea pe pistele speciale pentru biciclete.

Să păstreze distanţa laterală regulamentară (1,5 m) în depăşirea oricărui vehicul pe două roţi.

Să se asigure temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda de rulare.

Să păstreze banda de circulaţie în viraje.

Să fie foarte atenţi înainte de a deschide portiera autovehiculului.

Să nu claxoneze bicicliştii aflaţi la mică distanţă de ei în trafic.

Sfaturi pentru biciclişti:

Folosiţi pistele destinate bicicliştilor.

Folosiţi echipamentul de protecţie.

Asiguraţi-vă că bicicleta este echipată cu lumini corespunzătoare şi dispozitive fluorescent-reflectorizante, în stare de funcţionare.

Verificaţi starea tehnică a bicicletei, aceasta trebuie să aibă un dispozitiv eficient de frânare, sistem adecvat de direcţie şi sistem de avertizare sonoră.

Semnalizaţi din timp şi vizibil orice schimbare a direcţiei de deplasare, şi asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră.

Evitaţi să ascultaţi muzică şi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta.

Nu transportaţi obiecte voluminoase care vă pot stâjeni sau periclita deplasarea.

Purtaţi haine de culori deschise, care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar noaptea este obligatoriu să purtaţi îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante.

Reamintim faptul că pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite