Braşovul are de 40 de ori mai multe biserici decât spitale. Numărul de lăcaşuri de cult se apropie de cel al şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovul are 119 lăcaşuri de cult monument istoric. FOTOAdevărul.
Braşovul are 119 lăcaşuri de cult monument istoric. FOTOAdevărul.

Judeţul Braşov are 428 de lăcaşuri de cult, 604 de unităţi de învăţământ şi 11 spitale funcţionale. Dacă în ultimii ani numărul şcolilor şi al spitalelor a scăzut, numărul de biserici a crescut.

Potrivit recensământului din 2011, judeţul Braşov are o populaţie de 549.217 locuitori cu 94.044 mai puţini decât erau în 1992.

În Braşov există 428 de lăcaşuri de cult dintre care doar 119 sunt clasificate ca monumente istorice şi au o vechime de peste 100 de ani. O treime dintre lăcaşurile de cult s-au construit după 1990. Acum, la Braşov există o biserică la 1283 de locuitori.

Două dintre bisericile postdecembriste sunt de-a dreptul ostentative şi nu respectă absolut deloc principiul modestiei, unul dintre principiile de bază ale religiei.

Biserica din Ghimbav ce poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este poleită cu aur, iar construcţia ei a costat peste 1 milion de euro. Acoperişul de 1700 de mp a fost acoperit cu o folie de inox aurit adus tocmai din Ucraina.  

Catedrala din Făgăraş este cel mai mare lăcaş de cult din judeţul Braşov, construit cu bani publici. Cupola ei este poleită de aur, iar catedrala are dimensiunile unui bloc turn cu 10 etaje. Catedrala din Făgăraş a înghiţit până acum nu mai puţin de 6 milioane de lei, dar mai este nevoie 3 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. Banii pentru ridicarea ei au venit de la guvern, de la autorităţile locale, dar şi din donaţii de la credincioşi şi bisericile din Mitropolia Sibiului. Guvernul chiar a alocat înainte de alegeri de anul trecut 2,3 milioane de lei pentru catedrală.

Catedrala din Făgăraş

Consiliul Judeţean Braşov a dat  în 2014, în total 240.000 de lei pentru bisericile din judeţ. Instituţia a refuzat însă să dea 300.000 de lei pentru catedrala Mântuirii Neamului de la Bucureşti. Dacă Consiliul Judeţean a alocat bani pentru culte, Consiliul Local al municipiului Braşov nu a fost deloc darnic. În ultimii trei ani, din bugetul Primăriei nu s-a alocat absolut niciun leu pentru biserici.

Numărul şcolilor este în scădere

În judeţul Braşov sunt acum 604 unităţi de învăţământ (licee, scoli generale şi grădiniţe). Dintre acestea 23 sunt licee. Numărul unităţilor de îmvăţământ a scăzut în ultimii ani deoarece s-au făcut comasări din cauza scăderii numărului de elevi. Avem acum practic o unitate de îmvăţământ la 909 locuitori.

Astfel, liceele Nicolae Titulescu şi Sfinţii Voievozi (Rulmentul) au fost comasate, iar noul liceu se numeşte „Nicolae Titulescu". Liceele Astra şi Iosif Şilimon (Hidromecanica) au fost şi ele comasate şi s-a ajuns la „Colegiul Tehnic Transilvania".

Liceul Auto s-a comasat cu cel de Transporturi sub denumirea de „Colegiul Tehnic de Transporturi", iar liceele „Constantin Brâncoveanu" şi „Emil Racoviţă" (LSN)  au devenit prin comasare Colegiul Teoretic „Emil Racoviţă".

Şi opt şcoli generale din Municipiul Braşov au fost comasate. Şi în judeţ au fost comasate alte opt şcoli la Săcele, Râşnov şi Făgăraş.

 Odată cu aceste comasări s-au făcut şi economii în bugetul şi aşa mic al educaţiei. Dacă Primăria nu a dat niciun leu la biserici, în 2014 a investit 14 milioane de lei în reparaţii la unităţile de învăţământ. Şi anul acesta vor fi lucrări de anvergură la renovarea Şcolii Generale 12 şi la extinderea Colegiului Naţional Dr. Ioan Meşotă.

Spitalele din Judeţ au fost decapitate de Ministerul Sănătăţii

La Braşov există acum 11 spitale funcţionale. În municipiu sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Pediatrie, Maternitatea, Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie. Mai există spitale la Făgăraş, Predeal (sanatoriu nevroze), Codlea, Rupea, Victoria şi urmează să se redeschidă Spitalul din Săcele. Asta înseamnă un spital la 49.928 de locuitori.

Spitalul Judetean Braşov

Spitalele din Braşov au suferit o mare lovitură când în urmă cu patru ani unităţile din Codlea, Victoria şi Săcele au fost desfiinţate de Ministerul Sănătăţii. Au fost proteste de stradă, urmate de procese în instanţă, iar spitalele si-au câştigat dreptul la viaţă. Cele de la Codlea şi Victoria au fost redeschide anii trecuţi, iar acum urmează cel de la Săcele. Ministrul Sănătăţii care a vizitat  în toamnă Braşovul a recunoscut că închiderea lor a fost o greşeală.

La Braşov se promite de peste 10 ani un spital nou nouţ, complet cu toate secţiile la Hărman. Anunţat cu surle şi trâmbiţe şi pietre de temelie de pe vremea ministrului Eugen Nicolăescu, spitalul a rămas doar pe hârtie. La Braşov mai există şi două spitale private.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite