VIDEO Ce a păţit ursul propus pentru împuşcare după ce a muşcat o turistă care dorea să-l prindă într-un selfie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului a aprobat mutarea ursului Soni, mascota Lacului Sfânta Ana, în rezervaţia de la Zărneşti. S-a luat în calcul şi împuşcarea animalului după ce ursul a rănit o turistă din Ungaria care a vrut să îşi facă un selfie cu el.

Soni a apărut în zonă în această primăvară în zona Lacului Sfânta Ana şi de atunci nu s-a mai dat plecat. Are aproximativ 2 ani şi din datele oficiale este singur de când avea un an. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu mama lui. Fie aceasta l-a părăsit, fie a murit. Soni a arătat că nu îi este frică de oameni. Putea fi văzut zilnic la marginea pădurii în apropierea cărării pe unde coboară turiştii spre Lacul Sfânta Ana, dar şi lângă terasele din zonă unde oamenii stau la o cafea. S-a obişnuit cu gălăgia şi ştie că oamenii îi mai dau de mâncare.

Turiştii erau însă avertizaţi de prezenţa lui atunci când coboarau spre lac. Cu toate acestea, toată lumea care venea la lac în poza. Aşa s-a întâmplat şi vinerea trecută când, o turistă din Ungaria l-a ademenit pe Soni ca să facă o poză cu el. Ursuleţul a mâncat ce i-a dat femeia, dar a vrut mai mult şi a ajuns să o rănească pe turistă la picior. Este primul incident în care a fost implicat până acum.


Imediat după incident, autorităţile din Harghita au cerut aprobare la Ministerul Mediului pentru recoltarea (împuşcarea) sau mutarea lui Soni în altă parte. Astăzi Soni a scăpat de sentinţa la moarte. Ministerul Mediului a aprobat mutarea sa în Rezervaţia de la Zărneşti. Soni va deveni astfel cel de al 101-lea urs din sanctuar. O echipă de la Rezervaţie a plecat la Lacul Sfânta Ana şi l-a prins pentru a-l aduce pe Soni în noua lui casă. 

Rezervaţia este cea mai mare din Europa de Est. Se întinde pe 69 de hectare şi poartă numele LiBEARty. Înfiinţarea Rezervaţiei de la Zărneşti a fost inspirată de povestea unui urs chinuit care a murit înainte să mai poată gusta savoarea libertăţii. Ursoaica Maia a fost cea care a inspirat-o pe Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei «Milioane de Prieteni», să înfiinţeze rezervaţia. În 1998, Maia era ţinută într-o cuşcă la un restaurant din Bran. Ajunsese, practic, să-şi mănânce lăbuţa. Reprezentanţii asociaţiei au tratat-o şi i-au dus mâncare în fiecare zi timp de câţiva ani. Din păcate, Maia a murit înainte să ajungă în rezervaţia care a luat fiinţă în 2005.

 Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. Rezevaţia este deschisă  de marţi până duminică, iar turiştii o pot vizita însoţiţi de ghid. Un bilet de intrare este 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Rezervaţia a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase destinaţii europene de către cel mai important site de călătorii din lume, Trip Advisor. PreşedinteleTripAdvisor, Marc Charron, a trimis la Braşov un certificat de excelenţă pentru rezervaţie. Trip Advisor este pe locul 2 în lume ca şi aplicaţie pe Facebook, având peste 60 milioane de utilizatori unici pe lună. Pe site au fost postate review-uri în aproape 96% din ţările lumii.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite