Secţia de radioterapie a Spitalului de Urgenţă Braşov rămâne închisă. Ministerul Sănătăţii cumpără cinci aparate, dar niciunul nu ajunge la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a făcut un împrumut pentru a cumpăra cinci acceleratoare de particule, dar niciunul nu a fost repartizat la Braşov deşi solicitări se fac de ani buni. Bolnavii de cancer sunt nevoiţi să meargă la privat sau la alte centre din ţară.

Ministerul Sănătăţii cumpără cinci acceleratoare de particule, dar niciunul dintre ele nu va ajunge la Braşov. Aparatele, extreme de utile în tratamentul cancerului vor ajunge la spitale din Craiova, Oradea, Timişoara, Cluj şi Târgu Mureş. Secţia de la Braşov stă închisă de aproape cinci ani, din cauza lipsei unui accelerator de particule.

Aparatul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost casat din 2013 şi până acum Ministerul Sănătăţii nu a dat bani pentru a se cumpăra altul. Marius Neculoiu, fostul director al Spitalului Judeţean, a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Ministerul Sănătăţii, dar până acum au fost doar promisiuni. În 2014 i s-a spus că Braşovul va fi pus pe lista de priorităţi, lucru care nu s-a întâmpat.

În ianuarie 2015 reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai spitalului au cerut din nou fonduri pentru aparat, dar au primit în schimb un control. Imediat după solicitare Corpul de Control de la Ministerul Sănătăţii a venit să verificire activitatea spitalului. De atunci şi până astăzi nu s-a mai întâmplat absolut nimic.

Mii de oameni au nevoie de un astfel de aparat. Doar la Braşov, peste 1.000 de pecienţi au apelat la aparatul de la privat. Câţi dintre ei au ajuns la Cluj sau Bucureşti şi câţi au murit pentru că nu şi-au permis tratamentul la privat nu se ştie.

 S-au făcut numeroase solicitări la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia unui accelerator de particule pentru Braşov, dar până acum nu au fost decât promisiuni neonorate. Pentru a putea funcţiona un astfel de aparat este nevoie de un buncăr special. Buncărul ar trebui construit de către Consiliul Judeţean, însă autorităţile nu au încredere în promisiuni. Aparatul a fost promis de trei ori, dar nu a ajuns la Braşov, ci la alte centre din ţară. Potrivit lui Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, buncărul nu va fi construit până când nu se va ştii 100% că Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru cumpărarea unui aparat de radioterapie pentru Braşov.

În toată această joacă de soarecele şi pisica pacienţii sunt cei care suferă. Oamenii care au ceva bani pot să meargă la Centrul Privat de pe strada Carierei. Cei cu venituri foarte mici sunt însă condamnaţi la moarte. Trebuie să meargă la Spitalele din Cluj sau Bucureşti, dar şi drumul costă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite