SIF Transilvania vrea să vândă Cetăţuia Braşovului cu 5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria s-a arătat dispusă de mai multe ori să preia obiectivul turistic. Suma este însă prea mare, iar edilii vor o evaluare proprie. Primăria vrea apoi să obţină fonduri europene şi să restaureze cetatea aşa cum s-a întâmplat la Rupea, unde cetatea din localitate arată acum excepţional.

O comisie de specialitate formată din consilieri locali şi angajaţi ai Primăriei Braşov va analiza oferta primită de la SIF Transilvania pentru cumpărarea Cetăţii Braşovului de pe Dealul Straja.

Acţionarul majoritar al Aro a evaluat acum cetatea la o sumă cuprinsă între 4,9 şi 5,2 milioane de euro. Cetatea este în patrimoniul Aro Palace şi am cerut un schimb pentru a putea obţine o finanţare europeană, în vederea punerii acesteia în valoare, cum s-a întâmplat la Rupea. Evaluarea făcută de către reprezentanţii SIF mi se pare un pic exagerată, aşa că vom face şi noi o evaluare în care vom ţine cont de anumiţi indicatori şi sperăm să mai coborâm suma”, a precizat primarul George Scripcaru, citat de bzb.ro. 

Cetatea are însă nevoie şi de lucrări majore de reabilitare. Pentru a o transforma într-un obiectiv turistic de interes naţional ar fi nevoie de 3,5 milioane de euro.

Cetatea Braşovului a devenit din nou vizibilă anul trecut, iar seara este luminată. Primăria a tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului. Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul Cetăţii există o promenadă, pentru ca turişti să se poată bucura de privelişte, iar în interior sunt amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului.

Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.

Cetăţuia Braşovului a devenit obiectiv turistic din anul 1982, când a fost preluată de Aro Palace. Aici funcţionează acum un restaurant şi o terasă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite