Fructe şi legume cu efecte miraculoase. Varza vindecă ulcerul, ceapa combate astmul, bananele calmează stomacul iritat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele şi fructele, nelipsite într-o dietă sănătoasă
Legumele şi fructele, nelipsite într-o dietă sănătoasă

De-a lungul timpului, oamenii şi-au îngrijit sănătatea cu ceea ce le-a oferit natura, de la rădăcinile şi frunzele unor plante sălbatice la fructele şi legumele din grădini. Cercetările recente au confirmat efectele terapeutice ale plantelor, mai precis ale substanţelor din conţinutul acestora.

Carotenul, licopenul, biotina, capsaicina, numeroasele grupe de vitamine sunt câteva dintre substanţele produse de legume şi fructe, de care organismul uman are mare nevoie. 

„Nu întâmplător, medicii recomandă la unison consumul de fructe şi legume, pentru că legumele în general sunt izvor de sănătate. Ajută mult la prevenirea anumitor boli. Pe lângă aportul lor alimentar, sunt bune şi din punct de vedere medicinal, pentru că ele contribuie mai ales la prevenirea unor boli”, spune cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă.

Potrivit specialiştilor, sunt boli care pot fi învinse, în anumite faze ale lor, prin rspectarea unor diete pe bază de legume, fructe sau ceaiuri. Iată câteva dintre recomandări:

Contra astmului, consumă ceapă! Te ajută prin faptul că uşurează circulaţia pe tubii bronhici. Se practică, de asemenea, aplicarea de pacheţele cu ceapă pe piept, ajutând la respiraţie. 

image

Împotriva tusei şi a astmului bronşic se face un decoct de ceapă în felul următor: o lingură de ceapă tocată mărunt se fierbe timp de 10 minute în 200 ml. de apă. Se strecoară şi se bea cald, cu înghiţituri mici, pe parcursul a 10, 15 minute, neîndulcit sau îndulcit cu o linguriţă de miere de albine. Se consumă una, două căni pe zi.

Dacă ai probleme cu stomacul, consumă banane şi ghimbir. Îţi calma stomacul şi îţi vor vindeca greaţa de dimineaţă. 

Bananele sunt bune pentru alinarea arsurilor, deoarece stimulează producţia de secreţie mucoasă ce protejează împotriva acidului gastric. În plus, bananele conţin mult potasiu, un mineral alcalinizant cu un PH 14.

Bananele trebuie să fie însă foarte coapte, acestea fiind cele care ajută la reducerea acidităţii stomacului şi creşterea PH-ului din acesta. Bananele necoapte suficient pot duce însă la efectul contrar, crescând aciditatea.

image

Ovăzul este un alt neutralizator natural, foarte bun pentru alinarea arsurilor de stomac. Conţine foarte puţine grăsimi saturate şi colesterol, două ingrediente care pot cauza refluxul acid. Când ai arsuri gastrice, poţi mesteca bine o linguriţă de fulgi de ovăz şi apoi să-i înghiţi.  

Contra infecţiilor urinare, consumă suc de afine. Cu ajutorul gradului ridicat de aciditate, îţi va controla bacteriile nocive. 

Infecţiile urinare sunt afecţiuni importante în practica medicală, atât prin frecvenţa lor, cât şi prin potenţialul lor de gravitate, infecţiile recurente ale tractului urinar putând evolua spre leziuni renale severe.

image

Fitoterapia vizează, ca şi regimul igienodietetic, sau ca tratamentul medicamentos, o acţiune diuretică, antiinflamatorie, antiinfecţioasă, emolientă, depurativă, antispastică.

Astfel, pot fi folosite plante cu acţiune esenţialmente diuretică, precum coada- calului, troscot, pir, cozile de cireşe şi de vişine, şi plante diuretice cu efect asociat antiinflamator: merişor, afin, lemn dulce, turiţă mare, muguri de pin şi de plop, frunze şi rădăcină de nalbă mare, flori şi frunze de nalbă de cultură, ienupăr, strugurii ursului, pin, urzică, măceşe, anghinare, frunze de mesteacăn.

Contra problemelor cu oasele, consumă ananas! Fracturile osoase şi osteoporoza pot fi prevenite cu ajutorul manganului din ananas.

Alimentaţia joacă un rol important în vindecarea după fracturi. Ea influentează procesul de osteosinteză  şi menţinerea unei densităţi minerale osoase optime. Pentru a accelera osteosinteza, se recomandă creşterea aportului de proteine, minerale şi vitamine.

image

Surse importante pentru aceste elemente sunt anumite legume, precum brocoli, salată, pătrunjel, varză, varză de Bruxelles, sparanghel, ardei gras, conopidă, fasole, linte, năut, ridiche neagră, roşii, seminţe de dovleac, seminţe de floarea soarelui, fructe crude, uscate şi oleaginoase: portocale, kiwi, grapefruit, mandarine, căpşuni, pepene galben, coacaze negre, smochine, banane, ananas, papaya, nuci, alune, migdale, arahide.

Dacă eşti răcit, consumă usturoi! Îţi ia senzatia de cap tulbure şi, nu uita, scade şi colesterolul.

Răcelile sunt provocate, de cele mai multe ori, de contactul unui rinovirus cu mucoasa nazală. Când nu sunt tratate la timp şi scapă de sub control, chiar şi cea mai banală răceală se poate transforma în bronşită sau în pneumonie. Dacă aveţi această problemă puteţi apela la remedii naturiste, indicate în locul medicamentelor obişnuite.

Pentru a scăpa mai repede de răceală, pisaţi câţiva căţei de usturoi, apoi puneţi-i la fiert în apă şi consumaţi-i ca pe o supă. Usturoiul are proprietăţi antiseptice, iar uleiurile conţinute de acesta elimină senzaţia generală de disconfort şi ajută la eliberarea căilor respiratorii, facilitând o bună respiraţie.

image

Şi uleiul de mentă este recomandat, dacă apare febra. Pentru scăderea temperaturii corporale, luaţi câteva picături de ulei de mentă, cel mult cinci, în funcţie de intensitatea febrei. Aceasta va duce la o scădere rapidă a temperaturii.

Daca tuşesti, foloseşte piper roşu. O substanţă similară se găseşte în siropul de tuse. Ai grijă la cantităţi, pentru că îţi poate afecta stomacul. 

Tusea seacă are nevoie în primul rând de remedii calmante şi emoliente. Se recomandă sirop din extract de cimbrişor, sirop de ridiche neagră cu miere, grindelia, ceai de scai vânăt. Ca dezinfectante locale, pot fi consummate ceaiuri pe bază de salvie, între administrările de sirop pentru calmarea iritaţiei gâtului.

Pentru efect calmant, decongestiv, mucolitic se recomandă siropuri cu extract de iederă, nalbă, sovarv, tei, dar şi ulei volatil pelargonium şi pătlagină, pin, brad, lemn-dulce.

Contra cancerului la sân, consumă grâu, tărâţe şi varză. Te ajută să menţii estrogenul la nivel sănătos. 

Remediile naturiste pentru cancerul de sân includ consumul de usturoi, broccoli, struguri, ceai verde, lignani, grâu verde, soia, vitamina D şi calciu. Cancerul de san este caracterizat de cresterea de tesuturi maligne la nivelul sanului. 

Este binecunoscut faptul că usturoiul are proprietăţi antibiotice care pot fi utile pentru tratarea agentilor infectioşi cum ar fi bacteriile, ciupercile, fungii, etc. Specialiştii consideră că prezenţa în interiorul acestuia a compuşilor de sulf cu achil îl transformă într-un agent important în lupta anti-cancer. 

Consumate înainte  de masă, tărâţele  de grâu reduc apetitul

Şi strugurii conţin un compus numit proantocianide, care diminuează producţia de estrogen a organismului. Acesta poate fi un tratament eficient pentru cancerul de sân, cum reiese din studiile clinice efectuate pe un lot important de pacienţi cu această afecţiune. 

Grâul verde, consumat sub formă de suc sau chiar crud, s-a demonstrat că participă la regresul celulelor canceroase. Acesta are capacitatea de a îmbunătaţi sistemul imunitar şi ajută la eliminarea de toxine. 

Contra cancerului la plămâni, se poate lupta prin consumul de legume verzi şi portocalii. Conţin un antidot ideal, numit beta-caroten, o formă de vitamina A. În această categorie intră: broccoli, varza creaţă, lăptuci, dovlecel, varza de Bruxelles, gulie/nap, spanac, asparagus, ţelina, castraveţi, varza, anghinare, bame, kiwi, pepeni dulci, lămâie verde, piper verde.

”Celor care vor să se ferească de cancer, de boala aceasta nemiloasă pe care o întâlnim frecvent, legumele şi fructele cu beta-caroten le dau o oarecare protecţie pentru că substanţele acestea previn îmbolnăvirea celulei sau contribuie chiar la pansarea sau extragerea radicalilor liberi de la nivelul celular şi îi elimină din organism”, explică cercetătorul Costel Vânătoru. 

Pentru combaterea ulcerului consumă varză. Conţine substanţe care ajută la calmarea ulcerului gastric şi duodenal.

Tratamentul este relativ simplu şi necostisitor. Se prepară un suc celular de varză albă, obţinut prin presare sau prin mixare. Zilnic este necesară o varză de mărime medie, din care se obţine un pahar de suc celular. Sucul preparat pentru o zi se ţine la frigider. Se împarte cantitatea obţinută în trei părţi, din care se va lua câte o treime de pahar între mesele principale.

image

În numeroase cazuri cu acest tratament fitoterapeutic s-au obţinut cicatrizări perfecte în cazul nişelor deschise, unice sau chiar multiple.

Dacă vrei să scapi de diaree, consumă mere. Răzuieşte mărul de coajă, lasă-l să se maronească şi mănâncă-l. Şi bananele vindecă aceasta afecţiune, cu condiţia să nu fie excesiv de coapte.

Un remediu foarte cunoscut de mamele şi bunicile noastre în aceste cazuri este orezul. Se poate folosi atât crud, o linguriţă de orez crud fiind suficientă pentru a stopa o diaree uşoară, cât şi fiert, simplu, doar în apă cu puţină sare.

Menta este o plantă foarte cunoscută şi folosită şi care are o eficienţă foarte mare în astfel de cazuri, fie că o luăm sub formă de ceai cald, fie sublingual sub formă de pudră sau mestecând câteva frunze proaspăt culese din grădină.

De asemenea, dacă e sezonul lor, putem consuma câteva linguri de afine.

Pentru presiune sanguină mare, consumă ţelină şi ulei de măsline. Conţin substanţe care scad presiunea sângelui. 

image

Fiecare persoană ar trebui să includă în mesele zilnice fructe şi legume bogate în potasiu, acesta fiind o parte importantă a oricărui tratament de scădere a tensiunii arteriale. Valorile potasiului vor atinge 2000-4000 mg pe zi. 

Cele mai bogate în potasiu sunt: roşiile, portocalele, cartofii, bananele, fasolea, mazărea, pepenele galben şi fructele uscate, precum prunele sau stafidele.

Ai glicemie mare? Consuma broccoli şi alune! Conţin crom şi ajută la reglarea insulinei şi a glicemiei. Iată câteva dintre cele mai bune remedii naturiste pentru reglarea glicemiei:

Urzica este un puternic detoxificant, dar şi o plantă foarte bună pentru cei care suferă de diabet, deoarece una dintre proprietăţile sale este cea de a scădea nivelul glicemiei. Urzica se consumă sub formă de infuzie, câte două linguri la un litru de apă, şi se beau câte două căni pe zi. Se poate bea şi sub formă de smoothie, se prepară din ce plante doriţi, apoi adăugaţi şi o mână cu urzici.

Păpădia este un alt remediu contra glicemiei crescute. Această plantă conţine o substanţă numită inulină, un fel de zahăr care nu stimulează secreţia de insulină din pancreas. Ea se poate consuma sub formă de salată, câte două pe zi timp de patru săptămâni.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite