Legenda Babelor de la Ulmet, ciudaţii trovanţi din Munţii Buzăului care se deplasează continuu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au forme dintre cele mai ciudate, de farfurii zburătoare, carapace de ţestoase ori bile perfect sferice, cântăresc de la câteva grame la câteva tone şi ajung să măsoare doi metri înălţime. Vorbim despre trovanţii din zona Ulmet-Bozioru, atracţii turistice ascunse în Munţii Buzăului. Aceste formaţiuni geologice au fost numite de localnici „Babele de la Ulmet“.

Geologii spun că trovanţii sunt forme de micro relief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp. Modul de formare al trovanţilor este acelaşi cu cel al perlelor. 

Întregul proces determină creşterea acestor formaţiuni, din inima pământului către suprafaţă, tocmai de aceea, ineditele forme de relief primind popular numele de „pietre vii”. 

Aspectul pietrelor este foarte bizar. Multe dintre ele au forme sferice sau cilindrice, fiind asemănate cu navele spaţiale extraterestre. În România, printre cele mai întinse platforme de trovanţi se găsesc în judeţul Buzău, pe culmea Ivăneţu. 

Localnicii dar şi primii geografi care au luat contact cu aceste stânci le-au numit Babele de la Ulmet, pentru că de la distanţă seamănă cu nişte bătrâne care vorbesc între ele.

Grupul de stânci care seamănă cu nişte farfurii zburătoare se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău. Drumul durează, cu maşina, aproximativ 40 de minute.

Sursa: www.muntesiflori.ro - Foto: Radu Puşcarciuc

image

Apoi, turiştii au de mers pe jos, din centrul localităţii, aproximativ 30 de minute către creasta cu ciudatele formaţiuni stâncoase. O piatră perfect rotundă anunţă apropierea de suratele mai mici ale Babelor din Bucegi.

Sursa: www.muntesiflori.ro - Foto: Radu Puşcarciuc

image

Cea mai înaltă dintre babele de la Ulmet are doi metri. Ciudat este că formaţiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat, iar unele dintre stânci sunt perfect ovale, în timp ce altele au forma unor farfurii zburătoare. 

Impresionează însă unele forme perfect rotunde ale câtorva stânci care stau pe jumătate îngropate în nisipul moale din vârful dealului, aruncate parcă în urma unui război între titani.

Sursa: www.muntesiflori.ro - Foto: Marelena Puşcarciuc

image

Trovanţii sunt numiţi, popular, ”pietre vii”, datorită uneia dintre multele legende, care spune că aceştia îşi pot schimba locul. O legendă spune că unul dintre bolovani ar fi fost dislocat şi mutat din locul lui de o forţă nevăzută. 

”În vreme ce un localnic se afla la munca pământului pe proprietatea sa, acolo unde de multă vreme se stabilise unul dintre trovanţi după ce se prăvălise din coastă, la Bâlca, cum e cunoscut locul, aude deodată trecându-i pe deasupra capului un zgomot ce greu ai fi reuşit să-l defineşti, un zbârnâit spunea el. În încercarea de a-şi întoarce privirea spre a vedea ce stranie apariţie tulbura liniştea ţinutului constată cu stupoare că trupu-i rămăsese ţintuit locului. Trecu aşa o vreme, după care trezindu-se din ciudata stare observă că bolovanul cu pricina se deplasase”, ne povesteşte Diana Gavrilă, ghid turistic din zonă.

Aflăm de la povestitor că, după întâmplarea fantastică, consătenii au stat mult timp cu ochii pe misterioşii bolovani, constatând la măsurători că ele se deplasează. 

”Într-un suflet a alergat spre sat spre a-i înştiinţa pe consăteni de nemaiauzita întâmplare. Cum seara deja coborâse, au decis să lase pe a doua zi desluşirea poveştii. Dis de dimineaţă au purces cu toţii către locul întâmplării. Dar ce pacat! Peste noapte, iarba s-a regenerat fără a mai rămâne vreo dovadă a mutării dintr-un loc în altul a pietroiului. Multă vreme, oamenii din sat măsurau regulat distanţa de la bolovan la Bâlca, un bazin de captare a  apei, şi au constatat că o dată la 7 ani acesta s-ar deplasa cu 1-2 metri”, spune Diana Gavrilă.

Sursa: www.muntesiflori.ro - Foto: Marelena Puşcarciuc

image

O altă legendă spune că din străbuni se cunoaşte faptul că aceste "pietre vii" aduc spor în casă şi noroc. Localnicii cred cu tărie, adevărat sau nu, că după ploaie apar mici pietricele, mici trovanţi, care în timp vor înghiţi nisip şi se vor face mari.

Bătrânii din Ulmet au născocit multe legende despre „pietrele vii” de la marginea satului lor. Oamenii cred că au puteri energetice miraculoase, care-l fac pe omul supărat să se înveselească. Trebuie doar să le atingi şi scapi de supărări, cred oamenii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite