O bibliotecară va încasa o leafă de 46 de lei, în loc de 440 de lei, ca urmare a noii legi a salarizării. „Ce-i pot spune unui asemenea om, care vine la 5 la muncă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
biblioteca

Noua lege a salarizării generează "găuri" mari în veniturile angajaţilor din învăţământ. Cei mai afectaţi sunt angajaţii cu un sfert şi cu jumătate de normă. Secretarul şcolii din localitatea buzoiană Brădeanu refuză să semneze hârtiile pentru salarii, de teamă să nu fie dat în judecată când oamenii vor primi salarii diminuate şi de zece ori.

Marin Done este omul care repară tot ce se strică în şcoala din comuna Brădeanu. Lucrează de 18 ani aici şi până anul trecut încasa lunar aproape 1.400 de lei net. 

„Acum am salariu 1.900 de lei şi bani în mâna iau 1.377. Luna asta, dacă mai taie 300 din leafă, 1.077 dacă mai rămâne”, spune Marian Done.

Vestea diminuării salariului a picat ca un trăsnet şi peste şi colega lui care, pe lângă faptul că face curăţenie în şcoală, lucrează şi ca fochist. „Luna trecută am luat 627 de lei şi luna asta iau cu 200 mai puţin. O să-i drămuiesc, renunţăm la mâncare, la facturi nu putem să renunţăm, că pe alea le plătim”, spune Maria Nan, îngrijitoare.

Constantin Dragomir, secretarul şcolii gimnaziale din Brădeanu, judeţul Buzău, a început să facă documentele pentru data de 14 februarie, când trebuie să le vireze angajaţilor salariile. Când a văzut ce sume generează programul s-a speriat. El spune că zece angajaţi vor primi foarte puţini bani, iar cea mai gravă situaţie este cea a bibliotecarei.

„La ora actuală, cu mărire, are un rest de plată de 46 de lei. Şi salariul dânsei a suportat mărirea de 25%, dar are de luat 46 de lei. În luna decembrie a avut 440. E program care e dat de Ministerul Educaţiei Naţionale, e de 5, 6, 7 ani, e la nivel de toată ţara, pe baza lui se calculează salariile”, spune Constantin Dragomir, secretar la şcoala gimnazială Brădeanu.

Când şi-a dat seama că, pe lângă îngrijitor şi femeia de serviciu, bibliotecara va rămâne doar cu 46 lei salariu, secretarul a decis să nu mai trimită documentele la inspectoratul şcolar.

„Şapte persoane au ieşit şi toate sunt cu minus, cu sume de 3-400 de lei pentru fiecare persoană. Persoanele respective sunt cu jumătate de normă, întrucât asta este schema de personal a unităţii. Oamenii de serviciu au ajuns, de la 700, la 450 de lei. Refuz să le trimit! Ce pot să-i spun unui om care are jumătate de normă şi 700 de lei pe lună, iar acum primeşte 400 de lei şi vine de la ora 5.00 la muncă să aprindă focul, face curat în şcoală şi toate astea”, se întreabă Constantin Dragomir, secretarulul şcolii Brădeanu.

Sindicaliştii buzoieni spun că situaţia este gravă la nivelul întregii ţări. Un sfert din personalul nedidactic din şcoli vor aduce bani de acasă în urma noii legi a salarizării. Sumele pe care personalul nedidactic le va returna sunt între 1 leu şi 40 de lei.

„Din cei 267 angajaţi, după calculele noastre, sunt 70 de salariaţi care sunt obligaţi să vină cu bani de acasă, sume cuprinse între 1 leu şi aproximativ 40 de lei, în funcţie de nivelul salariului fiecăruia net. Şi restul salariaţilor pierd între 200 şi 250 de lei la salariul net. Situaţia este foarte gravă. În acest moment, contabilităţile sunt bulversate”, spune Ion Dobre, lider SIP Buzău.

Potrivit sindicaliştilor, pierderile salariale vin în urma trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite