Cod roşu de inundaţii pentru Buzău, Braşov şi Covasna. Sătenii din Vadu Paşii sunt sfătuiţi să nu mai tranziteze un pod de tuburi şi un podeţ peste pârâul Câlnău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Ploile care au început încă de luni seara în sud-estul ţării ameninţă şi zona Buzăului. Debitele râurilor sunt în creştere pe fondul topirii zăpezii şi al cantităţilor însemnate de apă căzute în ultimele ore iar hidrologii au emis un cod galben referitor la risc de inundaţii care vizează râul Buzău în bazinul superior şi afluenţii săi din bazinul mijlociu.

UPDATE Potrivit unei informări emise de IGSU la ora 22:09, a fost declarat Codul Roşu de inundaţii pentru judeţele Braşov, Covasna şi Buzău, pentru intervalul 13 martie ora 21:45 - 14 martie 06:00.

FENOMENELE VIZATE: Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râul Buzău aval Vama Buzăului - amonte acumularea Siriu, pentru judeţele Braşov, Covasna, Buzău.

”În data de 13 martie 2018, orele 21.00, Instituţia Prefectului - Judeţul Buzău a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, pentru a stabili măsurile necesare pe durata avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, potrivit căreia, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri pe râul Buzău, sectorul aval Vama Buzăului - amonte acumularea Siriu (facem precizarea că, în urmă cu puţin timp, INHGA a emis o nouă avertizare ”cod roşu” pentru sectorul menţionat, aceasta fiind valabilă în intervalul 13.03.2018, ora 21.45 - 14.03.2018, ora 6.00).”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului din judeţul Buzău. 

Serviciul de Gospodărire a Apelor Buzău efectuează la fiecare oră măsurători ale debitelor, iar autorităţile din Siriu, Nehoiu şi Pătârlagele au fost informate cu privire la evacuarea preventivă din baraj a unei cantităţi de apă suplimentare de 60 mc pe secundă. La acest moment, pe raza judeţului nostru nu se înregistrează atingeri sau depăşiri ale cotelor de atenţie pe niciun sector al râului Buzău.

Ultimele prognoze pentru următoarea perioadă arată că debitul râului Buzău ar putea creşte, regimul de exploatare al Acumulării Siriu fiind de ape mari, se arată într-o informare emisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău-Sistemul Hidrotehnic Siriu. 

Este posibil ca în următoarele zile să se efectueze manevre cu uvrajele barajului, cu evacuări de debite în aval pe râul Buzău de până la 70 mc/sec.

În acest context, autorităţile din Vadu Paşii au dispus măsuri corespunzătoare pe raza administrativ teritorială, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă şi informarea operatorilor economici  care îşi desfăşoară activitatea în zona râului Buzău, inclusiv cei care excavează în albia râului.

Una dintre măsuri vizează restricţionarea traficului pe podul de tuburi din albia râului Buzău, care leagă satul Scurteşti de Şoseaua Brăilei, şi podeţul peste pârâul Câlnău, în scop preventiv, întrucât debitul apei este în continuă creştere. 

Meteorologii avertizează că ploile vor continua, fiind încă valabilă o informare emisă luni. Potrivit acesteia, vor fi ploi şi instabilitate atmoferică până miercuri la ora 8.00. Ploile vor fi moderate cantitativ, dar vor avea şi caracter de aversă, evoluţii în timpul cărora se vor semnala şi descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă, ceea ce va creşte riscul de inundaţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite