VIDEO Care sunt beneficiile citricelor şi de ce sunt clementinele mai căutate decât portocalele şi mandarinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oriunde te uiţi în pieţe, tarabele sunt pline cu citrice. Cele mai căutate pe timp de iarnă sunt clementinele, fructe mai dulci decât portocalele şi mai mici decât mandarinele. Nutriţioniştii spun că două porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii.

Cu toate că sunt mai scumpe decât portocalele, clementinele se vând mai bine în această perioadă. Un kilogram costă în jur de 3 lei dar primează în opţiunile clienţilor pentru că aceste citrice sunt mai dulci şi mai zemoase decât suratele lor.

Clementinele sunt formate din 86% apă, sunt bogate în potasiu şi calciu. De asemenea conţin foarte multe fibre, care sunt foarte utile în digestie, având un aport deosebit la micşorarea colesterolului din sânge. Datorită prezenţei fibrelor şi a potasiului, clementinele sunt foarte bune în procesul de detoxifiere.

”Având în vedere că suntem în sezonul lor este un beneficiu să le consumăm. Este recomandat să consumăm două porţii pe zi şi când spunem porţii mă refer la o cantitate de maxim 150 de grame pe porţie. Asta înseamnă că până la un 300, 400 de grame de fructe pe zi sunt benefice organismului”, spune Dana Marinescu, medic nutriţionist.

Clementinele sunt ideale pentru dietă, deoarece două fructe se încadrează la cifra de 60 de calorii, ceea ce reprezintă un lucru important pentru persoanele care urmează o dietă. Conţin foarte multă vitamina C şi de aceea foarte utilă în special în perioada rece a anului. 

De asemenea mai conţin magneziu şi fier, care menţin funcţionarea în condiţii normale a sistemului muscular şi nervos.

”Citricele trebuie consumate pentru că ele conţin flavonoizi, le spunem noi, care au un foarte important rol anticancerigen. Studiile mai arată că, de asemenea, citricele au un rol antiinflamator prin conţinutul mare de nutrienţi cum ar fi vitamina C, acidul folic, potasiul. Oferă de asemenea o protecţie pe sistemul cardiovascular, protecţie în ceea ce priveşte protecţia pentru ateroscleroză, pentru bolile coronariene. Citricele mai conţin o cantitate mare de fibre solubile şi insolubile, ceea ce asigură o sănătate tractului digestiv. Conţine o cantitate mare de apă şi ne aduce o hidratare foarte bună”, dr. Dana Marinescu, medic nutriţionist 

Ceea ce se ştie mai puţin este că aceste citrice sunt invenţia omului şi nu creaţie a naturii. Specialiştii au început acum o sută de ani să altoiască portocalul cu mandarinul.

”Sunt diferenţe între portocale, mandarine şi clementine. Sunt varietăţi de citrice dar cu caracteristici distincte. Clementinele sunt apreciate pentru gustul lor, aroma lor, pentru multitudinea de calităţi. Acest fruct este creaţia omului prin muncă de selecţie. Istoria lor este recentă şi sunt mai multe versiuni în ceea ce priveşte originea clementinelor. Cea mai plauzibilă se pare că este cea care spune că au fost produse în urmă cu o sută de ani, în Algeria, prin muncă de selecţie, din varietăţi mai vechi de citrice şi chiar poartă numele amelioratorului, Clement”, spune Costel Vânătoru, cercetător Staţiunea Experimentală Buzău.

image

Cele mai multe tipuri de clementine nu conţin sâmburi, înmulţindu-se prin butaşi. Gustul şi aspectul diferit al clementinelor se datorează soiurilor diferite de portocal şi mandarin din care rezultă clementinele.

Clementinele rezistă mai mult decât mandarinele, dar îşi menţin aroma acestora, iar în comparaţie cu portocalele sunt mai dulci şi mai zemoase.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite