VIDEO Comuna din România unde pot fi extrase facil pietre semipreţioase. Cu cât se vinde un gram de rocă în stare brută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Îl vezi pe drumuri sau pe crestele munţilor cu raniţa şi târnăcopul în spate. Oamenii din sat îl recunosc de departe: este Ciprian Chiriac, unul dintre puţinii căutători de ambră din comuna buzoiană Colţi. Este singura localitate din România în care piatra semipreţioasă se găseşte în albiile râurilor sau pe versanţii munţilor.

Pentru Ciprian Chiriac, un localnic de 40 de ani din Colţi, scotocirea în munte după răşina fosilizată, veche de 260 de milioane de ani, este pasiunea care-i dă sens vieţii încă din copilărie. Bolovanul de culoare galbenă transparentă cu forme translucide, opace, nu mai are niciun secret în faţa lui Ciprian.

La Colţi au existat cândva mine de exploatare a chihlimbarului care au fost închise rând pe rând. Sunt însă câteva locuri, cum ar fi Strâmba, Faţa Repede, Căţeasca şi Dănciuleşti, unde chiar la suprafaţă s-au găsit bucăţi foarte mari de chihlimbar. 

Valoroasa fosilă este tot mai greu de găsit în zilele noastre şi doar cei din partea locului îi ştiu rosturile şi locul în care se găseşte. Ciprian ştie însă unde să spargă cu târnăcopul.

Din ce în ce mai rare sunt reuşitele căutătorului de ambră şi de aceea chiar şi descoperirea unei pietricele cât un bob de porumb a ajuns să-i fie motiv de bucurie.

image

Atunci când porneşte pe urmele chihlimbarului, Ciprian îşi rezervă multe ore din timpul său. Alocă prima parte a zilei căutărilor şi o termină lucrând la polizorul pentru şlefuit.

Este o îndeletnicire moştenită de la bunicul său, mare bijutier al zonei şi colecţionar de romanit. Cândva, el a oferit statului bolovanul din care a fost confecţionată pipa din chihlimbar dăruită de comunişti dictatorului Stalin. 

buzau

Chiar dacă este rară, ambra de Colţi se vinde în comună cu cel mult 10 lei gramul, în stare brută. Bucăţile care depăşesc 50 de grame se negociază, în funcţie de nuanţă. Mai valoroase sunt poveştile şi legendele despre chihlimbar. Fie că-i purtat la vedere sau ascuns sub veşminte, se spune că este amuleta care protejază şi atrage norocul, ori că are proprietăţi terapeutice.

Pentru a cinsti chihlimbarul, autorităţile buzoiene au amenajat un muzeu la Colţi, în anii '80, şi au denumit şoseaua care intră în comună "Drumul Ambrei". Muzeul este unic prin colecţia pe care o găzduieşte, printre exponatele cele mai valoroase fiind două bucăţi de chihlimbar de 4, respectiv 2 kilograme.

image

Chihlimbarul este o piatră preţioasă de culoare galbenă transparentă cu forme translucide, opace, fiind de origine organică, mai precis provine din răşină. Vârsta chihlimbarului este apreciată de până la 260 de milioane de ani. Provenind din răşina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, cu toate că nu este mineral.

 

Povestea căutătorului de ambră

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite