VIDEO De ce e bine să evitaţi consumul cârnaţilor de Pleşcoi contrafăcuţi. Avertismentul unui expert în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Papuc este cel mai vechi dintre producătorii de cârnaţi din Pleşcoi
Traian Papuc este cel mai vechi dintre producătorii de cârnaţi din Pleşcoi

Adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi nu se găsesc în marile lanţuri de magazine ci doar în regiunea care i-a consacrat, zona Pleşcoi şi Săpoca, unde sunt preparaţi manual, după vechea reţetă. În supermarket găsiţi numai cârnaţi produşi industrial care nu respectă reţeta originală şi nu sunt la fel de gustoşi şi sănătoşi.

Lipsa aditivilor alimentari, respectarea cantităţilor de carne de vită şi oaie precum şi a timpilor de maturare, folosirea mirodeniilor în dozele corespunzătoare, a membranelor naturale de un anumit calibru, fac ca produsele rezultate să fie asemenea cârnaţilor produşi cu peste 100 de ani în urmă. 

Lista ingredientelor nu este foarte mare. Cârnaţii subţiri din zona Buzăului conţin carne de oaie, carne de vită, usturoi, cimbru, ardei iute şi maţ subţire de oaie. Aceste ingrediente, alese cum trebuie şi preparate după reţeta originală, dau “naştere” unor cârnaţi despre care au auzit mulţi români. Aroma proprie vine din amestecul de carne folosit: carne de oaie în proporţie de peste 80% şi restul, carne de vită. Supa din oasele de oaie are şi ea un rol important.

Oasele de pe care s-a desprins carnea de oaie sunt fierte şi se foloseşte zeama rezultată pentru a se frământa carnea tocată mare, alături de condimentele necesare. Sunt condimentaţi cu ardei iute, usturoi, cimbru şi sare. După ce compoziţia este lăsată la macerat peste 24 de ore, se mai adaugă ingrediente, dacă este nevoie. După ce maţele de oaie au fost umplute, cârnaţii sunt afumaţi, pentru a putea fi serviţi atât cruzi, cât şi preparaţi în diferite moduri. 

buzau

Singurii conservanţi folosiţi sunt sarea şi fumul. Până şi această etapă trebuie făcută cu atenţie, la afumătoare folosindu-se de exemplu numai un anumit lemn, de esenţă tare, fără răşină, cum este lemnul de fag. O etapă importantă este presarea cârnaţilor, după primul fum, proces care ajută la uscarea şi afumarea ulterioară a produsului. 

Este important de ştiut că nu în orice magazin găsiţi adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi. Chiar dacă în multe magazine puteţi găsi pe etichete “cârnaţi de Pleşcoi“, aceştia nu sunt la fel de gustoşi şi naturali că cei pe care îi găsiţi în zona respectivă.

Cel mai vechi dintre producătorii de cârnaţi de Pleşcoi, Traian Papuc, a cărui carmangerie este autorizată din 1994, avertizează că numeroasele produse botezate ”cârnaţi de Pleşcoi”, mai ales cele fabricate sub mărci de renume, au aspect şi gust diferite de produsele veritabile. 

”La ora actuală există foarte multe produse contrafăcute care nu au nimic de-a face cu produsul tradiţional, cât priveşte compoziţia, aspectul comercial, în care se foloseşte şi altceva în afară de carnea de oaie şi vită, care în loc să fie tocată prin sită mare este dată la cutter. Mulţi folosesc în loc de fum natural din lemn de fag esenţă de fum, pentru a da gust de fum”, spune Traian Papuc.
buzau

Există tot felul de impostori care poduc aşa-zise produse tradiţionale, spune Papuc, revoltat că autorităţile din agricultură au dat atestate de producători ai cârnaţilor de Pleşcoi fără o documentare prealabilă pe teren. Acesta spune că unii ajung să compromită reţeta doar pentru micşora costul de producţie a aşa-zisului produs tradiţional. 

”În mod normal, carnea trebuie tocată mare, prin sită de 8 - 10, ca să nu atragă apă sau altceva, nu pot spune ce. Când este mare la tocat, suprafaţa de contact este mai mică, însă la ora actuală carnea este dată la cutter ca să mărească suprafaţa şi să tragă cât mai multă apă şi alte produse adică, nu mă feresc, MDM-uri (proteină din oase) şi soia”, avertizează Traian Papuc.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt un produs tradiţional, specific pentru întreaga vale a Buzăului. Pe 1 aprilie 2014, Direcţia Agricolă Judeţeană Buzău împreună cu Asociaţia pentru Protejarea Cârnaţilor de Pleşcoi a demarat acţiunea de protejare a mărcii tradiţionale ”cârnaţii de Pleşcoi”, în vederea obţinerii atestatului Indicaţia Geografică Protejată(IGP).

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite