VIDEO Cum ia naştere un monument. Filmul realizării unui bust al lui Corneliu Coposu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Artistul buzoian Bogdan Adrian Lefter a realizat o nouă lucrare. El a finalizat de curând un bust din bronz, reprezentându-l pe Corneliu Coposu. Cinci ani a durat realizarea monumentului care a fost solicitat de Fundaţia „Corneliu Coposu” şi amplasat în Bucureşti, în piaţa ce poartă numele celebrului lider al Partidului Naţional Ţărănist.

În 2014 a fost centenarul Corneliu Coposu, personalitate marcantă a politicii româneşti din secolul XX, iar în 2015 s-au împlinit 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia. În acest context, Fundaţia Corneliu Coposu şi-a manifestat dorinţa de a-l omagia pe acesta prin realizarea unei sculpturi monumentale amplasată pe bulevardul ce îi poartă numele.

”În 2012, cu doi ani înaintea aniversării centenarului de la naşterea lui Corneliu Coposu mi-a fost solicitat de către domnul Cristian Fulger, nepotul domnului Corneliu Coposu şi vicepreşedinte în acea perioada al Fundaţiei Corneliu Coposu, să realizez un monument-bust care să iasă din tiparele clasice şi să exemplifice plastic cât mai bine esenţa, caracterul puternic, spiritul liber şi luptător ale lui Corneliu Coposu. În urma unei documentări, am considerat că cei 17 ani de închisoare în condiţii aspre, ca deţinut politic care nu au putut îngenunchea spiritul seniorului reprezintă un element esenţial ce trebuie evidenţiat în lucrarea mea”, spune artistul Bogdan Adrian Lefter. 

buzau

După ce a prezentat schiţele cu proiectul pentru monument, sculptorul s-a bucurat de toată susţinerea pentru a-l pune în practică din partea reprezentanţilor Fundaţiei Corneliu Coposu. A urmat un demers îndelungat de materializare a ideii; etapele de lucru efectiv au durat aproximativ un an, însă din momentul în care artistului i-a fost propus să realizeze acest monument până la amplasarea lui au trecut 5 ani.

Realizarea unei lucrări turnate în bronz este un proces îndelungat şi complex, spune Bogdan Adrian Lefter, cu numeroase etape ce trebuie elaborate cu maximă acurateţe şi responsabilitate.

”Pornind de la stadiul de schiţă şi machetă am elaborat la scară o structură internă care cuprindea atât forma soclului cât şi forma bustului ce urma a fi modelat. Pe structura de fier ce schiţa în linii mari proporţia bustului/sculpturii am început modelajul prin adăugarea de lut pe toată suprafaţa. Această etapă este cea mai importantă din punctul de vedere al materializării artistice. Ce viaţă, formă şi plasticitate prinde o sculptura ţine de harul cu care un sculptor reuşeşte să modeleze din lut imprimandu-şi în acest material sensibilitatea, viziunea şi o parte din spiritul său”, mărturiseşte artistul de 34 de ani.

buzau

Partea care a ţinut de realizarea structurii interne şi a modelajului i-a luat aproximativ două luni de lucru intens. Odată finalizat modelajul, începe partea tehnică de transpunere. Autorul a împărţit sculptura în două, realizând o primă serie de negative, în care a turnat fibra de sticlă obţinând un pozitiv din acest material. 

”Având un pozitiv din fibră de sticlă, un material rezistent pe care poţi să-l manevrezi cu uşurinţă, am mai turnat o serie de negative. De data aceasta am facut o împărţire mai elaborata în douăsprezece piese, negativele fiind turnate dintr-un strat de cauciuc siliconic şi o camaşă de ipsos”, explică artistul.

buzau

Urmatoarea etapă pentru transpunerea în bronz a fost turnarea în ceară a celor douăsprezece piese; fiecare piesă în parte în funcţie de particularităţile formei a fost prevazută cu un sistem de alimentare şi aerisire. În cazul de faţă această etapă a durat mai mult decât la un bust clasic, deoarece a fost nevoie de conceperea unei structuri interne a sculpturii construită direct din ceară. 

”Consider că această rezolvare tehnică este o particularitate a acestei sculpturi şi am conceput-o pentru a ramforsa  elementele verticale ce sunt traforate. A urmat ambalarea pieselor din ceară în gogoşi pentru turnare. Pentru realizarea tuturor acestor etape menţionate mai sus am fost găzduit în cadrul fabricii de obiecte sanitare Ceramica Bianca din Ploieşti, unde am benificiat de tot suportul uman şi logistic din partea domnilor Florin Dinescu şi Gabriel Dinescu”, spune sculptorul.

buzau

A urmat transportul la turnatoria Fondului Plastic din Bucuresti unde gogoşile au fost calcinate şi turnate în bronz. După turnarea în bronz,  piesele au fost transportate în cadrul fabricii Rotec din Buzău. Acolo artistul a sablat fiecare piesă în parte, urmând un delicat proces de recompunere şi asamblare a bustului.

”Colaborând cu aceeaşi echipă cu care am realizat şi monumentul Omagiu din Buzău, lucrurile au decurs foarte bine, sculptura prinzând forma finală după o lună de lucru în cadrul fabricii”, a specificat autorul sculpturii.

În paralel erau în curs de desfăşurare lucrările pentru amenajarea spaţiului din Bucuresti unde urma să fie amplasat monumentul. Reîntors în ţară după un sejur de lucru în China de 45 de zile, Bogdan Adrian Lefter a demarat amplasarea statuii  iar pe 12 octombrie s-a realizat sfinţirea monumentului oficiată de ÎPS Mihai, Episcop Greco-Catolic de Bucureşti. 

Realizarea bustului a costat 160.000 de lei, din care s-a investit în materiale şi manopere, în fazele de modelaj, turnare, montaj, bugetul fiind asigurat de Primăria Municipiului Bucureşti. Amenajarea soclului a fost o altă etapă, realizată de specialişti de la urbanism. 

În cei 7 ani de când a început să facă sculpturi de mari dimensiuni, buzoianul a realizat patru monumente în China şi câte un monument în Costa Rica, Danemarca, Egipt, Iran, Turcia şi Vietnam, iar în România tocmai a finalizat-o pe cea de-a doua.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite