VIDEO Muzeul Judeţean Buzău a inaugurat două săli de arheologie. Un schelet de 4.000 de ani, expus în premieră în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, de Ziua Naţională a Culturii, Muzeul Judeţean Buzău a vernisat două expoziţii permanente, Neo-Eneoliticul şi Epoca Bronzului la Buzău. Cele două săli aflate la etajul instituţiei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu au fost amenajate pe parcursul ultimului an şi începând de astăzi îşi aşteaptă vizitatorii, alături de celelalte secţii ale Muzeului Judeţean.

Cele două expoziţii de arheologie, care ilustrează Neo-Eneoliticul şi Epoca Bronzului în zona de curbură a Carpaţilor, aparţin secţiei de Arheologie. Toate obiectele expuse provin din siturile buzoiene şi au o inestimabilă valoare arheologică şi nu numai.

De asemenea, la amenajarea sălilor de expoziţie, s-a renunţat la folosirea butaforiei pentru expunere, toate materialele fiind aduse din zonele de cercetare, inclusiv straturi de pământ şi seminţe de acum câteva mii de ani.

Tot aici, poate fi văzut, în premieră, şi un mormânt reconstituit întocmai, aşa cum a fost el descoperit, care conţine un schelet de femeie, cu o vârstă de 30 - 35 de ani, care a fost găsit în decursul cercetărilor de la Cârlomăneşti. Fiecare os din componenţa scheletului a fost aranjat cu multă migală de doctorul în antropologie Mihai Constantinescu, de la Institutul de Antropologie Francisc Rainer, din Bucureşti. 

Pentru a afla cât mai mult despre exponatele din epoca bronzului, vizitatorii vor avea acces la tehnica modernă din zilele noastre. Mai precis, tablete pe care vor putea fi găsite şi răspunsurile la întrebările vizitatorilor. Aceştia vor putea afla dacă, în acele vremuri, se naviga pe râul Buzău, ori cu ce se jucau copiii sau cum se îmbrăcau femeile.

image

De Ziua Culturii, conducerea Muzeului Judeţean Buzău a făcut un bilanţ al activităţilor cultural educative găzduite pe parcursul anului 2016 şi a prezentat programul acţiunilor programate în anul 2017.

Prima acţiune, după vernisarea celor două săli care a avut loc duminică, va fi şi în acest an organizarea celei de-a doua ediţii a Zilei Micii Uniri, în data de 24 ianuarie, acţiune care se doreşte a fi mai amplă decât ediţia din 2016. 

image

Astfel, pe lângă Hora Unirii care va înconjura Muzeul Judeţean, Ziua Micii Uniri va mai găzdui o prezentare a drapelelor de luptă ale unităţilor subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica, o prezentare a unui exerciţiu de mânuire a armelor, o scenetă istorică dedicata zilei de 24 ianuarie organizată în colaborare cu Teatrul George Ciprian şi a Centrului Judeţean de Cultură şi Artă, dar şi un moment folcloric organizat de Centrul Judeţean de Cultură şi Artă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite