Ce faci când doreşti să eviţi un salut. Cum ieşim din încurcătură şi ce e interzis să faci, capcane de evitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A refuza un salut înseamnă lipsă de bun simţ FOTO Shutterstock
A refuza un salut înseamnă lipsă de bun simţ FOTO Shutterstock

A refuza să răspunzi la salut înseamnă a-l face pe celălalt să înţeleagă că te-a ofensat grav. În cartea „Codul bunelor maniere astăzi“, Aurelia Marinescu arată că acest lucru înseamnă să încalci în mod deliberat şi grosolan regulile elementare ale bunei cuviinţe.

Există totuşi împrejurări în care am prefera să ne facem că nu vedem anumite persoane, pentru a le saluta, deoarece am avut cu ele un conflict. Aceste cazuri cer mult tact şi prezenţă de spirit pentru a găsi o soluţie onorabilă.

Cum ieşim din încurcătură, pentru a nu deveni penibili, ne învaţă tot Codul bunelor maniere astăzi:

1. Dacă suntem încă la mare distanţă, putem evita întâlnirea. Dar dacă întâlnirea este inevitabilă, vom saluta scurt. Acest salut ar putea fi pentru celalalt o mică lecţie, dacă el e vinovatul, iar dacă noi suntem vinovaţi, salutul nostru poate duce la o împăcare. 

2. Se întâmplă adesea ca unele persoane, al căror cerc de relaţii este foarte întins sau, pur şi simplu, a căror memorie este slabă, să aibă impresia că recunosc pe cineva şi să o salute sau să nu recunoască. Să zicem că am cunoscut o doamnă în ţinută de seara, iar acum, deoarece e îmbrăcată în taior, n-o mai recunoaşteam.

3. Profesorul de gimnastică, pe care îl vedem mereu în trening, poate deveni de nerecunoscut când este îmbrăcat elegant. Din acest motiv, vom saluta chiar dacă nu suntem siguri că-l cunoaştem pe celalalt. 

4. Uităm repede un salut care ne-a fost acordat din greşeală, dar nu uităm niciodată că n-am fost salutaţi de cineva cunoscut. Nu există reguli fără excepţii: vom evita să salutăm o persoană, mai ales o doamnă, dacă o întâlnim într-o companie compromiţătoare. 

5. În armată, salutul este strict reglementat: inferiorul îl salută pe superiorul său în mod obligatoriu.Pentru personalul feroviar, poştal, vamal, există alte reguli. Ei se pot saluta fără să se cunoască, prin simplul fapt că poartă aceeaşi uniformă. Pe de altă parte, s-ar putea spune că e destul de plăcut să fii salutat când eşti la volan, chiar de către un necunoscut.

6. Cel care intră într-un local salută, cel care se află acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de aşteptare, lifturi, magazine. Un om bine crescut îşi scoate pălăria şi se opreşte un moment când trece un convoi mortuar. Te ridici, te descoperi când se intonează un imn naţional sau când se înalţă drapelul unui stat. Pe durata ceremoniei, trebuie să arăţi că respecţi sentimentele altora. Salutăm tot grupul din care face parte o cunoştinţă. Se înţelege că persoanele care oînsoţesc vor răspunde la salut, dar nu vor întreba numele dumneavoastră.

Iată câteva din regulile de bază ale salutului care se regăsesc în cartea “Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu.

Bărbatul salută primul femeia, chiar dacă este mai tânără.

Tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai învârstă.

Noul venit, pe cei care sunt deja adunaţi.

Inferiorul pe superiori. Este obligatoriu să răspunzi la salut, deoarece a refuza înseamnă să-l jigneşti grav pe cel care ţi s-a adresat.

Cartea care ne învaţă comportamentul civilizat

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.
 

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite