INPS: Îmbolnăvirile de rujeolă, în creştere. Peste 300 de cazuri, de la începutul epidemiei în judeţul Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea copiilor, singură metodă de protejare împotriva rujeolei FOTO Adevărul
Vaccinarea copiilor, singură metodă de protejare împotriva rujeolei FOTO Adevărul

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România şi raportate până vineri este de 8.803, cu 310 mai multe decât săptămâna trecută, potrivit unei informari publicate pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). În judeţul Călăraşi, de la începutul epidemiei au fost înregistrate peste 300 de îmbolnăviri.


Dintre acestea, au fost 32 de decese, înregistrate astfel: opt în judeţul Timiş, şapte în Dolj, şase în Arad, trei – Caraş Severin, câte un deces în Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mureş şi Bucureşti.   S-au înregistrat cazuri de rujeola în 41 de judete, cele mai multe - 1.226 - în judetul Timiş, 1.111 în Caraş-Severin şi 1.014 în Arad. Proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România a fost adoptat, miercurea trecută, de Guvern. Proiectul a fost transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Rujeola (pojarul) este o boala infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeola, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală, informeaza INSP. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, se mai arată pe site-ul Institutului.

Protocol de colaborare cu cetăţenii romi

Epidemia de rujeolă din judeţul Călăraşi pune pe jar autorităţile. Îmbolnăvirile, peste 300 de la începutul anului, au cuprins şi zona de vest, motiv pentru care medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă şi le reamintesc părinţilor că doar prin vaccinare îşi pot proteja copiii. În acest sens, autorităţile au organizat o dezbatere la Prefectură între Direcţia de Sănătate Publică şi Asociatia Partida Romilor Pro-Europa, în vederea îmbunătăţirii accesului la serviciile publice de sănătate a cetăţenilor români de etnie romă.

„Scopul principal al întâlniriia vizat încheierea unui protocol de colaborare avand ca obiectiv informarea şi consilierea cetăţenilor români de etnie romă cu privire la riscurile de îmbolnăvire  şi importanţa  vaccinării împotriva acestei epidemii”, a arătat Daniel Stancu, preşedinte Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Călăraşi. Conform Direcţiei de Sănătate din Călăraşi, până la sfârşitul lunii iulie, fuseseră înregistrate peste 300 de cazuri.

Vă recomandăm şi:

Epidemia de rujeolă pune autorităţile pe jar. Cetăţenii de etnie romă, sfătuiţi să-şi vaccineze copiii

Cât de periculoasă este rujeola care a produs zeci de decese în România. „Avem săptămânal mămici care ne şochează“

Medic pediatru: Epidemia de rujeolă, o consecinţă a „medicinei pe Facebook“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite