Leguma care controlează diabetul şi curăţă toxinele. Cum e indicat să consumi vinete, alimentul fără grăsimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinetele face minuni în corp FOTO Shutterstock
Vinetele face minuni în corp FOTO Shutterstock

Vinetele, legumele-vedetă din bucătărie toamna, sunt cele mai recomandate diabeticilor, deoarece conţin doar 4 grame de zăhar la o cantitate de 100 de grame. În plus, sunt bogate în carbohidraţi solubili şi fibre care ţin sub control diabetul zaharat de tip 2. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.

În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar. Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă un aliment potrivit datorită conţinutului foarte mare de apă, ajutând atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei.

Fie că le consumăm pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, ele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii noastre. Mai mult, coapte şi decojite, ele pot fi păstrate la congelator şi folosite în timpul sezonului rece. “Conţinutul mare de fibre înseamnă un tract digestiv sănătos, fără probleme cu constipaţia sau cu balonarea. Consumul regulat de vinete, fie sub formă de salată, pe grătar sau în mâncare, te protejează de cancerul de colon”, explică dr. Daniela Stan.

De asemenea, aceste legume delicioase previn bolile cardiovasculare. S-a demonstrat că sucul de vânătă scade nivelul colesterolului şi relaxează pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate:

1. Sunt detoxifiante. Vânăta conţine foarte multă apă, de aceea ajută la detoxifierea organismului, fiind considerată un aliment diuretic. Este recomandat consumul regulat de vinete, atât pe grătar (rondele prăjite), cât şi în salate fără maioneză.

2. Protejează membranele creierului. Nasuninul, fitonutrientul regăsit în coaja vinetelor, s-a dovedit eficient în protecţia celulelor membranelor creierului, în cadrul experimentelor de laborator.

3. Reglează greutatea corporală. Vinetele conţin puţine calorii, însă sunt bogate în fibre. Acest lucru înseamnă că starea de saţietate este indusă rapid şi persistă, ceea ce ajută la pierderea kilogramelor în plus şi la reglarea tranzitului gastrointestinal.

4. Previn inflamaţiile şi bolile cronice. Vinetele conţin cantităţi importante de antocianine, un tip de antioxidanţi care protejează organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii premature, inflamaţiilor şi bolilor neurologice.

5. Energizează organismul. Vinetele furnizează o bună parte din constituenţii complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6), tiamină (vitamina B1) şi niacina (vitamina B3). Organismul are nevoie de aceşti nutrienţi din surse externe, pentru metabolizarea eficientă a grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor.
 

Vă recomandăm şi:

Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

La ce e bun bicarbonatul de sodiu. Minunile pe care le face banalul praf din bucătărie, un leac excelent pentru înţepături

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite