VIDEO Luptătorul român care bate cuie cu capul şi care a inventat un nou stil de arte marţiale: „Nu m-am rănit niciodată. Este o abilitate pe care o am şi atât“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lazăr Silviu Iordache (25 de ani), din Feteşti (judeţul Ialomiţa), este inventatorul unei arte marţiale, Tae Chun Do, practicată în zece ţări şi recunoscută de asiatici.

Lazăr Silviu Iordache este vorbitor de engleză, turcă, rusă şi spaniolă. Tânărul este înzestrat cu o putere uimitoare, el poate sparge cărămizi şi poate bate cuie cu capul şi cu mâna fără să se rănească.

Pasionat de arte marţiale din copilărie, un autodidact înnăscut, tânărul ţine antrenamente la Casa de Cultură din Constanţa, învăţându-şi elevii cum să îşi cunoască limitele, să îşi dezvolte puterile interioare şi să se concentreze la maximum. La vârsta de opt ani a păşit pentru prima dată într-o sală de arte marţiale, iar după ani de antrenamente a ajuns să deţină centura neagră în mai multe stiluri: Taekwondo WTF, Taekwondo ITF, Hapkido, Kung Fu, Tang Soo Do, Hwarangdo.

Principiile Tae Chun Do

Tae Chun Do, arta marţială inventată de ialomiţean, are ca tehnică de bază autoapărarea. „Este un sistem de autoapărare în care practicanţii învaţă prin metode speciale de antrenament cum să îşi cunoască limitele, cum să îşi dezvolte puterile interioare şi cum să se apere într-o situaţie reală întâlnită în viaţa de zi cu zi. Cursanţii sunt învăţaţi o disciplină şi tehnici aparte. Un practicant de Tae Chun Do trebuie să aibă un suflet, un trup şi o inimă curată, o minte limpede ca apa de izvor (chun) şi să găsească calea spre armonie cu acestea (do)“, spune tânărul expert în arte marţiale. Acest tip de autoapărare este predate de maeştri în arte marţiale în Nepal, India, Bangladesh, Spania, Etiopia, Paraguay, Argentina, Coreea, România, iar în scurt timp urmează Anglia.

image

A inventat o tehnică de autoapărare

Tae Chun Do, arta marţială inventată de ialomiţean are ca tehnică de bază autoapărarea. “Este un sistem de autoapărare în care practicanţii învaţă prin metode speciale de antrenament cum să îşi cunoască limitele, cum să îşi dezvolte puterile interioare şi nu în ultimul rând cum să se apere într-o situaţie reală întâlnită în viaţa de zi cu zi. Cursanţii sunt învăţaţi o disciplină şi tehnici aparte. Un practicant de Tae chun do trebuie să aibă un suflet, un trup şi o inimă curată, o minte limpede ca apa de izvor ( chun ) şi să găsească calea spre armonie cu acestea( do )”, spune tânărul expert în arte marţiale. Acest tip de autoapărare este predate de maeştri în arte marţiale în Nepal, India, Bangladesh, Spania, Etiopia, Paraguay, Argentina, Coreea, România, iar în scurt timp urmează Anglia.

Face naveta

Deşi locuieşte în Feteşti, judeţul Ialomiţa, Lazăr Iordache face naveta săptămânal cu trenul la Constanţa, acolo unde predă arte marţiale, în cadrul şcolii de Tae Chun Do. 

image

“Am activat şi la Feteşti, în cadrul Asociaţiei Martial Arts Dragonul, fondată de mine, în 2014, dar am găsit deschidere şi înţelegere la Constanţa, motiv pentru care predau Tae Chun Do acolo. De altfel, doresc să le mulţumesc tututor celor care m-au sprijinit să fac uniformele Tae Chun Do, partenerilor Transgaz Mediaş şi companiei de broderie din Constanţa, Double Ion.

 Nu e dificil cu naveta, din contră, când faci ceea ce-ţi place, nimic nu ţi se pare o corvoadă. Merg în fiecare weekend cu trenul şi ţin cursuri de câte 2 ore. Eu cred că e bine pentru toată lumea, în primul rând pentru cei care vin să înveţe Tae Chun Do, deoarece le oferă multe beneficii din punct de vedere fizic şi psihic. Şi nu în ultimul rând, învaţă cum să se apere, ceea ce este un lucru foarte important în viaţa de zi cu zi. În această lume plină de violenţă şi infractori avem nevoie să ştim să ne apărăm cât mai realistic”, povesteşte tânărul.

Doar câteva zgârieturi

Despre calităţile sale uimitoare de a bate cuie cu capul sau mâna goală spune că nu e nimic special şi nu recomandă nimănui acest lucru. „Nu mi-am dorit să dobor vreun record în acest sens, e vorba despre abilităţile pe care le am. Ştiu că în România mai există cineva care bate cuie cu palma, dar se protejează. Eu fac acest lucru de la vârste mici. Cu timpul, datorită performanţelor, reuşesc foarte bine. Ca şi protecţie pun doar o bandă izoler, nimic altceva, dar nu vreau să fac din acest lucru o performanţă. Este o abilitate pe care o am şi atât. Evident că au existat şi câteva zgârieturi, dar nimic serios, nu m-am rănit niciodată. Eu bat cuiul dintr-o singură lovitură. Tae Chun Do nu implică şi acest lucru. La cursuri nu predau aceste tehnici“, explică Lazăr Iordache.

Printre cei mai buni

Despre pasiunea sa pentru arte marţiale, tânărul din Feteşti povesteşte că totul a început la vârsta de 8 ani. Nu-şi imagina atunci că viaţa i se va schimba radical. Un instructor în arte marţiale a vizitat şcoala unde învăţa, a împărţit flyere pentru a-i atrage pe copii să practice acest sport şi singurul care a ales să meargă la antrenamente a fost Lazăr Iordache. Evident că părinţii nu au fost de acord, nu l-au încurajat în niciun fel, însă el şi-a urmat visul. Cu tenacitate, antrenamente istovitoare şi o putere de muncă imensă, a reuşit să intre în galeria celor mai buni practicanti de arte martiale, un maestru recunoscut la nivel mondial.

image

“Înca de la primul antrenament m-am adaptat foarte bine cu stilul de lucru şi am fost introdus în grupa de avansaţi. Primul examen de grad susţinut la care am primit centura verde în Karate Do Wado Ryu  a fost în 2001. Din cauza situaţiei matertiale nu am mai mers la antrenamente, dar am continuat să învăţ singur, să mă documentez, să mă perfecţionez. Am descoperit pe parcurs mai multe stiluri care m-au ajutat să dobândesc anumite calităţi”, spune ialomiţeanul.

Ramurile practicate la nivel superior de maestrul Lazăr Iordache sunt: Tae Kyon, Tae Kwon Do, Hapkido , Haidong Kumdo, Kung fu.
 

În anul 2006 a fost examinat pentru centura neagră cu 1 dan în taekwondo de maestrul corean Kim Sa-Moo, care alături de maestrul corean JIN KIM, a fost examinatorul său până la gradul de 4 dan. În anul obtine 2 dan şi certificatul de instructor in Hapkido şi Haidong Kumdo .

Vă recomandăm şi:

INTERVIU Roxana Ota, doctor în muzică, formatoare de pianişti de geniu: „Când vorbim de performanţă, nu merge cu bombonele, ci cu muncă şi dăruire”

FOTO Dascăli voluntari de dragul cărora copiii renunţă la orele de joacă pentru a face performanţă. Elev: „E concurenţă şi între învăţătoare”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite