Poşta Veche renaşte. Clădire monument istoric, ridicată pe vremea lui Carol I, restaurată cu 11,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un veritabil centru de cultură va răsări din ruinele Poştei vechi, una dintre clădirile-emblemă ale Călăraşiului. Autorităţile locale vor restaura cu bani europeni monumentul istoric, aproape prăbuşit în prezent. Valoarea investiţiei se ridică la 11,5 milioane de lei. Municipalitatea va suporta din bugetul local 2% din valoarea modernizării.


Reabilitarea clădirii a intrat în linie dreaptă, proiectul de hotărâre, evaluat şi selectat, fiind aprobat de consilierii locali. Conform primarului Daniel Ştefan Drăgulin, aici urmează să se construiască un centru de cultură unde vor fi găzduite simpozioane, lansări de carte şi expoziţii.
 “Acest edificiu va fi reabilitat şi transformat complet într-o clădire deosebită. Avem în plan, dacă se vor aloca bani pe proiectele privind regenerarea urbană, să modernizăm toată zona centrală din municipiul Călăraşi”, a explicat primarul Călăraşiului.

Primăria dă 200.000 de lei

Proiectului cu titlul ,, dezvoltarea ptrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric « Poşta Veche din municipiul Călăraşi » are o valoare de 11.552.163,47  lei (inclusiv TVA), din care 231.043,27 de lei reprezintă contribuţia proprie a Primăriei.

În prezent, clădirea, construită pe vremea lui Carol I arată deplorabil: cărămizile au început să se desprindă din ziduri, iar Primăria a înconjurat-o cu panouri pentru a nu exista pericolul rănirii vreunui trecător.
Deşi de mai mulţi ani se fac promisiuni pentru reabilitarea unuia dintre cele mai vechi monumente istorice din Călăraşi, Poşta Veche se dărâmă pe zi ce trece. De mai bine se 10 ani se caută soluţii pentru salvarea clădirii. Rând pe rând, autorităţile au dorit s-o transforme în muzeu sau în centru pentru diverse activităţi. “În ultimii ani au existat atât iniţiative de restaurare în vederea reutilizării edificiului, cât şi iniţiative de demolare. Parcela actuala a Poştei Vechi are o suprafaţăp de 482 mp şi o formă dreptunghiulară, apropiată de pătrat, fiind doar un fragment din parcela iniţială », se arată în proiectul de hotărâre.

Aproape prăbuşită

Fără acoperiş, fără geamuri, plină de moloz şi cu bucăţile de cărămidă ce se desprind zi după zi, e greu de crezut că va mai apuca marea reabilitare ce se plănuieşte.
„Ar fi bine s-o revoneze, dacă tot nu poate fi demolată pentru că face parte din patrimoniul naţional. Arată foarte urât, mai ales că este situată în centrul oraşului. Strică toată zona. Cred că nici autorităţile locale nu s-au implicat prea mult în reamenajarea ei. De foarte mulţi ani arată jalnic“, este de părere Marin Grigore, pensionar.
Triunghi de patrimoniu

“Clădirea face parte din structura urbanistică veche a oraşului. Este un triunghi în care se găsesc sediul actual al Prefecturii, fostul sediu al Primăriei şi Poşta Veche. Pentru că noi am restaurat şi clădirea Direcţia pentru Cultură, care pe vremuri era casa unui negustor de cereale, una din clădirile mari din oraş, practic se va reface un patrulater care are în cele patru laturi această imagine a oraşului vechi. Din acest motiv, noi ne-am luptat foarte mult ca să restaurăm clădirea Poştei Vechi”, spune şi Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.

Tribunal şi Casa Căsătoriilor

Clădirea a fost construită înainte de anul 1894, iar în fişa de evidenţă apar informaţii că a funcţionat ca Poştă.  În perioada comunistă a fost Tribunal, iar după aceea a fost sediul Casei Căsătoriilor. După anul 1990 a fost închiriată ca sediu pentru firme, iar la scurt timp s-a acordat ca locuinţă rromilor, care au adus-o într-un stadiu degradabil. În perioada 2000-2004 s-a încercat declasarea clădirii ca să poată fi dărâmată, dar nu s-a putut deoarece a fost chemată Comisia de Patrimoniu şi nu a permis acest lucru.
“Cu toate acestea, pentru locuitorii oraşului Călăraşi, a fost recunoscută în continuare – şi este numită chiar şi astăzi – după funcţiunea pe care a avut-o la origine. Se numără printre puţinele clădiri de poştă construite în România, înainte de 1900 şi rămase în picioare până în zilele noastre », spune primarul oraşului.


Vă recomandăm şi:

FOTO Construcţie bizantină din judeţul Călăraşi, în paragină. Biserica din satul Frunzăneşti a fost lăsată pradă degradării

FOTO Gara Slobozia, monument istoric lăsat în paragină

Parcul librarului Ioanid, în paragină

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite