Prognoza meteo: vreme de coşmar în România. În ce zone lovesc furtuni violente şi cât de frig se anunţă, ce ne aşteaptă la vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea de schimbă radical după valul de căldură. Meteorologii anunţă fenomene periculoase care vor lovi toate regiunile: furtuni violente, ploi cu tunete şi fulgere, însoţite de grindină. Temperaturile scad de la mijlocul săptămânii şi cu 10 grade, iar la munte se vor semnala precipitaţii mixte. Cu toate acestea, vara se anunţă extrem de secetoasă.

Specialişti vin însă şi cu veşti bune: spre sfârşitul săptămânii viitoare, vremea va reîncepe să se încălzească.

Iată prognoza pe regiuni pentru următoarele zile:

Ploi însemnate în Banat

După data de 15 aprilie se prognozează o scădere de temperatură, până la valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv, maxime ce vor atinge în medie aproximativ 18 grade şi minime de 6...8 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată şi izolat, în deosebi în perioada 16 – 18 aprilie, vor fi posibile şi cantităţi mai însemnate.

Vreme schimbătoare şi în Crişana

Începând de luni, vremea se va răci, astfel încât, media regională a valorilor termice maxime va fi de 17...19 grade. "Vor fi posibile ploi în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai ridicată în perioada 16 – 18 aprilie", precizează meteorologii.

Rece în Transilvania

În Transilvania, ANM anticipează o scădere treptată a temperaturilor, astfel încât media maximelor termice va ajunge la 15 grade în jurul datei de 19 aprilie, iar ulterior se va încălzi uşor, la valori de 17...18 grade. Instabilitatea va fi în creştere şi mai ales în perioada 16 – 18 aprilie vor fi ploi pe arii mai extinse şi, posibil, cantităţi însemnate.

Minime de 4 grade în Maramureş

După data de 15 aprilie, este anticipată o răcire, ce va apropia regimul termic diurn de norme multianuale ale perioadei, respectiv, o medie, ce nu va depăşi 16...18 grade, anunţă ANM. Minimele termice vor oscila, în medie, între 6 şi 8 grade, cu valori mai  coborâte după data de 19 aprilie, când sunt estimate minime în jur de 4 grade. Vor fi posibile ploi în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai ridicată în perioada 16 – 18 aprilie.

Nopţi răcoroase în Moldova

Media regională a maximelor termice va ajunge la 14...15 grade în jurul datei de 19 aprilie, iar ulterior se va încălzi uşor, la valori de 17...18 grade. Nopţile vor fi mai răcoroase, cu minime termice, ce pot scădea sub 4...6 grade. Începând din 16 aprilie, probabilitatea precipitaţiilor va creşte.

Frig în Dobrogea

Temperaturile minime, care s-au menţinut în jurul a 8 grade până în data de 14 aprilie, scad spre 6 grade în data de 16 aprilie, duşă care vor reveni la medii de 8 grade. Pentru intervalul 16 – 22 aprilie sunt anunţate ploi.

Minime de 5 grade în Muntenia

Începând din 16 aprilie, temperaturile medii înregistrate vor fi de aproximativ 16 grade, urmate de o uşoară creştere, spre medii de 19...20 de grade. După 16 aprilie minimele nocturne vor scădea la valori de 5...6 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată până în  22 aprilie.

Valori staţionare în Oltenia

Temperaturile vor scădea semnificativ până în 19 aprilie când se vor situa în jurul a 16 grade, după care va urma o încălzire uşoară. Minimele nocturne, până în 17 aprilie,  vor fi în scădere treptată, dar ulterior se vor menţine staţionare până la valori în medie de 6 grade. Probabilitatea de precipitaţii va  fi în creştere, astfel încât până în 22 aprilie vor fi condiţii de ploaie aproape în fiecare zi.

Vara, din ce în ce mai călduroasă

Pentru lunile care urmează, meteorologii se arată îngrijoraţi. Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat pentru Agerpres, că scenariile climatice indică o diminuare a cantităţilor de precipitaţii în viitor, în medie cu 15-20%, în lunile de vară, iar zonele cel mai afectate de secetă vor fi sudul, sud-estul, estul, vestul României, dar şi Câmpia Transilvaniei.     

"În condiţiile în care scenariile vor indica o diminuare a cantităţilor de precipitaţii mai ales în lunile de vară, în medie cu 15-20%, aşa cum arată scenariile climatice viitoare, este posibil ca în acele zone pe care astăzi le cunoaştem ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de secetă, respectiv sudul, sud-estul, estul şi vestul României, dar şi Câmpia Transilvaniei este posibil să înregistreze temperaturi mai scăzute, iar lunile de vară să fie din ce în ce mai călduroase în viitor şi din ce în ce mai secetoase. De aceea adaptarea, cel puţin pentru agricultură — pentru că primul impact de creştere a temperaturii aerului sau reducerea precipitaţiilor în lunile de vară, considerate luni critice — să determine adaptarea tehnologiilor la ceea ce înseamnă schimbarea climei în viitor", a arătat Elena Mateescu, la începutul anului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite