Proiectul "Investeşte în oameni!" a ajuns şi la Călăraşi. Oamenii defavorizaţi de la sate, sprijiniţi în dezvoltarea de întreprinderi sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sate, lipsa locurilor de muncă este alarmantă Foto:Adevărul
La sate, lipsa locurilor de muncă este alarmantă Foto:Adevărul

Pentru a reduce şomajul din mediul rural, alarmant de mare, Asociaţia “Dumbrăviţa pentru oameni” prin proiectul “RURES. Spaţiul Rural şi Economia Socială” întinde o mână de ajutor comunităţilor sărăce din 8 judeţe, printre care şi Călăraşiul.

Acum doi ani, romii din Dumbrăviţa, Braşov, mergeau din sat în sat pentru a vinde coşurile de nuiele pe care le realizau acasă. Acum două zile, prin intermediul Asociaţiei a livrat unei companii din Cluj prima comandă de 217 coşuri împletite. După acest model, şi la Călăraşi vor fi puse bazele unei astfel de întreprinderi. După ce vor urma cursuri de instruire în antreprenoriat social, economie socială, persoanele defavorizate vor forma o asociaţie. Cu ajutorul unui expert local angajat în cadrul proiectului “RURES. Spaţiul Rural şi Economia Socială”, membrii asociaţiei vor mobiliza meşterii din sat, vor redacta un plan de afaceri, vor căuta clienţi şi, într-o lună de la înfiinţare, asociaţia va livrat prima comandă. În funcţie de specificul zonei, va fi deszvoltată mica afacere locală.

Reducerea deficitului de locuri de muncă

Prin intermediul proiectului “RURES. Spaţiul Rural şi Economia Socială”, 24 de comunităţi din 8 judeţe -Alba, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Prahova, Suceava- beneficiază de acest model de intervenţie, aflându-se în prezent în diverse stadii de dezvoltare: amenajarea spaţiului, achiziţie echipamente, producţie”, a anunţat Fundaţia Soros România, cea care dezvoltă proiectele. Prin astfel de acţiuni se urmăreste reducerea deficitului de locuri de muncă la nivel rural, dar şi sprijinirea meşterilor în vânzarea produselor pe care le confecţionează. “Oamenii nu trebuie să mai meargă kilometri întregi pentru a-şi vinde produsele, timpul câştigat astfel putând fi petrecut cu familia, investit în educaţia copiilor”, a precizat Iulian Ifrim, expert în economie socială la Fundaţia Soros România.

9,8 milioane lei, valoarea proiectului

Proiectul “RURES. Spaţiul rural şi economia socială”, dezvoltat de Fundaţia Soros împreună cu Fundaţia Pestalozzi şi Fundaţia Civitas, se derulează în perioada iulie 2010- iunie 2013 şi este cofinanţat din Fondul Social European- “Investeşte în oameni!”, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013. Valoarea totală a proiectului este de 9.874.142,00 lei.
 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite