Românii care cresc cele mai productive capre din lume: lactatele lor bio au cucerit piaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caprele achiziţionate din Spania şi Franţa, crescute în judeţul Călăraşi Fotografii Arhivă personală Liviu Marinel
Caprele achiziţionate din Spania şi Franţa, crescute în judeţul Călăraşi Fotografii Arhivă personală Liviu Marinel

Trei antreprenori români au pus pe picioare o afacere profitabilă în satul Ştefăneşti, din judeţul Călăraşi, la 56 de kilometride Capitală. Fabrica deschisă în 2011 produce alimente bio certificate, lactatele sub marca Rupi fiind comercializate în reţele precum Carrefour, Mega Image, Auchan şi Cora. Deşi există cerere foarte mare la export, SUA, Emirate, Japonia, Canada, toată producţia este comercializată în ţară.

Compania deţine o fermă de 500 de capre de rasă, achiziţionate din străinătate şi o fabrică de procesare a laptelui în care prelucrează anual circa 200.000 de litri de lapte, materie primă pe care o transformă în iaurt, smântână, diverse tipuri de brânză, lapte bătut, unt şi caşcaval. Afacerea de familie a început în anul 2009 când Liviu Marinel şi ceilalţi doi acţionari au pus pe picioare o fermă, ei înşişi consumatori de lapte de capră.

“Deoarece ne plac aceste produse, care sunt şi foarte sănătoase, ne-am gândit cum ar fi să producem noi. A fost o provocare, am încercat să facem totul ca la carte pentru a ieşi pe piaţă cu produse de calitate. Mai întâi de toate, am achiziţionat 500 de capre, toate aduse din străinătate, Spania şi Franţa, fiecare în vârstă de 5-7 luni. Investiţia doar în animale a fost de 200.000 de euro, bani care au însemnat economii personale şi multe credite”, povesteşte Liviu Marinel, unul dintre antreprenori de profesie economist.


1,5 litri de lapte pe zi de la fiecare capră

Ferma a fost dezvoltată în judeţul Călăraşi, satul Ştefăneşti, la o aruncătură de băţ de Capitală. Zilnic investitorii, care locuiesc în Capitală, fac naveta la ţară pentru a supraveghea procesul tehnologic şi pentru ca afacerea să meargă bine. Animalele achiziţionate de peste hotare sunt una şi una: cea mai productivă rasă. Este vorba despre rasele Alpina franceză, Saanen Elveţia şi Murciano Granadina Spania. “Sunt cele mai productive capre de lapte din lume. Ne-am orientat către aceste rase pentru o productivitate crescută, fiecare dintre ele dă în medie 1,5 litri de lapte pe zi”, povesteşte Liviu Marinel. Ferma a fost deschisă la Ştefăneşti deoarece aici terenul agricol este foarte fertil, iar antreprenorii cultivă cereale proprii pentru hrana animalelor.

calarasi capre

Sunt sănătoase, dar costisitoare

Începutul afacerii a fost unul dificil deoarece produsele din lapte de capră sunt o nişă. “Sunt foarte sănătoase, dar foarte costisitor de obţinut şi, implicit, un preţ de vânzare mare. Laptele acestor rase este  foarte bogat în proteine(4-5%), motiv pentru care produsele obţinute sunt recomandate în diete diverse.

calarasi capre

Liviu Marinel(stânga), unul dintre investitori

calarasi rupi

Proteinele “pleacă”din stomac mai greu decât restul alimentelor, astfel se amână senzaţia de foame. S-a demonstrat că laptele de capră este mai puţin alergic decât laptele de vacă, deoarece nu conţine complecşi de proteine care stimulează reactiile alergice. Cel mai bine se vând acidofilele, iaurt, sana, chefir, lapte batut.”, spune investitorul.

Profitul se reinvesteşte

Pătrunderea pe piaţa românească a fost adevărată aventură, însă investitorii nu s-au dat bătuţi. “A fost foarte greu deoarece consumatorii nu erau obişnuiţi cu lactatele de capră. Acum suntem la raft în reţelele Carefour, Auchan, Cora, Mega Image. Vindem exclusiv în magazinele de retail, nu suntem autorizaţi să vindem la fabrică în magazin propriu. Deocamdată nu livram la export, pentru că nu avem capacitate aşa de mare pentru a exporta.

calarasi rupi

Fabrica de lactate a fost deschisă în 2011 şi avem doar 3 angajaţi care se ocupă de prepararea produselor care ajung în hypermarket-uri. Există cerere foarte mare la export, cum ar SUA, Emirate, Japonia, Canada, dar toată producţia o comercializăm în ţară. Ferma este certificată bio şi, ca atare, produsele noastre sunt Bio certificate”, spune Liviu Marinel. Pentru a promova produsele din lapte de capră, investitorii au mers la târguri în străinătate. Gustul deosebit al lactatelor Rupi i-a cucerit pe străini, însă, deocamdată, marfa nu ajunge peste graniţe. “Ne gândim să ne extindem, însă acest lucru înseamnă eforturi financiare. Încă muncim ca să creştem. De exemplu, profitul în 2016 a fost 75.000 euro, este în creştere de la an la an şi este reinvestit, nu încasăm nimic, suntem în dezvoltare”, spune investitorul.



Vă recomandăm şi:

calarasi rupi

Fermierul care creşte Uriaşul de Transilvania, iepure care cântăreşte cât un copil de 2 ani

Fata care reface „din rădăcini“ celebra ie românească. Cât costă o bluză ţesută şi cusută din materiale 100% naturale

Fata care a dat cluburile de fiţe din Bucureşti pe munca la ogor: „Am învăţat de la bunicul că-i mare lucru să fii om“

FOTO Povestea tânărului din Olteniţa care face clădirile „să zâmbească”, după ce a renunţat la Politehnică pentru desen

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite