Unde-i lege, nu-i tocmeală. Cum au ajuns cei mai influenţi politicieni din Bărăgan la mâna Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răducu Filipescu, preşedintele CJ Călăraşi Foto: Adevărul
Răducu Filipescu, preşedintele CJ Călăraşi Foto: Adevărul

Unul dintre cei mai influenţi politicieni din Bărăgan, Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi a fost în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), la sfârşitul anului 2011. Nu a scăpat de braţul lung al DNA nici fostul ministru al Agriculturii, călărăşeanul Stelian Fuia, care a ocupat şi un fotoliu de deputat în perioada 2008-20012.



Unul dintre cei mai influenţi politicieni din Bărăgan, Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi a fost în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI), la sfârşitul anului 2011. Nu a scăpat de braţul lung al DNA nici fostul ministru al Agriculturii, călărăşeanul Stelian Fuia, care a ocupat şi un fotoliu de deputat în perioada 2008-20012Filipescu, liderul PNL din Călăraşi, a fost acuzat de ANI că a alocat peste un milion de lei din bani publici pentru mai multe asociaţii conduse chiar de el sau în care era membru. ANI a sesizat parchetul în anul 2011.

La sfârşitul anului 2011, Agentia Naţională de Integritate (ANI) a înaintat către procurori un dosar ce-l privea pe şeful CJ Călăraşi. Răducu Filipescu era suspectat de abuz în serviciu şi s-ar fi aflat în incompatibilitate, după ce acesta, în exercitarea celui de-al doilea mandat, şi-ar fi dat bani singur. Din poziţia de preşedinte al CJ Călăraşi, Răducu Filipescu ar fi semnat alocarea a peste un milion de lei, în 2009 şi 2010, către două firme, pe care tot el le conducea.
Este vorba despre  SC EcoAqua SA şi SC Ecomanagement Salubris SA, înfiinţate ca două asociaţii de dezvoltare intracomunitară, persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publică. Ele aveau ca scop  reabilitarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare şi de colectare a deşeurilor reziduale din tot judeţul.

A votat şi a aprobat

„Filipescu Răducu-George a votat şi semnat Hotărârile Consiliului Judeţean Călăraşi nr. 32/2009 şi nr. 25/2010 privind aprobarea bugetului Judeţului Călăraşi pe anul 2009, respectiv pe anul 2010. Prin intermediul celor două hotărâri, a fost aprobată şi alocată suma totală de 1.045.000 lei către cele două asociaţii de dezvoltare intercomunitară, EcoAqua şi Ecomanagement Salubris în cadrul cărora Filipescu Răducu-George deţine calitatea de preşedinte şi funcţia de preşedintele al Consiliului Director”, se arăta în comunicatul ANI de la vremea respectivă.

Interese electorale în spate

Aşa cum era de aşteptat, presedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu a respins acuzaţiile de conflict de interese şi abuz în serviciu pe care i le-a adus Agenţia Naţională de Integritate, spunând că demersul ANI ar avea în spate interese electorale.

"Totul e politic. Filipescu e lider PNL, are 67% în sondaje, nu poate nimeni să-l bată, o să câştige şi viitoarele alegeri, ce să-i facem? Hai să-l terfelim putin, hai să-l şifonăm cu ANI. Sunt vicepreşedinte PNL, e clar ca adversarii politici caută să îmi distrugă imaginea. Dar nu au nicio şansă", declara liderul CJ Călăraşi.

„Îi bat cu banii lor !“

Filipescu a calificat acţiunea ANI drept „un atac politic şi o lovitură de imagine“. „Eu nu iau nici 5 bănuţi de la aceste asociaţii. Sunt proiecte dezvoltate cu fonduri europene în care s-au asociat mai mulţi primari şi, implicit Consiliul Judeţean, pentru dezvoltarea unor proiecte. Consider că ANI greşeşte şi voi demonstra în instanţă. Îi bat cu banii lor !“, a declarat Răducu-George Filipescu.

Judecat pentru abuz în serviciu

Probleme serioase cu legea are şi fostul ministru PDL, Stelian Fuia, ex-deputat de Călăraşi care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

image

Fostul ministru pedelist Stelian Fuia este acuzat de DNA că, în perioda 2005-2008, când a condus Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, nu a contestat o cerere de executare silită formulată chiar de către sora şi cumnatul său. Procurorii susţin că, în acest fel, au fost înstrăinate clădiri care au fost vândute cu 240.000 de lei deşi oficial valorau 1,6 milioane lei.

Licitaţie trucată

Stelian Fuia, care a fost şi ministru al Agriculturii în guvernul Ungureanu, a condus în perioada 1 martie 2005-15 decembrie 2008 Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, din judeţul Călăraşi, care avea o datorie către Staţiunea Didactică Belciugatele. Această creanţă a fost preluată de SC PROCERA AGROCHEMICALS, companie deţinută de către State Alexandrina şi State Daniel, soră, respectiv cumnat ai lui Stelian Fuia.

image

După ce au preluat creanţa, rudele lui Fuia au cerut executarea silită a Staţiunii Fundulea. Aici, spun procurorii, Fuia a intervenit fraudulos. Mai exact, după ce instanţa de fond a încuviinţat executarea silită, Stelian Fuia nu a contestat decizia, ea devenind definitivă şi executorie. ”Inculpatul Fuia Stelian, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea (funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005-15 decembrie 2008),  cu ştiinţă, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită,  fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de inculpatul Oprişan Constantin, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de  243.950 lei şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC PROCERA AGROCHEMICALS România SRL cu suma totală de 174.631 lei, societate la care State Alexandrina, sora lui Fuia Stelian era asociată”, se arată în comunicatul DNA.

Prejudiciu de 1,6 milioane de lei în afacerea Fundulea

Procurorii mai spun că Fuia i-a dat banii unui intermediar, care a cumpărat clădirile şi bunurile scoase la licitaţie pentru a acoperi datoria către rudele sale. ”Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activităţile menţionate a participat, în calitate de complice, şi inculpatul Paraschivoiu Dragoş Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitaţie, plătind pentru aceste bunuri  suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către  Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoş Alin în contul executorului judecătoresc Oprişan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori”, susţin procurorii DNA, care spun că prejudiciul cauzat statului este de peste 1,6 milioane lei.


Vă recomandăm şi:

Primarul oraşului Ţăndărei, arestat preventiv pentru abuz în serviciu şi fals intelectual

Prefectul şi subprefecţii judeţului Călăraşi, cercetaţi pentru abuz în serviciu privind mai multe retrocedări

Constantin Nedelea, fostul primar de Scorniceşti, pus sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi delapidare

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite