Bebeluş mort la Cluj. Conducerea spitalului: „Doctorul Ciuce nu e specialist în chirurgie pediatrică“. Medicul: „Nu i s-a acordat o minimă şansă copilului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Constantin Ciuce a ţinut luni, 6 iunie, o conferinţă de presă în care acuză conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă că nu l-a lăsat să opereze un bebeluş născut prematur.

”Trăim într-o Românie nebună!”, a spus doctoriţa Natalia Hagău, şefa secţiei de Terapie Intensivă, la conferinţa de presă organizată de medicul Constantin Ciuce în care acesta acuză conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă că nu a acordat o minimă şansă fetiţei Sara Maria Şendroiu, născută prematur pe 1 iulie, cu 1,3 kilograme şi o malformaţie gravă, hernie diagragmatică.

”Noi nu acuzăm că a murit, ci că nu i s-a acordat o minimă şansă”, a afirmat medicul Ciuce, într-un amfiteatru din Chirurgie I, unde a ţinut azi, 6 iulie, o conferinţă de presă, la care au participat medicul Constantin Ciuce, şefa secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, şeful Colegiului Medicilor Cluj, Aurel Bizo, medici pediatrici Tudor Pop şi Alexandru Pîrvan. 

”Suntem puşi ca medici în situaţia de a ne asuma vini pe care nu le avem. Suntem puşi în situaţia să ajungem să regretăm poate că nu am plecat din ţară, iar dacă aceste lucruri se întâmplă din motive care nu ţin de dedicaţia noastră, atunci întrebarea este cui datorăm această stare? Nu suntem Dumnezei, suntem oameni, dar încercăm pentru fiecare om să facem ceea ce poate fi în favoarea şansei, chiar dacă aceasta este minimă ca el să rămână în viaţă. Noi nu acuzăm că a murit, acuzăm că nu i s-a oferit o minimă şansă de a putea să fie salvată. Nu am operat acel copil pentru că nu s-a ajuns să se pună problema de operaţie, nu a ajuns să supravieţuiască pentru a ajunge să se pună în discuţie intervenţia. Nu se pune problema morţii, ci problema că nu i s-a dat o şansă”, spune Ciuce.

Acesta a prezentat ce înseamnă malformaţia hernie diafragmatică, că apare 1 caz la 2.200 de copiii şi că se poate corecta prin operaţie, iar şansa de supravieţuire este de 80% în cazul bebeluşilor născuţi la termen şi 50% în cazul celor născuţi prematur.

”Nimeni nu mi-a atras atenţia”

Constantin Ciuce operează copii cu această malformaţie de ani buni, nefiind specialist în chirurgie infantilă. În martie, corpul de control al ministrului Sănătăţii i-a comunicat profesorului Ciuce - pe care l-a verificat în urma unui plângeri făcute - că nu poate opera fără specializare şi i-a spus să se specializeze. Ciuce a mai spus că nimeni din conducerea spitalului nu i-a spus să se specializeze în chirurgie pediatrică.

”Ca cetăţean, obligaţia mea este să respect legea. Ca medic, singura mea lege e jurământul lui Hippocrate”, a declarat Ciuce.
Potrivit acestuia, există discrepanţe între lege şi Codul Medicului care ar trebui soluţionate pentru a nu se mai repeta povestea de la Cluj cu bebeluşul decedat la câteva ore de la naştere.

”Un medic poate profesa în funcţie de specializare, competenţe şi practică”, a adăugat Ciuce, subliind că stăpâneşte practica, el operând de ani buni copii cu hernie diafragmatică. A recunoscut că nu are competenţe în chirurgia pediatrică, că ”urăşte” “deţinătorii de hârtii” care nu au practică profesională şi că o nouă specializare înseamnă câţiva ani. Medicul a atras atenţia că sunt carenţe legislative care nu explică ce înseamnă competenţă şi ce înseamnă practică.

“Nu am specializare în chirurgie pediatrică. Niciun părinte al cărui copil l-am operat nu a ajuns să fie indus în eroare, toţi au semnat în cunoştinţă de cauză. Legat de specializare se pune problema că pe când aş termina-o aş fi un tânăr pensionar. În România se va întâmpla o dramă legată de teama medicilor care nu au o specializare de a interveni într-o situaţie a unui pacient sub 18 ani.
M-aţi întrebat de ce nu am cerut o specializare. În mod normal, o specializare se face prin intermediul unei perioade de câţiva ani de zile. Este o vină a mea pentru că de-a lungul timpului niciun manager nu m-a întrebat sub raport legislativ. Preocuparea mea a fost partea profesională, nu legislaţia. Nimeni nu mi-a atras atenţia şi atunci nu m-am mai preocupat de acest aspect”, a declarat profesorul Ciuce.

”Ce înseamnă pricepere? Hârtia fluturată? Ce înseamnă competenţe? Zece hârtii sau că ai dovedit că eşti în stare să faci? Am urât dintotdeauna deţinătorii de hârtii, care se acoperă de hârtii să aibă practică profesională, nu i-am respectat, sunt oameni care au cinci diplome în spate şi două operaţii făcută pe acea specialitate. Dacă competenţa profesională înseamnă o hârtie, vă asigur competenţe profesionale în România sunt date dacă ai participat la un curs. Eu sunt chirurg. Sunt obligat în fiecare zi alături de colegii mei să luăm decizii care sunt îngrozitoare. Şi le luăm în baza practicii. Dacă este o ilegalitate ceea ce am făcut până acuma aşa cum conducerea spitalului sugerează înseamnă că trebuie să fiu vinovat pentru lucruri pe care le-am început în 1980, nici în perioada comunistă nimeni nu a îndrăznit să intervină în decizia medicală”, a mai spus acesta.

Tatăl fetiţei: ”Consider că avea o şansă şi nu i-a fost acordată” 

La conferinţa de presă a participat şi tatăl bebeluşului mort, Dănuţ Şendroiu, care vorbise cu medicul Ciuce din luna aprilie şi l-a ţinut la curent cu evoluţia sarcinii soţiei sale. 

”Mulţumesc domnului Ciuce că m-a susţinut în această încercare. Cred totuşi că atâta timp cât un copil are şanse 0,0001%, această şansă merită a-i fi acordată. Consider că avea o şansă şi nu i-a fost acordată. Am primit astăzi, 6 iunie, răspunsul la cererea pe care am adresat-o conducerii spitalului de a-i permite profesorului Ciuce să-mi opereze copilul. Azi, la cinci zile de când a murit. Mi se vorbeşte în răspuns de un transfer la Clinica de Pediatrie sau la Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti. Mi se mai comunică faptul că profesorul Ciuce nu îmi poate opera fetiţa că nu are specializarea respectivă”, a spus părintele. 

Alţi 5-6 copii cu aceeaşi malformaţie, salvaţi de Ciuce 

Medicul Ciuce spune că în aprilie, tatăl fetiţei, l-a căutat ca să vadă o familie unde a fost operat un copil născut într-o situaţie similară. ”I-am spus domnului Şendroiu că discutăm despre o situaţie foarte gravă în care există şanse de supravieţuire şi, din fericire, toţi copii operaţi de hernie diafragmatică, sunt 5-6, au supravieţuit. Dumneavoastră sunteţi cel care decideţi”, spune Ciuce. El i-a mai spus atunci, în aprilie, că având în vedere conjuctura, că nu e chirurg pediatru, să menţioneze în foaia de observaţie faptul că ştie că medicul Ciuce nu e chirurg pediatru şi că e conştient de riscul mare existent.

Potrivit acestuia, medicul ginecolog care monitoriza sarcina Cătălinei Şendroiu a fost singurul doctor care l-a sunat şi i-a spus că familia Şendroiu a ajuns la Cluj.

Telefon la Arafat

Ciuce spune că după ce a aflat de hotărârea managerului spitalului, Petru Şuşcă, care nu-l lăsa să opereze fetiţa nou-născută, l-a sunat pe Raed Arafat.

“L-am sunat pe doctorul Arafat când părintele fetiţei a venit disperat la mine şi mi-a spus că în ciuda cererii prin care îşi dădea acordul ca eu să-i operez fetiţa, conducerea spitalului i-a dat două variante, operaţia la Clinica de Pediatrie sau transferul cu elicopterul la Bucureşti. L-am întrebat care este opinia lui legat de un copil cu hernia diafragmatică, dacă transportul cu elicopterul duce la un risc mare pentru copil şi mi-a răspuns că «da». Mi-a spus că întâmplător e cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, că urmează să intre la el. Între timp, am intrat în sala de operaţie, aveam deja apeluri ratate de la Raed Arafat, m-a spus că Bănicioiu a discutat personal cu Petru Şuşcă care i-ar fi spus că nu îşi asumă răspunderea ca acest copil să fie operat într-un spital de adulţi”, a mai spus Ciuce.

Acesta a mai afirmat că în urmă cu 2 luni a depus o plângere penală acuzând conducerea spitalului de abuz în serviciu. 

Şeful Colegiului Medicilor din Cluj: ”Nu avem specialişti în chirurgie pediatrică vasculară”

Aurel Bizo, preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj, a declarat, la conferinţa de presă, că orice lucru bun făcut în România nu rămâne nepedepsit.

“În corpul de control al ministrului Sănătăţii sunt oameni care lucrează în administraţie, care se ocupă de achiziţii la Suceava, care se ocupă de cumpărat carne şi mâncare, vin să controleze activitatea profesională a profesorului Ciuce? Sunt documente. Vin să te critice că ai dat şansa unui copil să se opereze (n.r. corpul de control a venit în martie 2015 după ce a fost depusă o plângere împotriva lui Ciuce că ar fi operat un copil). Colegiul Medicilor Cluj a transmis Corpului de Control că există situaţii in extremis în care copiii nu pot fi operaţi în serviciul de chirurgie infantilă. (...) Nu am desconsiderat chirurgia infantilă. Să nu vă închipuiţi că toate cazurile de chirurgie infantilă le operează profesorul Ciuce. Sunt cazuri selecţionate. (...) Nu are nimeni competenţă în chirurgie pediatrică vasculară. (...) Da, domnule, nu mai avem specialişti în chirurgie infantilă în Cluj”, a afirmat Aurel Bizo.

Control de la Ministerul Sănătăţii

Crearea unei secţii speciale în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj pentru copiii cu malformaţii a fost o idee pusă pe hârtie în 2013 de Constantin Ciuce şi înaintată conducerii de atunci a instituţiei. Nu i s-a dat răspuns de atunci. Directorul medical al spitalului, Cristina Ghervan, a declarat că nu are ştiinţă de o astfel de hârtie şi că, de un an şi jumătate, de când are atribuţii de conducere, nu a ajuns la ea o astfel de hârtie. Medicul Ghervan mai spune că încă nu a venit o comisie de control de la ministerul Sănătăţii să analizeze cazul Sarei Maria Şendroiu, dar că va veni în zilele următoare, conducerea spitalului fiind cea care a chemat-o.

”Echipa de control va veni de la Bucureşti. Managerul a cerut ca o echipă să vină să analizeze cazul”, a spus medicul Cristina Ghervan.

Ce zice spitalul

Directorul medical al Spitalului a declarat, pentru ”Adevărul”, că mama, Cătălina Şendroiu, a fost internată în 24 iunie în Ginecologie 3, la spitalul Stanca fiindcă fusese evoluţia sa de către un medic de acel spital.

”Pe 29 iunie am aflat de acest caz când tatăl s-a adresat managerului spitalului în scris şi a venit personal aici solicitându-i managerului ca acest copil să fie operat la Chirurgie I de către domnul Ciuce. Atunci i s-a spus că domnul Ciuce nu are competenţă în Chirurgie Pediatrică şi că în urma controlului corpului de control al ministrului Sănătăţii ni s-a atras atenţia asupra faptului că aceste operaţii sunt ilegale şi că depăşesc legislaţia în martie 2015, corp de control cu care s-a întâlnit şi domnul Ciuce.
Domnul Ciuce ştia foarte bine, doar a fost rectorul Universităţii şi e şef de clinică de 20 de ani, că practicarea meseriei de medic se fac numai în funcţie de competenţele dobândite, nu de experienţe, preferinţele unora sau altora sau de solicitările părinţilor.
Un părinte nu poate solicita ca cineva să opereze în afara competenţelor pe care le are în mod legal. Părintelui i s-au spus aceste lucruri şi i s-a spus că există două variante: fie să fie operat la Chirurgie Infantilă la Cluj, fie să fie trimis la Bucureşti, dar să aşteptăm naşterea copilului. Acesta era nenăscut. Erau membrane rupte deja de 5 zile, ceea ce agrava pronosticul acestui copil. Era o naştere prematură, cu un mare prematur, La 31 de săptămâni, copiii sănătoşi sunt cu greu viabili”, a spus medicul Ghervan.

Aceasta mai spune că mama a fost transferată la Ginecologie 3 la Ginecologie 2 tocmai pentru ca naşterea să aibă loc la SCJU Cluj, unde există o secţie de neonatologie performantă.

”Domnul profesor Ciuce, care se angajase să opereze acest copil nu luase legătura, în niciun fel, nici cu neonatologul, cu doamna profesor Zaharie. Ea a aflat de acest caz cu o zi înainte”, adaugă Ghervan. Aceasta a afirmat că medicul Gabriela Zaharia, şefa de la Neonatologie, ştia că părinţii au o înţelegere cu Constantin Ciuce, dar ştia şi de răspunsul dat de managerul spitalului.

Fetiţa, Sara Maria, s-a născut pe 1 iulie, la 10.45 şi a murit la 16.20. Cristina Ghervan afirmă că fetiţa nu a putut fi stabilizată ca să fie operată. ”Situaţia medicală era extrem de gravă. Şefa secţiei de Neonatologie ne-a explicat că şansele de supravieţuire ale acestui copil sunt minime, că nu are un plămân, iar celălalt e comprimat de organele absomniale herniate prin lipsa diafragmului în partea stângă. Eventuala şansă de supravieţuire, a spus şefa de la Neonatologie, ar fi una minimă: să fie operat la Spitalul Marie Curie din Bucureşti cu condiţia să supravieţuiască transportului. Şi să vedem dacă va putea fi stabilizat. După cum ştiţi, copilul nu a putut fi stabilizat”, susţine directorul medical al spitalului.

Medicul Constantin Ciuce acuză conducerea Spitalului Judeţean Cluj că a răpit minimumul drept la viaţă al unui bebeluş născut cu malformaţie gravă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite