Casele migranţilor români, o poveste în fotografii la Muzeul Etnografic din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine realizată de Petru Călinescu la Ilva Mică, în 2010   FOTO Petruţ Călinescu
Imagine realizată de Petru Călinescu la Ilva Mică, în 2010   FOTO Petruţ Călinescu

Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi invită pe curioşi sâmbătă, 1 iulie, de la ora 19.00, la vernisajul expoziţiei ”Minunata lume nouă – case ale migranţilor români”, la sediul instituţiei, de pe strada Memorandumului, numărul 21. Expoziţia a fost vernisată în 2016 la Berlin.

„Dorinţa de a construi ceva care dăinuie, pentru sine şi pentru copii, reprezintă în multe ţări ţelul agoniselii pentru familiile şi cuplurile tinere. O casă poate să însemne însă mult mai mult decât „acasă". Casele construite de migranţii români în ţară sunt în primul rând semne vizibile ale succesului, hărniciei şi ascensiunii sociale a proprietarilor, plecaţi din cauza situaţiei economice din satele natale pentru a lucra în străinătate. Pentru proprietari ele reprezintă în acelaşi timp un stil de viaţă modern, occidental şi o nouă estetică“, spun organizatorii expoziţiei.

Potrivit acestora, manifestarea urmăreşte să sublinieze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecinţele acestora asupra satelor, regiunii şi culturii.

Expoziţia spune povestea în fotografii a vieţii migranţilor români: muncesc în Italia, Spania, Franţa şi Anglia în construcţii, în sectorul menajer, agricol sau au grijă de bătrâni ca să pună deoparte bani pe care să-i investească în casa mult dorită. Odată clădite, casele lor din Ţara Oaşului, Maramureş şi Bucovina ies în evidenţă prin culori intense, etaje numeroase şi fast datorat decoraţiunilor din granit şi marmură. Însă aceste case stau, mare parte a anului, nelocuite. Devin vii de sărbători şi în august, când au loc o sumedenie de nunţi.

Expoziţia care s eva deschide la cluj pe 1 iulie a fost vernisată în perioada noiembrie 2015 - iunie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin şi la Collaboratorium Berlin. apoi a pornit într-un turneu în mai multe oraşe din România. Prima oprire este la Cluj, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. 

Manifestarea va fi însoţită de un eveniment conex, intitulat „Vorbind despre case. Dialog cu şi despre migranţi“, programat pentru 6 iulie, la ora 17.00. „Se va oferi astfel o perspectiva transculturală şi comparativă despre acest fenomen global, care este prezent din America Latină până în Europa de Est, Africa sau Asia. Pe de altă parte se va evidenţia faptul că România a devenit un loc unde alţi migranţi îşi găsesc un temporar sau definitiv «acas㻓, mai arată organizatorii.

expozitie despre migrantii romanai la cluj foto petruţ călinescu

Interiorul unei case din Certeze, judeţul Satu Mare, în 2011  FOTO Petruţ Călinescu

Fotografiile expuse au fost realizate de fotograful Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuţ Dulămiţă, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaş, Amelia Tue, Ciprian Vaţe.

Expoziţia este un proiect comun realizat de Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene din Berlin şi Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Centrul pentru Studiul Comparat al Migraţiei. Finanţat de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien şi Institutul Cultural Român din Bucureşti.



Imagine la Certeze, judeţul Satu Mare, în 2011  FOTO Petruţ Călinescu

expozitie despre migrantii romanai la cluj foto petruţ călinescu

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, în perioada 1 - 30 iulie 2017.
 

Mai puteţi citi:

VIDEO Gala de deschidere a TIFF 2017: „Avem filme în biserică, dar şi filme erotice. Avem multă comedie, comedie neagră, avem şi manele”

VIDEO Surprizele TIFF 2017: mai multe comedii, experienţe de realitate virtuală, filme erotice pe peliculă de 16 milimetri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite