Cinci experimente ciudate făcute de-a lungul timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii americani au încercat să înveţe delfinii să comunice în limba engleză
Cercetătorii americani au încercat să înveţe delfinii să comunice în limba engleză

Numeroase experimente bizare au fost efectuate de-a lungul timpului, iar rezultatele au fost de cele mai multe ori pe măsură. Fie că au fost făcute în numele ştiinţei sau pur şi simplu din ambiţii personale, unele dintre ele au însemnat doar eşecuri răsunătoare.

Chirurgul american Charles Claude Guthrie a rămas în istorie, după ce a încercat să realizeze un transplant bizar.  Pe 21 mai 1908, Guthrie a transplantat capul unui câine la baza gâtului altuia, cu faţa în sus. Conform raportului medical, creierul patrupedului nu şi-a putut recăpăta funcţiile decât într-o proporţie redusă, fiind înregistrate doar câteva mişcări reflexe.

Experimentul lui Charles Claude Guthrie a fost primit cu rezerve de ceilalţi oameni de ştiinţă ai vremii, în timp ce o parte a presei l-a apreciat pentru îndrăzneala sa. De altfel, Guthrie a fost printre savanţii nominalizaţi la premiul Nobel, la începutul secolului trecut.

„Elixirul tinereţii veşnice” tocmai din cadavre

Johann Conrad Dippel, filozof şi alchimist, a şocat cu experienţele făcute în secolul al XVIII-lea. Dippel, care a obţinut şi un titlu de master în teologie, a sfârşit prin a fi considerat duşmanul Bisericii. Germanul a încercat să obţină un elixir al nemuririi, iar pentru aceasta a folosit diverse fierturi din organe de animale. Johann Conrad Dippel a fost suspectat că ar fi mers mai departe şi ar fi utilizat şi organe umane, acuzaţie care nu a putut fi dovedită.

Omul de ştiinţă rus Ilia Ivanov a primit din partea lui Iosif Vissarionovici Stalin sarcina de a crea o rasă nouă hibridă, prin încrucişarea oamenilor cu maimuţe. Dictatorul sovietic spera să aibă astfel la dispoziţie o adevărată armată de hibrizi care să îmbine forţa primatelor cu inteligenţa umană. Ivanov a fost trimis într-o primă fază în Africa de Sud, după care experimentele au fost mutate în Georgia, ţara de origine a lui Stalin. În pofida nenumăratelor încercări, savantul sovietic nu a putut să-şi ducă planul la îndeplinire, iar Stalin s-a văzut nevoit să renunţe la proiect.

S-a privat de somn pentru a surprinde trecerea timpului

Artistul taiwanez Tehching Hsieh a realizat un experiment în care a dorit să surprindă trecerea timpului. Între 11 aprilie 1980 şi 11 aprilie 1981 s-a fotografiat zilnic, în fiecare oră, în aceeaşi poziţie şi în acelaşi loc lângă un ceas. Hsieh s-a ras în cap cu puţin timp înainte de a începe experimentul pentru a surprinde inclusiv modul în care creşte, în timp, părul său. Pentru a-şi duce la capăt experimentul, taiwanezul nu a mai dormit mai mult de 59 de minute exact un an, pentru a putea să se fotografieze în fiecare oră. La final, el a adunat un număr de 8.760 de fotografii care au fost montate într-un video spre a arăta natura timpului.

Delfinul care „a refuzat” să înveţe limba engleză

Un alt experiment ciudat a fost realizat grup de oameni de ştiinţă din Statele Unite ale Americii. Aceştia şi-au propus să înveţe delfinii să comunice în limba engleză. Experimentul a debutat în anii 60 şi a fost coordonat de John Lilly. Acesta a scris chiar şi o carte, „Om şi delfin. Aventuri pe o nouă graniţă a ştiinţei”, care a apărut în 1964. Un an mai devreme a fost realizat şi filmul artistic „Flipper, delfinul extraordinar”, care s-a bucurat de un succes neaşteptat la vremea respectivă. În schimb, experimentul a eşuat, iar Peter, delfinul care s-a aflat în centrul studiilor, a murit în condiţii încă neclare. 

În proiect a fost implicată şi cercetătoarea Margaret Lovatt, care a acceptat să locuiască o bună perioadă de timp în laborator, pentru a fi cât mai aproape de delfin. Margaret a reuşit în scurt timp să câştige încrederea cetaceului, însă chiar şi aşa experimentul nu a dat rezultatele aşteptate. Delfinul a murit la scurt timp după încheierea experimentului. Afectată, Lovatt a refuzat să vorbească timp ce aproape cinci decenii despre experienţa prin care a trecut. A făcut-o însă de curând, când i-a acordat un interviu lui Cristopher Riley, realizatorul documentarului „Fata care a vorbit cu delfinii”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite