Clujeanul care te scapă de fobii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipnotizatorul Ternei Attila a lecuit de frica de înălţime o braşoveancă de 35 de ani. Femeia a povestit despre experienţa ei, sub protecţia anonimatului.

Stresul, depresia, migrenele, fobiile, dependenţa de fumat şi kilogramele în plus sunt doar câteva dintre problemele care se pot rezolva prin şedinţe de hipnoză, nu doar prin psihoterapie. Cel puţin aşa susţine Ternei Attila, un hipnotizator din Cluj-Napoca care a scăpat de frica de zbor o femeie din Braşov. În vârstă de 36 de ani, el e instructor în Asociaţia „Exploratorilor Nagual", un ONG ce face cursuri de dezvoltare personală. Tot acolo predă cursuri de supravieţuire.

Nonconformist, el s-a înscris la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, însă după un semestru a renunţat susţinând că tehnicile de hipnoză predate la cursuri sunt din anii '60, adică vechi. A început să se şcolească singur şi a urmat cursuri de hipnoză la un institut de profil din SUA.

„Studiind, am ajuns la concluzia ca mintea umană este un calculator super performant, din capacitatea căruia noi, oamenii normali, folosim aproximativ 9 - 10%. Cred că 90% din problemele fizice apar din modul de gândire, emoţii şi sentimente", este de părere Ternei Attila.

Acesta spune că nu recomandă nimănui să renunţe la medicina tradiţională şi că fiecare face alegerile pe care şi le doreşte, în funcţie de problemele pe care le are. Şedinţele de hipnoză le-a început în urmă cu un an şi zeci de persoane au apelat la serviciile lui. O şedinţă costă 150 de lei.

Se temea de avion

O femeie de 35 de ani din Braşov, designer, a apelat, luna trecută, la serviciile lui. Suferea de frica de înălţime. Aceasta ne-a povestit experienţa ei, sub protecţia anonimatului. „Nu am mai fost la hipnotizatori înainte de a-l cunoaste pe Ternei Attila din Cluj-Napoca. Pentru mine era un domeniu pe care nu îl cunoşteam. Singura imagine despre hipnoză era cea pe care o aveam din filme, cu specialistul ce ţine în mână un pendul, iar pacientul pierde contactul cu realitatea. Am aflat că nu e chiar aşa", spune femeia.

În urmă cu zece ani a avut o experienţă neplăcută într-un zbor spre Turcia şi de atunci mereu a călătorit cu avionul având inima strânsă că mereu se poate întâmpla ceva.

S-au cunoscut pe Facebook

Ea mai zice că primul contact cu hipnotizatorul clujean a fost pe reţeaua de socializare Facebook, într-un grup de discuţii din care fac parte diverşi specialişti. Braşoveanca nu a încercat alte leacuri prin care să scape de frica de zbor şi se gândea că timpul va rezolva problema. A venit la Cluj în urmă cu o lună, la o şedinţă de hipnoză, mai ales că de sărbători trebuia să plece cu familia într-o excursie cu avionul, în străinătate.

Înainte de şedinţa propriu-zisă, ea spune că a pus multe întrebări legate despre ce se va întâmpla în intervalul în care ea va fi hipnotizată. A aflat că va fi conştientă, va şti ce se va petrece cu ea şi nu va face nimic din ce nu va dori. „În timpul şedinţei am simţit o stare plăcută de relaxare totală, aveam senzaţia că dorm, deşi eram conştientă de tot ce se întâmplă în jurul meu, auzeam, simţeam. Cum scopul şedinţei a fost să scap de frica de zbor, hipnotizatorul mi-a indus anumite stări care să mă ajute atunci când voi fi în avion. La final, m-am trezit parcă dintr-un vis frumos, eram liniştită", explică Cristina B.

Părerea psihologilor

Universitarul clujean Daniel David susţine că hipnotizatorii trebuie să fie la bază medici sau psihologi pentru a asigura o intervenţie de calitate şi a şti cum să se comporte dacă au de a aface cu pacienţi ce suferă de diverse afecţiuni.

„Le recomand oamenilor care vor să meargă la un hipnotizator să apeleze la cei recunoscuţi de Colegiul Psihologilor sau de Colegiul Medicilor", afirmă prof. univ. dr. Daniel David, directorul platformei virtuale MATRIX şi şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie a UBB.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite