Clujul, primul oraş din România unde oamenii vor decide online unde se duc o parte din banii lor din taxe şi impozite. Boc: E o formă de respect faţă de clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc FOTO Primăria Cluj-Napoca
Emil Boc FOTO Primăria Cluj-Napoca

Primul proiect de bugetare participativă online din România. Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, luni, 17 iulie, într-o conferinţă de presă, că administraţia clujeană va fi prima din România care va pune în practică proiectul de bugetare participativă online. Există deja site-ul bugetareparticipativă unde clujenii pot să-şi depună proiecte prin care să decidă cum să fie cheltuiţi banii pe care îi dau pe taxe şi impozite.

„Anunţăm public că, de azi, Primăria municipiului Cluj-Napoca este prima administraţie locală din România care implementează proiectul de bugetare participativă online. Acest proiect vine în continuarea proiectului de bugetare participativă tradiţională, pe care l-am avut până acum – n. r. cea din cartierul Mănăstur şi care a avut mai multe, ca finalitate, obiective, printre care şi cinematograful Dacia“, a declarat primarul Clujului, Emil Boc, la începutul conferinţei de presă.

În perioada 17 iulie-20 august, clujenii pot propune proiecte pentru oraşul lor, iar acele proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi vor fi puse în practică de administraţia locală în 2018.

„În primul rând, reprezintă o formă de respect faţă de clujeni, faţă de aceia care plătesc impozite şi taxe locale. E o formă de respect oferindu-le şansa ca prin banii pe care clujenii îi achită la primărie prin taxe şi impozite o parte din aceşti bani să fie decişi de către clujeni cum se cheltuiesc în interes public. În al doilea rând e o formă de deschidere a primăriei, de continuare a procesului de transparenţă şi comunicare cu cetăţenii, de trecere de la democraţia reprezentativă la democraţia participativă. (...) Ea (n. r. democraţia participativă) trebuie să fie continuată cu un proces integral de participare pe parcursul întregului mandat de 4 ani a aleşilor locali. Nu poţi să vii în faţa clujenilor o dată la 4 ani şi să le prezinţi ce vrei să faci, după aceea să spui ce ai făcut. Cetăţenii trebuie să-ţi fie pe tot parcursul mandatului alături de societatea civilă parteneri în toate demersurile pe care le facem. Acest proces vine în continuare să invite cetăţenii la acest proces participativ de guvernare democratică oferindu-le şansa şi instrumentul prin care să se manifeste“, mai precizează Boc.

Potrivit acestuia, proiectul se adresează tuturor clujenilor, nu doar celor din Mănăştur cum a fost primul proiect, ci „tuturor clujenilor în sens larg, adică tuturor acelora care muncesc, studiază sau locuiesc în Cluj“.

„Interesul nostru e să obţinem cele mai bune proiecte, cele mai bune idei care pot face Clujul mai frumos şi mai bun“, adaugă primarul.

Proiecte se pot depune de azi, 17 iulie

Pe platforma www.bugetareparticipativa.ro, creată de compania Evozon prin clusterul iTech by ARIES Transilvania, se pot depune proiecte în domeniile: 

  • Alei, trotuare şi zone pietonale;
  • Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
  • Spaţii verzi şi locuri de joacă;
  • Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
  • Infrastructură educaţională şi culturală;
  • Oraşul digital.

Calendarul de depunere a proiectelor

17 iulie – 20 august - depunere proiecte;
21 august - 1 octombrie - analiză proiecte;
2 octombrie - 22 octombrie - prima etapă de vot;
23 octombrie - 29 octombrie - validare vot I;
30 octombrie - 19 noiembrie - a doua etapă de vot;
20 noiembrie - 26 noiembrie - validare vot II;
27 noiembrie - afişare rezultate finale.

Pot fi înscrise propuneri de proiecte online, pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

Cei care nu au acces la internet, dar au idei şi vor să le împărtăşească o pot face la biroul care va fi amenajat la Centrul de Cultură Urbană Casino în perioada amintită mai sus, între orele 13.00 şi 17.00. Acolo, doi funcţionari ai Primăriei vor ajuta cetăţenii să depună proiecte pe platformă şi vor oferi informaţiile necesare.

Ce presupune procesul de bugetarea participativă online

Primul pas în a scrie ideile pe bugetareparticipativă.ro este înregistrarea pe platforma amintită, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota. Fiecare cetăţean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro (inclusiv TVA).

Pasul următor este analizarea tehnică şi legală a proiectelor propuse de către municipalitate. În funcţie de această analiză se vor decide care proiecte sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Iar toate proiectele declarate eligibile vor fi votate, apoi, de clujeni.

Procesul de votare se va face în două etape distincte, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care obţin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Cluj-Napoca. Votul va fi online pe platforma bugetării participative www.bugetareparticipativa.ro, în două etape distincte.

În prima etapă - explică reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca - fiecare cetăţean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte, câte unul pentru fiecare dintre cele şase domenii stabilite. Astfel se vor alege maximum 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcţie de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcţie de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

În a doua etapă de vot, fiecare cetăţean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă. Iar la finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcţie de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

Eventualele modificări ale calendarului procesului de bugetare participativă vor fi publicate pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Proiectele finale selectate vor fi puse în pratică din 2018.

Clujenii care au înterbări sau nelămuriri pot contacta autorităţile la e-mailul bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro, respectiv la telefonul 0371 376 646 (de luni până vineri între orele 13.00-17.00), sau pe Facebook.

Mai puteţi citi:

Primul oraş din România cu buget participativ. Boc: „Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiţi o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite şi taxe“

Clujul va fi primul oraş din România care va pune în practică ideea de buget participativ cu ajutorul tehnologiei moderne. Anunţul a fost făcut de Emil Boc, primarul Clujului, pe pagina sa de Facebook.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite