Copiii „de bani gata“ şi părinţii lor, desfiinţaţi de fondatorul Transylvania College. Ce au făcut beizadelele în tabără

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Baciu este co-fondatorul celei mai mari şcoli private din Ardeal. FOTO: Arhivă personală
Dan Baciu este co-fondatorul celei mai mari şcoli private din Ardeal. FOTO: Arhivă personală

Dan Baciu, cofondatorul celei mai mari şcoli private din Ardeal - „Transylvania College”, critică dur copiii care au participat anul acesta la taberele organizate de instituţia de învăţământ. El pune lipsa acestora de educaţie pe seama părinţilor prea ocupaţi care „îşi leapadă copiii de la cele mai fragede vârste”.

„Dragii mei, în cele trei tabere pe care le-am organizat vara aceasta, am constatat un adevăr dureros: sunt tot mai mulţi «specialişti» în creşterea copiilor (psihologi, specialişti în parenting, etc) şi tot mai puţini părinţi. Părinţii îşi leapadă copiii de la cele mai fragede vârste şi îi dau pe mâna specialiştilor sau merg non stop la cursuri, sau le cumpără cadouri, îi duc la festivaluri, îi trimit în 3 tabere într-o vară, îi pictează pe faţă cu orice ocazie, le cumpără tone de apă dulce colorată, le pun în faţă telefonul mobil sau ipadul etc. Când, de fapt, nimic nu poate înlocui prezenţa părinţilor”, a scris pe Facebook Dan Baciu, co-fondatorul şcolii private „Transylvania College”.

Postarea a provocat mari polemici pe pagina acestuia de socializare. Cea mai dură critică şi-a atras-o pentru faptul că a postat fotografii ale copiilor prezenţi în tabără pe Facebook.
Având în vedere că tabăra a fost organizată de „Transylvania College” este de presupus că mulţi dintre participanţi sunt chiar elevi ai şcolii private pe care Dan Baciu a fondat-o. 

Tabăra Americană de Mindfulness şi Leadership

În ultimii patru ani, în fiecare vară şcoala organizează „Tabăra Americană de Mindfulness şi Leadership”, activitatate la care iau parte aproximativ 60 de elevi din România şi din America.

„Scopul principal al acestei tabere este acela de a insufla copiilor dorinţa de a se cunoaşte pe sine şi între ei, de a-şi identifica pasiunile în mod natural, învăţând totodată să comunice fără gadget-urile de ultimă generaţie şi să adere la un stil de viaţă sănătos şi activ”, se arată într-o prezentare a taberei.

După terminarea taberelor de anul acesta Dan Baciu, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţeiganu“, care a fondat şi Asociaţia Română de Educaţie pentru Sănătate, a criticat dur pe Facebook copiii care au participat la evenimente, dar şi pe părinţii acestora.  

Simptomele copiilor care cresc fără părinţi

„Şi toate absenţele se adună şi încep să îşi facă efectul de pe la 3 ani. Şi astfel vedem în tabără copii între 3-18 ani care prezinta următoarele simptome: sunt indisciplinaţi, nerecunoscători, nerespectuoşi, vorbesc urât, nu ştiu să mănânce, nu pot să tacă 3 secunde, risipesc totul, distrug orice echipament, rechizitele, mingile de fotbal sau ping pong, rup florile etc. Niciun copil nu a adunat vreo hârtie sau gunoi de pe jos şi nici nu a strâns vreo foarfecă, creion, cariocă, marker, minge etc la sfârşitul zilei. Aşa încât la începutul fiecărei tabere a trebuit să reînnoiesc toate materialele «neconsumabile». Inclusiv lanternele. E un fel de atitudine ca în România trebuie musai să risipim totul ca să fim cool”, a mai scris Dan Baciu pe Facebook. 

„Americanii s-au crucit”

Fondatorul şcolii private a făcut o comparaţie între copiii americani prezenţi în tabără şi cei români: „Americanii care au fost şi ei în tabără s-au crucit de ce au văzut. În plus, au şi citit câte 2-3 cărţi pe când ai noştri nici măcar nu au atins o carte. Semnele denota o suferinţă mare, pe care nimeni nu o vede. În cele trei tabere am dat totul din mine încât am terminat epuizat. Şi am înţeles că niciun educator nu poate fi prezent la clasă şi atent şi empatic, mai mult de o săptămâna. Sau se îmbolnăveşte. Şi atunci se preface ca îi pasă”.  

Tabere de bun simţ şi respect 

Concluzia lui Dan Baciu a fost că taberele de „leadership şi mindfulness” pe care le organizează sunt „concepte prea elaborate pentru noi”. „Şi atunci am constatat împreună cu americanii că leadershipul şi mindfulness-ul sunt concepte prea elaborate pentru noi. Şi nu voi mai face niciodată tabere cu aceste teme. Doar tabere despre bun simţ şi respect. Altfel copiii vor produce accidente de pe la 20 de ani ca băiatul din maşina răsturnată din prima fotografie. Accident întâmplat duminica aceasta, în dreptul taberei noastre. Tânăr beat, fără carnet, a furat cheile de la maşina prietenului său şi a avariat alte trei maşini ale unor pensionari care nu şi le vor mai putea repara niciodată. Asta se va întâmpla tot mai des”, a conchis clujeanul. 

Citeşte şi

Cel mai mare punctaj din lume la un examen Cambridge l-a obţinut o elevă din Cluj. Marile universităţi de pe glob au ofertat-o deja

„Doamna de Fier“ a învăţământului britanic. Înainte să vină în Ardeal, se întreba: „Transilvania? Chiar există?“

FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite