FOTO Prima clinică privată de recuperare din ţară care îmbină medicina tradiţională cu terapiile alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica este o idee a medicului Florin Mărghitaş. El s-a întors din Germania, după o şedere de 15 ani, împreună cu soţia sa, Ana  FOTO: Florina Pop
Clinica este o idee a medicului Florin Mărghitaş. El s-a întors din Germania, după o şedere de 15 ani, împreună cu soţia sa, Ana  FOTO: Florina Pop

Prima clinică de medicină psihosomatică din ţară se construieşte la Cluj. Va fi funcţională din martie anul acesta şi va putea trata pacienţi din toată lumea deoarece personalul vorbeşte română, engleză şi germană. Clinica constituie o investiţie de circa 1,5 milioane de euro, care reprezintă atât contribuţia personală a doctorului  Florin Mărghitaş, iniţiatoriul proiectului, cât şi fonduri europene.

La nici 5 minute distanţă de mers cu maşina de centrul celui mai mare cartier al Clujului (Mănăştur), într-o zonă liniştită şi plină de verdeaţă, pe strada cu un nume sugestiv, Aleea Nectarului, se construieşte o clinică unică în ţară ca şi concept: specialiştii de acolo vor vindeca atât trupul (boala), cât şi mintea (cauza psihică a bolii).

Noutatea acestei clinici private este că ea tratează bolnavul ca un tot unitar, îl vindecă de afecţiunea de care suferă prin tratament, dar caută şi cauza psihică a acelei boli şi îl ajută pe pacient să o depăşească prin diverse terapii complementare cum ar fi: terapie de grup, terapie individuală, tehnici de relaxare şi meditaţie, meloterapie, terapie prin pictură, sport, gimnastică acvatică ca şi elemente din medicina tradiţională indiană Ayurveda.

Se vor trata inclusiv dependenţele de alcool, droguri, jocuri de noroc, calculator sau  tulburările de alimentaţie de genul bulimie sau anorexie.
Cum stresul este o mare problemă în ziua de azi, clinica  foloseste şi o metodă de terapie antistres, care include hipnoza.

Deci, o echipă de specialişti - medici, psihologi, psihiatri, balneologi, cardiologi, profesori de sport (tenis, baschet, fotbal), desen şi muzică - vor concepe programe individuale de tratament şi terapie pentru fiecare pacient, vor încerca să-l scape atât de povara fizică a durerii, cât şi de „amprenta“ ei psihică.

Spitalul privat  are patru secţii: una de balneologie şi medicină sportivă, alta de medicină psihosomatică (tratamentul tulburărilor psihice), alta de neurologie (recuperarea tulburărilor neurologice), iar ultima de nutriţie şi dietetică (slăbire definitivă cu ajutorul dietelor inteligente, dar care tratează si afecţiuni precum bulimie, anorexie).

„Nu ştiu să mai existe vreo astfel de clinică în ţară“, spune Florin Mărghitaş..

Paralelă în timp

Acesta a revenit în urmă cu vreo patru ani din Germania împreună cu soţia sa, care se va ocupa de partea de relaţii cu publicul în cadrul clinicii, şi s-a gândit să dea ceva înapoi comunităţii clujene în care s-a format.
Povestea lui începe în 1991 cu o vizită a unui prieten medic de-al tatălui său, doctor deasemenea.
Acel amic era proprietarul unei  clinici de medicină psihosomatică în Germania, unde Florin Mărghitaş şi-a făcut primul stagiu după ce a absolvit Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca în 1990. Tot acolo a şi lucrat cinci ani de zile îndrăgostindu-se de ideea de medicină psihosomatică.

Atunci avea 25 de ani. A plecat în Germania unde s-a specializat într-un domeniu nou în ţara noastră: medicina psihosomatică. Clujeanul este specializat şi pe psihoterapie psihodinamică şi medicină naturistă, un domeniu care uneşte mai multe discipline precum: psihiatria, psihologia, filozofia, religia, precum şi alte terapii alternative cum ar fi medicina tradiţională indiană Ayurveda.
Între 2004-2007 a fost şeful secţiei de Medicină psihosomatică al Clinicii Westfalischeklinik pentru Psychiatrie, Neurologie şi  Psychosomatische Medizin din oraşul german Gutersloh.

În vizitele pe care le făcea acasă, să-şi revadă familia şi să-şi astâmpere dorul de ţară, a observat că  medicina psihosomatică, adică acea medicină care pune in centrul atentiei bolnavul, şi nu boala sub aspectul sau fizic , psihic, si social într-un tot unitar  nu este dezvoltată în România la fel de mult ca în Vestul Europei.

Şi având în spate experienţa de peste 15 ani de la clinicile din Germania şi pregătirea sa ulterioară în domeniu, clujeanul Florin Mărghitaş s-a gândit, acum la 48 de ani, să pună pe picioare acel vis de la 25 de ani: o clinică privată care să trateze oamenii atât organic/biologic, prin tratamente şi medicina clasică, cât şi psihic, ajutându-i să depăşească mental şi momentele suferinţei lor fizice.

Comunitate terapeutică

Tot după model german, pacienţii din cadrul clinicii vor fi încurajaţi să creeze o comunitate terapeutică, adică un fel de „mica familie - comunitate“ în care fiecare are atribuţii bine stabilite cu scopul de a-i responsabiliza pe cei care au astfel de probleme, dar şi de a creşte încrederea în propriile forţe, inclusiv de a-i ajuta să spună „nu“ fără să se simtă vinovaţi.

Pachete de servicii

Până în martie, când se va deschide clinica şi când se vor termina lucrările la piscină şi la al doilea corp al acesteia, se va semna şi un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Cluj pentru ca tratamentul oferit la clinică să fie accesibil.

„Vom crea mai multe pachete terapeutice de servicii la preţuri permisive. Încă lucrăm la ele, de aceea nu vă putem oferi acum câteva detalii. După ce le vom termina, ele vor fi afişate pe site“, explică medicul Florin Mărghitaş.

Clinica va avea 30 de paturi pentru pacienţi care necesită internare. Medicul Mărghitaş spune că o zi din viaţa unui pacient la această clinică începe cu o meditaţie individuală menită să-l pregătească pentru tratament. urmată de şedinţe de terapie de grup şi terapie individuală care să-l ajute pe pacient să ducă un mod de viaţă sănătos.

„Conceptul de medicină psihosomatică există de zeci de ani şi este acceptat de marile ţări din Europa. Un tratament complex şi complet în lumea noastră de azi, modern şi aflată într-o  transformare perpetuă nu se poate reduce doar la tratamentul unui organ sau  al unor simptome, ci trebuie să includă şi un tratament al spiritului, al sufletului.
Există anumite praguri pe care nu le mai poţi rezolva cu medicina clasică şi asta se observa mai mult în domeniul nostru unde tratamentul unui simpton vindecă pe moment, dar nu tratează cauza“,
afirmă Mărghitaş.

Mai puteţi citi:

Cătina, aliment miracol pentru echilibrul organismului

Medicina tradiţională chineză, din nou la datorie: Corydalis – planta care ia durerea cu mâna


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite