FOTO Povestea primei fabrici de papioane din ţară, făcută din economii şi salarii compensatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Pantazi şi-a deschis, la Cluj, prima fabrică de papioane din ţară, iar de câteva săptămâni şi un magazin, cel mai mare din ţară. În mica sa fabrică a investit circa 7.000 de euro, bani din economii şi din salariile sale compensatorii, iar în magazin, alţi 4.000 de euro. Are comenzi din toată ţara, pentru toate gusturile. Dacă graba e mare, papionul se face şi pe loc. În nici zece minute.

Când spui papion, primul gând ţi se duce la omul politic Ion Raţiu care purta mereu papioane şi avea o ţinută elegantă.

Era singurul de pe scena politică care ieşea în evidenţă prin prezenţa acelui accesoriu stilat. Însă, azi, papionul nu e purtat doar la evenimente elitiste, ci şi zi de zi, la muncă, la ieşirile în oraş şi, de ce nu, când faci piaţa.

Şi nu e doar negru, ci roşu, verde, galben, cu buline, flori, ţinte, personaje de desen animate, ardei uiţi, chipul lui Bob Marley şi lista poate continua.

„Îmi plac papioanele. Cele colorate mai ales. Cât mai colorate. Le port şi când merg la piaţă. De ce nu? Papionul e must have, nu mai e un moft“, crede Robert Pantazi, un clujean prin adopţie.

Fabrica a deschis-o în primele săptămâni ale anului, iar magazinul, pe la sfârşitul lui mai.

Nevoia te învaţă

image

Proverbul românesc „nevoia te învaţă“ a funcţionat şi în cazul lui Robert Pantazi. Povesteşte că trebuia să meargă la o petrecere în Cluj şi a fost prin mall-uri, unde a găsit un papion la 90 de lei. „Enorm de mult. Atunci m-am hătărât să-mi fac singrul papionul şi aşa a început totul“, explică tânărul.

Şi-a pus la bătaie economiile şi salariile compensatorii primite de la firma care dăduse faliment (un lanţ naţional de magazine alimentare), adică vreo 7.000 de euro. Are trei angajaţi, dar la fabrică lucrează şi el şi logodnica sa.

Ştie lua pulsul pieţei

Cu o experienţă de 10 ani în domeniul vânzărilor, Robert Pantazi îşi dă seama când un client nu a intrat în magazinul său doar ca să piardă vremea în aşteptarea vreunui autobuz din staţia de pe Memorandumului.

„Când intră, îi las câteva minute să se obişnuiască cu magazinul, să se uite, să vadă ce le place şi apoi, dacă văd că sunt interesaţi intervin. Nu îmi să fiu abordat din primele secunde când intru într-un magazin. Bănuiesc că nici altora“, zice Robert Pantazi.

image

El nu e de mult timp în Cluj, a lucrat în Bucureşti ca director de vânzări la o firmă de textile care avea o reţea de magazine în toată ţara. Atunci şi-a cunoscut logodnica şi apoi s-au mutat la Cluj. „La nuntă voi purta un papion clasic, până la miezul nopţii cel puţin“, spune tânărul zâmbind.

Ce preferă clujenii

El mai zice că, deşi vara aceasta în trend sunt papioanele cu dungi şi verdele, tot papioanele roşii se trec cel mai bine.
„Clujenii cumpără atât papioane sobre, într-o singură culoare, cât şi colorate, vesele. Proporţia ar fi cam 50% -50%“, spune Robert Pantazi.

Se fac şi la comandă, chiar şi pe loc în nici 10 minute. Un papion costă de la 25 la 70 de lei, depinde de material şi model.

„Cea mai pretenţioasă comandă a fost un papion din fermoare. Putem personaliza papioanele, în funcţie şi de ce doreşte clientul“, adaugă Robert.

image

Face papioane pentru toată ţara

Papionul la 70 de lei este din piele naturală şi are ţinte. Materialele - stofă, bumbac, poliester, saten, piele - şi le procură, majoritatea, din Bucureşti. Tot din Bucureşti sunt 80% dintre clienţii săi. Restul de 20%, din Iaşi, Cluj şi Constanţa. La magazinul din centrul Clujului, numărul mediu de clienţi care cumpără sunt între 5 şi 10 pe zi. Multe comenzi sunt şi pe Facebook.

„Tot timpul apare ceva nou“, afirmă clujeanul, de aceea e mereu atent şi îi place să ţină pasul cu timpul.

image


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO O clujeancă aduce poveştile lui Ispirescu în mileniul 3: Negru Împărat are privirea lui Vlad Ţepeş, caracterul lui Napoleon şi costum de scafandru-spaţial

VIDEO Tinerii clujeni au creat un site de împrumutat lucruri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite