Iohannis, liniştit în privinţa NATO: „Eu, în ianuarie 2015, am cerut buget de 2% pentru Apărare. Acelaşi lucru l-a solicitat şi candidatul Donald Trump”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis participă la o dezbatere privind viitorul UE la Cluj-Napoca. FOTO:Remus Florescu
Klaus Iohannis participă la o dezbatere privind viitorul UE la Cluj-Napoca. FOTO:Remus Florescu

Prezent la o dezbatere despre viitorul UE, preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut că alegerea lui Donald Trump va duce la modificarea relaţiilor în cadrul NATO, dar e posibil ca această schimbare să fie în bine. Iohannis a susţinut că ideile lui Trump privind NATO sunt similare cu cele promovate de el în 2015, când a cerut majorarea bugetului pentru Apărare.

Preşedintele României, Klaus Johannis, a fost prezent la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre Uniunea Europeană şi contribuţia României la consolidarea construcţiei europene. Evenimentul a vut loc la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi este organizat de Grupul de Reflecţie CITADEL.

Întrebat dacă este îngrijorat de câştigarea alegerilor de Donald Trump în SUA, preşedintele României, Klaus Iohanis, a spus: 

„Relaţiile vor fi parţial modificate, e posibil să fie mai bune. Aş intra în detaliu în 2 zone care definesc felul în care vedem aceste relaţii. Prima zonă se referă la NATO şi ştiu că există o preocupare largă pentru ce vor face Statele Unite în NATO. După părerea mea, SUA vor juca acelaşi rol pe care l-au jucat până acuma, rolul de cel mai mare membru NATO, de membru cu cea mai mare implicare în zonele conflictuale şi neconflictuale. Desigur, în campania electorală politicienii fac anumite declaraţii pentru a se profila, pentru a şoca sau pentru atrage atenţia. De multe ori, după câştigarea alegerilor aceste declaraţii se mai nuanţează, se mai corlează cu politica ţării”. 

Trump, Iohannis şi NATO

Iohannis susţine că este de acord cu poziţia exprimată de Trump privind NATO. „Atunci când candidatul Donald Trump s-a referit la NATO, eu am înţeles că s-a referit într-o abordare foarte similară cu cea pe care am avut-o noi anul trecut, cosntatând că în ultimul deceniu, foarte multe ţări şi-au redus bugetul pentru apărare, considerând că după ce Uniunea Sovietică a încetat să mai existe nu mai e nevoie să investim în apărare. Cu toţii ne-am bucura să nu mai existe războiaie, dar practica ne arată că exist mai multe răboaie. E absurd să stăm noi ţările totuşi dezvoltate sau foarte dezvoltate să rămânem fără apărare. Am ajunge la mâna unora care nu sunt atât de bine intenţionaţi. În ianuarie 2015, eu am propus partidelor creşterea alocării bugetare la 2 % din PIB pentru Apărare. Exact acelaşi lucru l-a zis şi candidatul Donald Trump, că toată lumea va trebuie să-şi aducă cheltiiala de Apărare la cota stabilită, aceasta a fost nota în care am citit declaraţia. E bine să le amintim unora dintre prietenii şi aliaţii noştri, că fără a cheltui pentru apărare nu poţi să ai o apărare performantă. Cu alte cuvinte, nu sunt preocupat deloc de evoluţia NATO. S-ar putea ca acestă mică scuturare să-i trezească pe unii care prea s-au lăsat pe intervenţia altora”.

Citeşte şi

Alegeri SUA 2016. Donald Trump sugerează că nu ar apăra automat ţările baltice în cazul unui atac al Rusiei, aşa cum prevede Tratatul NATO

Berlinul vrea clarificări din partea lui Trump cu privire la Putin şi NATO: Alianţa nu poate fi tratată ca o afacere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite