Lecţie de solidaritate: cum s-au mobilizat oamenii şi au plătit creditul pentru un copil orfan care risca să rămână fără casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Zah a uitat să mai zâmbească după loviturile încasate în ultimul timp. FOTO: Facebook
Ionuţ Zah a uitat să mai zâmbească după loviturile încasate în ultimul timp. FOTO: Facebook

Un tânăr din Cluj a rămas orfan în urmă cu o lună şi jumătate, însă drama lui nu s-a sfârşit aici. Ioan Zah a „moştenit” un credit pe care mama sa îl luase de la o bancă înainte să moară şi risca să-şi piardă apartamentul şi să rămână în stradă. Cazul său a fost prezentat pe reţelele de socializare, iar oamenii sensibilizaţi de situaţia băiatului au strâns bani şi i-au plătit creditul.

Ioan Zah era până de curând un tânăr ca oricare altul, plin de viaţă, vesel şi comunicativ. Rămas orfan de tată încă de acum 10 ani, liceanul în vârstă de 17 ani a depăşit cu greu momentul şi începea din nou să viseze departe. Numai că destinul s-a dovedit încă o dată crud şi l-a lovit atunci când se aştepta mai puţin. 

Orfan şi încolţit de bancă

Mama lui Ionuţ a fost diagnosticată anul trecut cu cancer pulmonar şi totul s-a năruit rapid. Medicii nu au reuşit să o salveze, astfel că în debutul lui 2018, chiar în ziua de Bobotează, a murit, lăsându-l singur pe unicul ei fiu. 

Şi pentru ca tragedia să fie completă, acesta s-a trezit la scurt timp după tristul eveniment cu un mesaj de la o bancă, prin care era înştiinţat că trebuie să plătească un credit de 17.000 de euro luat de mama sa în urmă cu câţiva ani. Singur şi fără niciun venit, liceanul s-a clătinat din nou în faţa loviturii încasate. Dar lucrurile nu aveau să rămână aşa. 

Un profesor universitar a iniţiat campania de ajutorare

Vecin cu Ionuţ, profesorul universitar Ion Olteanu ştia întreaga poveste. Şi cum nu a putut să rămână insensibil, a decis să-l ajute pe băiat cu orice preţ. Astfel, Olteanu a pornit o campanie prin care a reuşit, ajutat de multe alte persoane inimoase, să adune banii necesari pentru tânărul său vecin să poată plăti creditul şi să-şi păstreze casa. 

„Problema a fost cu adevărat dificilă, dar acum sunt mulţumit că lumea a perceput corect mesajul nostru şi am reuşit să strângem toată suma necesară pentru acoperirea creditului. Am decis să oprim acum acţiunea, pentru că sigur mai sunt şi alte persoane care au nevoie disperată de ajutor. Sigur că cei care doresc în continuare să-l ajute pe băiat mai pot s-o facă”, a povestit Olteanu.

Oamenii inimoşi au strâns bani, iar creditul a fost stins

Acesta a vorbit şi despre Ionuţ şi despre tragedia prin care a trecut. „Ioan este un băiat bun, o persoană sensibilă care a avut foarte mult de suferit. A trecut prin momente cumplite şi a încasat lovitură după lovitură. Copilul e în clasa a 12-a şi vrea să meargă de la anul la facultate. El vrea să devină jurnalist sau psiholog, dar noi l-am sfătuit să-şi aleagă o meserie mai pragmatică. Să urmeze, de exemplu, Ştiinţe economice. I-am spus că apoi poate să facă un master la jurnalism, dacă tot îşi doreşte mult. Am vorbit cu cineva de la Banca Transilvania şi mi-a promis că băiatul va fi angajat la ei, cu jumătate de normă pe durata studiilor, ca să se poată întreţine”, a mai afirmat Olteanu.

În calitate de tutore al băiatului, profesorul universitar intenţionează să deschidă un cont în care să depună bani pentru ca Ionuţ să aibă din ce să se întreţină pe durata studiilor. „Azi (n.r. - ieri) am fost cu băiatul la OTP Bank şi am stins creditul din banii strânşi. Au mai rămas ceva bani din donaţii şi vom merge la altă bancă unde îi vom deschide un depozit”, a adăugat Olteanu.

Profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Ion Olteanu este obişnuit să se implice în rezolvarea unor cazuri delicate. În urmă cu doi ani, el s-a ocupat de strângerea de fonduri şi de medicamente pentru 624 de persoane care au suferit operaţii pe cord. 

Profesorii şi colegii i-au fost aproape

Colegii şi profesori lui Ionuţ, de la Liceul Teoretic Eugen Pora din Cluj, au sărit în ajutorul acestuia, la aflarea tristei veşti. Dirigintele lui Ionuţ, Mircea Barbu, ştie prin ce a trecut elevul său. „E trist, e foarte trist ce i s-a întâmplat lui Ionuţ. Am trecut şi eu prin ceva asemănător atunci când mi-am pierdut soţia. A murit şi ea, la fel ca şi mama lui Ionuţ, cu cancer la plămâni. E dureros”, a spus Barbu.

Acesta l-a descris pe Ionuţ drept un băiat vesel, sociabil şi apreciat de colegii săi. „Din păcate, acum nu mai e deloc vesel. Suferinţa l-a marcat”, a explicat profesorul.

Elev de media 9,30

Cu toate acestea, Ionuţ nu se dă bătut. Anul trecut a avut media generală 9,30 şi are planuri mari. Anul viitor va merge la facultate, spune Mircea Barbu, care îl cunoaşte foarte bine. 

„N-am avut niciodată probleme cu el, e un elev serios, muncitor. Anul trecut a început să aibă mai multe absenţe, nu înţelegeam ce se întâmplă. I-a venit greu să-mi explice că mama lui era bolnavă şi că simţea nevoia să stea mai mult cu ea. Viaţa l-a schimbat mult. Era vesel, zâmbăreţ, acum nu mai e. Dar sper că va fi tare şi că va reuşi să treacă şi peste lovitura asta”, a mai afirmat Barbu.

Acesta a povestit că profesorii şi colegii lui Ionuţ s-au mobilizat serios pentru a-l ajuta. „Am reuşit să strângem aproape 10.000 de lei pentru Ionuţ, fiecare a dat cât a putut. Dar am aflat că şi alţi oameni au făcut gesturi extraordinar de frumoase. De exemplu, un domn care deţine o firmă de pompe funebre a promis că îl va ajuta pe Ionuţ şi îi va da în fiecare lună câte 500 de lei, inclusiv atunci când va merge la facultate. Apoi, vecinii lui Ionuţ s-au adunat şi s-au înţeles să plătească ei toate cheltuielile de bloc pe care le va avea Ionuţ, timp de un an. Oamenii s-au mobilizat, am văzut şi văd multe gesturi superbe”, a conchis profesorul. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite