Nadia Comăneci şi Nicolae Forminte, păreri diferite despre criza gimnasticii româneşti. Va lua România medalii la Campionatele Europene de la Cluj?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Nadia Comăneci s-a ferit să vorbească deschis despre problemele gimnasticii româneşti, arătând că unele aspecte nu trebuie spuse presei, antrenorul lotului feminin de gimnastică, Nicolae Forminte, a declarat că e rezervat în ceea ce priveşte rezultatul României la Campionatele Europene de Gimnastică de la Cluj. Nadia crede că cea mai mare problemă este baza de selecţie, iar Forminte spune că e vorba despre lipsa antrenorilor calificaţi.

„Având în vedere evoluţiile celor două gimnaste foarte experimentate, Cătălina Ponor şi Larisa Iordache, România are şanse la medalii. Sper din tot sufletul ca şi cele două foste junioare, tinere senioare, Olivia Cîmpian şi Ioana Crişan, să facă o figură bună în calificare  şi dacă prind finala să se autodepăşească. Deci, e clar că România are şansă la medalii, la câte şi de ce culoare este altă discuţie. Nu mai ne regăsim în postura ca probabilitatea de a lua medalii să fie de 99,9 la sută”,  a susţinut Nicolae Forminte într-un interviu acordat TVR Cluj. Specialistul a arătat că nu intră în categoria antrenorilor optimişti în ceea ce priveşte astfel de pronosticuri: „Nu sunt un om foarte optimist, prefer un realims rece, să dea Dumnezeu să spun la final că mă bucur că am greşit. Trecem prin momente grele, dar sunt şanse reale cu cele două gimanste experimentate şi celelalte două pot crea surprize, depinde de capacitatea de a a-şi controla emoţiile şi de a nu exacerba dorinţa de a obţine medalii”. 

Problemele gimnasticii româneşti 

Forminte este părere că între Catălina Ponor, Larisa Irodache şi gimnastele care vin din urmă lipsesc mai multe generaţii de gimnaste. „Ultimele 3 generaţii de junioare care au venit nu au fost capabile să se ridice la nivelul aşteptărilor. Cauzele sunt multiple, eu pun accentul pe o cauză care mereu e ocolită: avem o lipsă acută de specialişti foarte bine instruiţi şi motivaţi. Noi, la nivelul cluburilor nu suntem conectaţi la noul cod de punctaj, nu cred că s-a înţeles foarte bine cerinţele noului cod de punctaj. Este o discrepanţă între sistemul de evaluare şi cerinţele Ministerului Educaţiei şi cerinţele şi statutul Federaţiei de Gimanstică care sunt în consens cu noile reglementări”. Forminte susţine că lipseşte controlul şi coordonarea acestor antrenoari, „fiecare merge pe premisa ştiu eu ce fac,  găsesc pe internet; problema e că pe internet sunt o grămadă de informaţii şi le lipseşte expertiza de a selecta ceea ce e bun şi valoros.” 

Probleme financiare 

Forminte susţine că sunt probleme şi cu partea financiară: „păritele trebuie să subvenţioneze foarte mult pregătirea, chiar dacă se spune că sportul, învăţământul, cultura, sănătatea sunt gratuite, dar ca să vii la costurile reale trebuie ca familia să completeze”.

A treia problemă a gimnasticii este, conform lui Forminte, că „tineretul nostru este mult mai sedentar, asta din cauză că în programa şcolară lecţia de educţie fizică în care se poate crea o cultură sportivă, o dependenţă de mişcare este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Am găsit tot fel de explicaţii pentru a reduce numărul de ore educaţie fizică în şcoli ceea ce este anormal, pentru că Educaţia Fizică ar trebui să ţină de siguranţa naţională, pentru căo naţiune ce nu e puternică fizic şi mental e o naţiune slabă indiferent de ce dotări dispune.”

Nadia Comăneci: lipseşte baza de selecţie

Întrebată de reporterul „Adevărul” despre problemele gimnasticii româneşti, Nadia Comăneci a spus că unele probleme se pot spune presei, altele nu „pentru că sunt în bucătăria noastră”. „Baza de selecţie s-a subţiat, am avut o bază mult mai mare. Când făceam eu gimnastică era Daciada. În momentul în care ai o baza aşa de mare este foarte uşor să găseşti aceste talente. Când baza se subţiază, şi a început să se subţieze începând de la Tavi (Octavian Belu-nr) înspre încoace, este mai greu. În momentul în care ai 10 sau 8 fete şi trebuie să alegi 6 şi ai şi 3 care s-au accidentat, atunci ai o mare problemă”, a susţinut Nadia.Fosta mare gimnastă antrenează la o sală din SUA, unde există un mai mare interes pentru sport. 

„În Statele Unite, gimnastica a devenit foarte populară după 1984 când  Mary Lou Retton a câştigat. Fiecare copilaş vrea să facă gimnastică, nu neapărat doresc să ajungă la Olimpiadă. Bine-înţeles fiecare sportiv visează să ajungă la Olimpiadă, dar gimastica este un sport de bază precum orice alt sport pe care-l fac. Noi nu avem şi trebuie să motivăm părinţii, să-i facem să înţeleagă că sportul este important pentru copii, chiar dacă nu vrem să practicăm de performanţă. Deci, lipsa unei baze de selecţie este una dintre cea mai mare problemă pe care o are gimanstica din România”, a concluzionat sportiva.  

Citeşte şi

Toate fetele au prins câte-o finală, la Campionatele Europene de la Cluj

Nadia Comăneci la Cluj: „Lipsa unei baze de selecţie este cea mai mai mare problemă a gimnasticii din România”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite