O misterioasă mumie egipteană din secolul III î.Hr. e piesa de bază a noii expoziţii de arheologie de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mumie expozitie cluj foto mnit

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei organizează, marţi, 19 decembrie, de la ora 12.00, la vernisajul expoziţiei temporare „Arheologia clujeană. O privire din culise”. Vizitatorii vor putea admira o mumie veche de aproape 2.500 de ani din Egiptul antic.

Expoziţia ilustrează istoria arheologiei clujene şi va prezenta o serie de detalii descoperiri deosebite, situri şi artefacte speciale într-o prezentare cu caracter general. De asemenea, vor fi aduse în prim plan personalităţi care au marcat această disciplină.

Cu acest prilej vor fi expuse piese deosebite aşa cum sunt mumia umană egipteană, vase de bronz preistorice, un scut dacic, statuete de bronz sau bronz aurit reprezentând divinităţi din panteonul roman, un tezaur monetar, diplome militare şi multe alte obiecte vor încânta privirile vizitatorilor, toate acestea fiind însoţite de panouri explicative generoase.

Povestea mumiei

Piesa centrală a expoziţiei este o mumie egipteană care datează din secolul III î.Hr. Mumia este a unei femei despre care cercetătorii au presupus că ar fi avut aproximativ 22 de ani la data morţii sale. 

Se pare că la începutul anului 1907, nobilul Fülöp Bakk a făcut o serie de săpături arheologice în Egipt, la Gamhud. Doi ani mai târziu, în 1909, a avut loc Congresul Internaţional de Arheologie la Cairo, unde Bakk l-a întâlnit pe directorul de atunci al muzeului de istorie din Cluj, Béla Pósta. Aflând că Fülöp Bakk urmează să trimită în Europa, drept cadou, mai multe mumii pentru muzeele din Budapesta, Viena şi Cracovia, Pósta l-a convins să trimită una dintre şi la Cluj. Bakk nu numai că s-a ţinut de cuvânt, dar a achitat şi costurile necesare expedierii mumiei. 

„Este o piesă foarte importantă a muzeului nostru şi a fost mult timp şi în expoziţia de bază, dar şi în expoziţiile de artefacte egiptene. A fost cercetată de-a lungul timpului de mai mulţi egiptologi, din ţară şi de afară. Ultima dată a venit la noi un egiptolog din Budapesta, în urmă cu cel mult o lună”, a explicat directorul muzeului clujean, Felix Marcu.

Concluziile egiptologilor

Mumia a fost radiografiată şi analizată în laboratorul muzeului, iar cu această ocazie s-a constatat că oasele gâtului femeii sunt dislocate. Cercetătorii au presupus că tânăra suferise o moarte violentă, probabil ucisă prin spânzurare sau a căzut de la înălţime. 

În ciuda eforturilor cercetătorilor, nici până în prezent nu se cunoaşte numele femeii mumificate. Pe capacul sarcofagului integral pictat, se află doar versuri din celebra Carte Egipteană a Morţilor. Mumia este una dintre cele cinci existente în colecţiile din România. 

Ca un fapt inedit, lângă corpul femeii mai este expusă şi mumia unui pui de crocodil de 50 de centimetri. Reptilei i-a fost făcută o incizie în abdomen, iar viscerele i-au fost scoase. Bandajele de in au fost scoase, reptila mumificată rămânând acoperită doar cu două fâşii din acelaşi material. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite