Otravă pură într-un pârâu de la Pata Rât. Lichidul toxic scurs din deşeuri a format un lac de 6.000 de metri cubi. Ce avertizează prefectul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile se mişcă greu în remedierea incidentului de la Pata Rât. FOTO: Szakáts István
Autorităţile se mişcă greu în remedierea incidentului de la Pata Rât. FOTO: Szakáts István

Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş a solicitat, vineri, 8 septembrie, Consiliului Judeţean Cluj să ia măsuri urgenţe pentru stoparea poluării înregistrate în zona alunecărilor de teren de la Pata Rât, din iulie, anul acesta. Prefectul a mai declarat că lichidul toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor revărsat a format un lac de circa 6.000 de metri cubi, pe 3 hectare.

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, convocat vineri, 8 septembrie, de prefectul judeţului, Aurel Cherecheş a solicitat Consiliului Judeţean Cluj să ia măsuri urgenţe pentru oprirea poluării înregistrate în zona alunecărilor de teren de la Pata Rât, petrecute în iulie, anul acesta.

„Sunt circa 6.000 de mc de levigat (lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor – n. r.), un lac pe 3 hectare, plus o altă cantitate care se scurge pe albia pârâului Zăpodie, secată momentan. Este un fenomen de poluare masivă a acestui pârâu, cu impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei. Analizele de laborator au înregistrat depăşiri ale unor substanţe toxice care sunt foarte periculoase pentru mediu şi sănătatea populaţiei, dacă oamenii ar intra în contact cu ele. (...) Dacă trece iarna peste lacul respectiv de levigat, cu siguranţă vom avea o situaţie de urgenţă“, a declarat prefectul Clujului, Aurel Cherecheş, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, în cadrul aceleiaşi întâlniri s-a precizat că analizele de laborator indică depăşiri ale limitelor admise la anumite substanţe - de 750 de ori concentraţia admisă la azot amoniacal şi de 12,8 ori la cloruri.

Prezenţi la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentanţii CJ Cluj au afirmat că au avut nevoie de o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a interveni.

Vom lua măsurile optime pentru a stopa acest fenomen, una dintre soluţiile propuse fiind achiziţionarea unei staţii de epurare a levigatului, pentru ca lichidul să nu ajungă în pârâul Zăpodie şi, implicit, în râul Someş, a spus vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, citat de Mediafax.

În iulie, anul acesta, circa 100 de litri pe secundă de levigat - lichid toxic provenit de la un depozit de deşeuri - s-au scurs într-un pârâu aflat în zona Pata Rât, din cauza unei alunecări de teren care a antrenat şi câteva tone de gunoi. În urmă cu câteva zile, deputatul USR din Cluj Adrian Octavian Dohotaru a adresat o interpelare scrisă premierului Mihai Tudose în care îi cere să-şi trimită Corpul de Control ca să verifice neregulile semnalate la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Cluj-Napoca şi aminteşte şi despre scurgerea lichidului toxic din deşeuri din a doua parte a lunii iulie.

Mai puteţi citi:

Un deputat cere premierului să trimită Corpul de Control la Cluj: se aduc acuzaţii grave privind Centrul de Management al Deşeurilor

FOTO „Muntele de gunoi“ de la Pata Rât a ajuns în pârâu: 100 de litri/secundă de lichid toxic ajung în apă. Autorităţile dorm

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite