Cioloş, la inaugurarea celui mai modern institut de horticultură din România: IT-ul poate revoluţiona agricultura. „La Cluj există potenţial şi poate fi valorificat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş şi doi membri ai Guvernului, Mircea Dumitru de la Ministerul Educaţiei şi Achim Irimescu de la Ministerul Agriculturii, au participat, azi, la inaugurarea Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 62 de milioane de lei.

UPDATE 11.58 Cioloş a plecat fără să facă declaraţii presei de la noul institutut. Înainte să iasă din campusul USAMV, und eîl aşteptau circa 100 de poştaşi, acesta a covorât din maşină, a vorbit cu el. Apoi a plecat  să viziteze o fermă privată.

UPDATE 10.32 Premierul Cioloş a vorbit despre nevoia de asociere a acestui Institut de cercetare cu parteneri din zona IT, care este foarte dezvoltată în Cluj.

image

Declaraţii ale premierului la inaugurarea ICHAT:

Este un institut care crează infrastructura necesară pentru universitate, pentru clujeni şi nu numai, ceea ce este un lucru foarte bun pentru agricultura din România. Îndrăznesc să sper că această investiţie va depăşi graniţele Clujului.

Admir evoluţia din aceşti ani în infrastructura educaţională şi de cercetare. Pot să spun că USAMV nu mai seamănă cu ce am lăsat eu aici în 1994. Am urmărit evoluţia ei şi îi felicit pe cei care au contribuit.

Salut faptul că avem un proiect care arată capacitatea de colaborare şi capacitatea de a asigura continuitate de la un guvern la altul şi asta arată că intrăm într-o stare de normalitate. (...) Vă încurajez să mergeţi mai departe şi cred că generaţiile viitoare de dezvoltare economică în toate domeniile nu vor putea trece peste aportul IT-ului, iar la Cluj există un potenţial extraordinar.

image

Sunt convins că şi în agricultură, IT-ul poate revoluţiona acest domeniu şi insist pentru că la Cluj există potenţial şi poate fi valorificat. Ceea ce veţi face aici şi ce se întâmplă în alte universităţi de ştiinţe ale vieţii din ţară, ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agronomice româneşti. Cercetarea fundamentală este esenţială şi România are mult de recuperat.

Avem nevoie mai ales pentru ca potenţialul din agricultură să fie valorificat şi trebuie să trecem la o nouă etapă a dezvoltării agriculturii şi a horticulturii. (...) Sunt ţări care ne-au luat-o înainte, inclusiv în domeniul horticulturii, dar nu trebuie să ne luptăm să recuperăm decalajul, ci trebuie să inovăm, să trecem la o nouă etapă şi să avem curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut.

Putem contribui la evoluţia în domeniu şi vă îndemn să nu vă gândiţi să recuperaţi decalajul faţă de ţările vecine, ci cum am putea face altceva faţă de ce au făcut ei. Este foarte important ca această investiţie, dincolo de aportul didactic, să se regăsească în câmp şi în producţia horticolă.

Sunt convins că, lăsând frâu liber capacităţii de inovare, veţi găsi modalităţi prin care şcoala agronomică să marcheze noi puncte, iar această generaţie să îşi aducă contribuţia la creşterea economică“.

image

Discursul premierului Cioloş la Cluj: „Este foarte important ca această investiţie, dincolo de aportul didactic, să se regăsească în câmp şi în producţia horticolă“

Update 10.13 După tăierea panglicii, invitaţii au mers într-un amfiteatru la etajul doi unde audienţa i-au întâmpinat cântând Gaudeamus igitur. Profesori USAMV şi invitaţii au ascultat imnul naţional înainte de începerea prelegerii. 

Noul institut al USAMV Cluj are la bază un proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”. Valoarea proietcului este de circa 62 de milioane de lei, dintre care aproximativ 42 de milioane sunt nerambursabili.

Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei - ICHAT - însumează spaţii de cercetare moderne, dotări cu echipamente şi tehnică de înaltă clasă, potrivit standardelor naţionale şi internaţionale în domeniu.

Reprezentanţii USAMV spun că institutul este cel mai mare de acest profil din ţară, are o suprafaţă de 9.732,70 mp, este structurat pe 4 etaje unde sunt dispuse 46 de laboratoare de cercetare, 23 spaţii depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor, o sală de conferinţe, bibliotecă şi bază de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum şi alte spaţii tehnice şi administrative necesare funcţionării.

Directorul proiectului ICHAT este fostul rector al USAMV, Doru Pamfil.

Directorul proiectului, Doru Pamfil, prezintă institutul de studii horticole avansate

La inaugurare şi-au anunţat prezenţa: Dacian Cioloş, prim-ministru al Guvernului României, Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Achim Irimescu, Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Curaj, director U.E.F.I.S.C.D.I. şi fost ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei, Gheorghe Sin – preşedintele ASAS “Gheorghe Ionescu Şişeşti”, Emil Boc, primarul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, prefect judeţului Cluj şi Cătălin Ovidiu Baba, fost ministru al Educaţiei.

Premierul Cioloş e primit în una din sălile noului institut, inaugurat la Cluj

Ceremonia festivă este programată să înceapă luni, 31 octombrie, de la ora 9.30, la clădirea noului institut, de pe strada Calea Mănăşur, nr. 3-5.

Programul evenimentelor:

  • 9.30 -10.30 Inaugurarea ICHAT la sediul ICHAT -  Amfiteatrul etaj II
  • 11.00-12.00 Perspectivele acreditării şcolilor doctorale din România - Amfiteatrul ”Regele Ferdinand” la Institutul de Ştiinţele Vieţii ”Regele Mihai I al României”; vorbitori: Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, rectorii Uniunii Universităţilor Clujene, rectorii Consorţiului Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din România
  • 12.30 – 13.30 Agricultura României în orizontul 2020 - Rectorat; vorbitori: Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, rectorii Consorţiului Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din România

    

Mai puteţi citi:

Proiect de despăgubire a agricultorilor
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite