Premii din State pentru cercetarea din România. Rada Mihalcea: „În ea stă viitorul nostru ca societate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncă de cercetare  FOTO: pexels.com
Muncă de cercetare  FOTO: pexels.com

Concursul „Tineri Cercetători în Ştiinţă şi Inginerie“, iniţiat de Rada Mihalcea, o clujeancă inclusă în 2010 în topul 100 al cercetătorilor americani şi premiată la Casa Albă, a ajuns la a patra ediţie. Competiţia răsplăteşte, în bani şi diplome, strădania tinerilor cercetători din România care au avut rezultate excepţionale. Până pe 30 mai se mai fac înscrieri.

„Doresc ca aceia care se dedică muncii de cercetare să se simtă apreciaţi“, spune Rada Mihalcea, iniţiatoarea concursului, pentru „Adevărul“. Rada este profesoară de Ştiinţele Calculatorului la Universitatea Michigan, una dintre cele mai bine cotate, în topuri, universităţi din lume.

Despre concurs

Informaţii despre premiile „Rada Mihalcea pentru Tineri Cercetători în Ştiinţă şi Inginerie“, ediţia a IV-a, au fost postate pe site-ul administraţiei clujene. Competiţia este organizată de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Rada Mihalcea. Premiile concursului, care vor fi înmânate în cadrul unei festivităţi, sunt asigurate de sponsori: locul I – 1.500 de euro, locul al II-lea – 1.000 de euro şi locul al III-lea - 500 de euro. Câştigătorii vor primi şi diplome de merit.

Condiţii pentru tinerii cercetători: toţi cei care lucrează în cercetare într-un domeniu de ştiinţă sau inginerie, la universităţi, institute de cercetare sau companii din întreaga ţară; să nu depaşească vârsta de 35 de ani, împliniţi până la data de 31 decembrie 2018 (inclusiv).

„Se solicită nominalizări şi autonominalizări care să conţină următoarele documente: scrisoare de nominalizare sau autonominalizare care să sublinieze meritele candidatului şi să demonstreze motivul pentru care candidatul este potrivit pentru premiul “Tineri Cercetători în Ştiinţă şi Inginerie”; Curriculum Vitae al candidatului; o scrisoare de recomandare; o copie dupa cartea de identitate a candidatului“, se mai precizează pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. 

Toate materialele trebuie trimise în format electronic la adresa de e-mail tineri.cercetatori.stiinta.ing@gmail.com până la data de 30 mai 2018. La fel şi scrisoarea de recomandare. O comisie compusă din cercetători din domeniul ştiinţei şi ingineriei va analiza nominalizările şi va stabili câştigătorii.

„Ăsta e unul din motivele pentru care societatea americană e aşa de avansată“

Întrebată cum i se par candidaţii, Rada Mihalcea spune că începând cu primul an a fost impresionată de calitatea aplicaţiilor care le-a primit. Mărturiseşte că situaţia a rămas la fel de-a lungul celor trei editii de până acum. „Am ajuns de exemplu de mai multe ori în situaţia în care ne-a fost greu să hotărâm câştigătorii finali, căci erau foarte mulţi aplicanţi foarte puternici“, afirmă Rada.

În opinia ei, mesajul pe care vrea să-l transmită existenţa acestui concurs este simplu: „Cercetarea are o valoare extraordinară, şi în ea stă viitorul nostru ca societate“.

În State, adaugă clujeanca, munca de cercetare este foarte apreciată. „Şi cred eu că ăsta e unul din motivele pentru care societatea americană e aşa de avansată, că a înţeles că investiţia în cercetare e practic o investiţie în viitor“.

Rada Mihalcea, profesor la Universitatea Michigan, este cetăţean de onoare al Clujului din 2014. Cu patru ani înaintea a fost inclusă în top 100 cercetători în domeniul inteligenţei artificiale din Statele Unite.

Mai puteţi citi:

Rada Mihalcea, românca premiată de Barack Obama: „Tinerii din România au extraordinar de mult potenţial“

EXCLUSIV Povestea româncei care l-a cucerit pe Obama. Cum a ajuns Rada Mihalcea în topul geniilor din SUA

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite