Primarul Clujului, Emil Boc, declară, într-o postare pe Facebook, că oraşul Cluj va fi primul din România care va pune în practică ideea de buget participativ folosind tehnologia modernă şi explică ce presupune acest fapt.
Acesta a afirmat că fiecare proiect propus de oameni va trebuie să se încadreze între 50.000 şi 80.000 de euro. Proiectele adunate vor fi evaluate şi selectate de adminsitraţia locală, iar apoi supuse votului cetăţenilor.
„Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodăreşti/deşeuri; spaţii publice; clădiri publice şi modernizarea de şcoli ş.a.m.d.
Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include şi componenta tehnologică - o aplicaţie inteligentă pentru telefoane mobile şi calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte şi pentru a evalua proiectele trimise de cetăţeni.
Fiecare proiect propus de cetăţeni, potrivit domeniilor menţionate, va trebui să se încadreze într-o limită pe care o vom stabili, între 50.000 şi 80.000 de euro. Primăria Cluj-Napoca va evalua şi filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea şi viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetăţenilor, pe domenii, fiecare cetatean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu.
Clujenii pot să îşi facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale oraşului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate şi supuse din nou unei campanii publice de mediatizare şi informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toţi cetăţenii înscrişi pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanţate de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca“, notează Emil Boc pe Facebook.
Primaurl mai spune că ideea de buget participativ a fost lansată în cadrul Consiliului Consultativ de Inovare şi IT pentru realizarea şi promovarea acestei aplicaţii de bugetare participativă.
Mai puteţi citi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
30 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Iar Cluj Napoca este peste Bucuresti. Ca sa meargă lucrurile bine in Romania, tara trebuie condusa de la Cluj Napoca, nu de la Bucuresti. Ardelenii sunt mai seriosi decât miticii.
foarte serioși ia uite aici cât de serioși http://adevarul.ro/locale/oradea/reactia-tatalui-adolescentei-batut-elevadin-oradea-bine-facut-fata-nu-lasa-nimeni-1_591c34415ab6550cb82e8b33/index.html
daca mai intai le taie veniturile cu !0% e ok
Numai cine nu sta in Cluj crede ca pe aici e numai lapte si miere. Orasul e SUPRA-AGLOMERAT si daca trebuie sa mergi la munca din Floresti in Someseni, poti sa iti iei adio de la cel putin 2 ore jumate/3 pe zi, timp pe care il petreci in trafic, oportunitatile de munca platite decent sunt aproape inexistente(adica salariile sunt mult mai mici decat in multe alte orase cum ar fi Timisoara, Arad, Brasov, Bacau, Iasi, etc. si sa nu mai zic Bucuresti, adica, pentru orice munca pe care o presteaza un Clujan, aproape orice alt cetatean din orice colt al tarii este platit mai bine), avem cele mai scumpe alimente din tara, cea mai scumpa paine, cele mai scumpe locuinte, si, desi orasul n-as putea spune ca arata neaparat rau, exista multe orase in Romania, si mai mari si mai mici, mult mai faine decat Clujul... De asemenea, mai vreau sa adaug ca sistemul universitar, desi foarte laudat, inafara de 2-3 facultati, celelalte sunt acolo ca sa iasa la numar, si nu pregatesc absolventii DE LOC, pentru ceea ce inseamna campul muncii, majoritatea(adica toti) celor pe care ii cunosc eu, muncesc cu totul si cu totul in alte domenii decat ceea ce au studiat. Iar, la fel cum in Timisoara si Bucuresti au venit foarte multe vinituri(adica oameni din alte zone, care nu aduc un plus valoare zonei), Clujul la acest capitol este campion. 2 din 3 migranti, in mod special cei care vin din moldova si oltenia(nu vreau sa zic faptul ca moldovenii sau oltenii sunt mai prejos decat ardelenii), vin in Cluj "in speranta unei vieti mai bune", insa, in loc sa creasca si sa imbunatateasca ceva in zona, ei trag orasul si zona foarte tare in jos. Deasemenea, viniturile, in general, strica si piata muncii, pentru ca accepta sa munceasca pentru orice mizerie de salariu, fiindca altfel nu au cum supravietui. Sa nu mai zic de faptul ca infrastructura si transportul in comun, lasa foarte tare de dorit... Mai sunt multe lucruri care trebuiesc spuse, insa toata propaganda asta proasta pe care multi o fac Clujului, nu ajuta orasul. Alba-Iulia ne-a luat de mult fata din multe puncte de vedere, sa nu mai zic de Brasov sau Sibiu...
asta cu supraaglomerarea și aia cu viniturile, sincer, mă bucură știu mai mulți clujeni care nu pot dormi noaptea de oftică și invidie la adresa celor din București, că de ce sunt ăia capitală și voi nu ei uite că nu e deloc o fericire să fii capitală, chiar și regională gustați reversul medaliei și mai cujetați
Vezi toate comentariile (30)