Proiectul clujencei care a găsit formula de a îmbunătăţi flora intestinală va reprezenta România la concursul Oficiului European de Brevete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Oanei Lelia Pop, doctorand la Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară  din Cluj-Napoca, a fost ales, din 22 de proiecte, de Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru a reprezenta România la concursul organizat de Oficiul European de Brevete.

Oana Lelia Pop este doctorand în cadrul Şcolii Doctorale a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară  din Cluj-Napoca, având ca şi conducător de doctorat pe prof. dr. Carmen Socaciu, prorector responsabil cu cercetarea.

Aceasta va participa la un concurs organizat de Oficiul European de Brevete (EPO), cu ocazia aniversării a 40 de ani de la semnarea Convenţiei Brevetului European.

La această competiţie pot participa studenţii, masteranzii şi doctoranzii care sunt înscrişi la o universitate, colegiu sau o instituţie academică echivalentă din unul din statele membre ale Organizaţiei Europene de Brevete.
Concurenţii trebuie să realizeze un proiect de cercetare cu o temă de interes în domeniul cercetării şi dezvoltării.

Prima etapă, bifată

În prima etapă a EPO, cei interesaţi depun proiecte la Oficiile Naţionale de Brevete, iar acestea din urmă fac selecţia. În România s-au înscris 22 de proiecte, iar cel al clujencei Oana Delia Pop a fost declarat unul dintre cele câştigătoare care vor reprezenta ţara la etapa internaţională.

S-a ales câte un proiect pentur fiecare dintre cele cinci domenii tehnice propuse de EPO: producţia alimentară durabilă, producţia şi stocarea ecologică de energie, gestionarea deşeurilor, reciclarea şi mineritul urban, sisteme inteligente de transport şi de gestionare a traficului, respectiv tehnologii pentru locuinţe inteligente.

Pentru una dintre cele cinci categorii - producţia alimentară durabilă - a fost selectat proiectul cu titlul „Microsfere - suport pentru celulele probiotice în iaurt şi alte produse lactate“ al clujencei Oana Lelia Pop.

Ce sunt celulele probiotice?

Celulele probiotice sunt cele care se folosesc într-un iaurt obişnuit, însă odată ajunse în stomac, unde este un puternic mediu acid, ele sunt distruse şi nu ajung în intestin unde ajută la întărirea florei intestinale. „Pentru ca aceste celule să ajungă în intestin m-am gândit să le încapsulez“, spune Oana Lelia Pop.

„Probioticele facilitează digestia în perioade de schimbări alimentare, cum ar fi trecerea de la dieta de vară la cea de toamnă-iarnă mai uscată, mai săracă în fibre şi mai concentrată în grăsimi, zaharuri rafinate şi proteine.
Tratamentul cu probiotice vizează refacerea florei normale, adică popularea cu microbi „buni” a tubului digestiv. Vorbim, în special, de intestinul subţire şi cel gros, segmente cu populaţie microbiană bogată în mod fiziologic. Acest lucru este benefic după cure antibiotice care „omoară“ flora microbină intestinală“, potrivit farmaciata.ro.

Un juriu internaţional va evalua finalistele

Proiectele selectate din fiecare stat european vor fi evaluate de un juriu internaţional care va selecta câte un câştigător pentru fiecare domeniu tehnic. Cei cinci câştigători din această etapă vor fi invitaţi la Munchen, pe data de 17 octombrie 2013, pentru a participa la ceremonia de premiere, unde fiecăruia i se va acorda un premiu în valoare de 5.000 Euro.

EPO va suporta cheltuielile de călătorie şi costurile de cazare. La ceremonia de premiere, cei 5 câştigători vor prezenta proiectele lor de cercetare, având ocazia de a se face cunoscuţi în mediul industrial, antreprenorial şi tehnico-ştiinţific european.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite