Psihologii inventează leacul antidepresie pentru copii şi adolescenţi: îl transformă pe „Superman de Cluj“ în erou de joc  online terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii clujeni uimesc din nou: au câştigat un proiect în valoare de circa 300.000 de euro, bani de la stat, prin care vor crea primul joc video terapeutic online din ţară. Scopul acestuia este să îi înveţe pe copii cum să-şi controleze emoţiile şi să nu cadă în depresie.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, până în 2030, depresia va fi prima cauză de dizabilitate la nivel mondial. În ciuda existenţei unor servicii de sănătate mintală validate ştiinţific, în baza estimărilor OMS, 20% dintre copii prezintă probleme de sănătate mentală care le afectează viaţa de zi cu zi“, avertizează lectorul universitar Oana David, directorul proiectului din urma căruia va fi creat primul joc terapeutic online din România.

Acest prognostic îngrijorător, dar şi proiecte anterioare ale psihologilor clujeni, i-au determinat pe aceştia să gândească o iniţiativă atractivă pentru tineri prin care să prevină tulburările emoţionale: un joc video online, cum altfel decât terapeutic.

Jocul se adresează copiilor cu vârste între 10 şi 16 ani. Va fi disponibil pe piaţă şi va putea fi accesat online de pe calculator, tabletă şi telefon doar peste doi ani, după ce va fi finalizat. În faza de testare va fi gratuit. Jocul este gândit ca unul de strategie, cu 7 nivele de complexitate crescândă şi recompense care să menţină trează atenţia. Poate fi jucat şi de mai multe persoane în acelaşi timp.

image

Psihologii clujeni susţin că au ales categoria de vârstă 10-16 ani fiindcă majoritatea tulburărilor emoţionale debutează înainte de 16 ani şi deoarece vârsta de 10 ani este vârsta medie la care copiii încep să folosească internetul.

Despre proiect

Proiectul din care se va naşte acest joc se numeşte Rethink, este finanţat cu circa 300.000 de euro de o structură din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului  este UBB, iar partenerul, firma clujeană SC PixelData SRL. Echipa de proiect este coordonată de lectorul universitar Oana David, iar din cadrul acestei fac parte colaboratori consultanţi de la Universitatea Northern Iowa din SUA şi Universitatea din Vrije din Bruxelles.

„Rethink este menit să fie un joc atractiv disponibil online, cu scop terapeutic şi construit pe baza unor strategii de reglare emoţională  validate ştiinţific şi a celor mai actuale tehnologii disponibile. În cadrul jocului, copiii dobândesc abilităţi care îi vor ajuta în viaţa reală să îşi controleze mai bine emoţiile. De exemplu, sunt puşi în situaţii în care să recunoască emoţii sau să rezolve probleme“, explică directorul proiectului.
image

Retman şi copiii. În dreapta este Oana David, directorul proiectului FOTO: rethink.info.ro

Retman, „erou“ în cinci proiecte

Numele proiectul e Rethink şi pentru că îl are în prim plan, ca personaj, pe Retman (foto mai jos, credit foto: Florina Pop), care este şi eroul unor cărţi de poveşti. De la aceste istorioare s-au născut benzile desenate, apoi desenele animate terapeutice şi roboţelul terapeutic care zici că este Superman cu ochelari. Toate acesta sunt creaţiile a psihologilor clujeni şi toate cu acelaşi scop: sănătatea mentală a copiilor.

image

Restul personajelor din jocul video vor fi aceleaşi cu cele din desenele animate.

„Se va porni de la povestea iniţială, dar aceasta va fi adaptată pentru jocul video. Aventurile pe care le vor trăi eroii vor fi create special pentru joc“, detaliază Oana David.

De ce e necesar un astfel de joc?

Specialiştii din toată lumea arată, în studiile lor, încă din 2004, că sănătatea mintală a tinerilor reprezintă o problemă care dă de gândit la nivel mondial: până la 22% dintre tinerii europeni suferă de o tulburare psihică.

De regulă, explică psihologul Oana David, citând studii de specialitate, tulburările psihice debutează în copilărie sau adolescenţă, iar acest debut este asociat cu un grad considerabil de persistenţă de-a lungul vieţii.

Paradoxal, deşi există tratamente eficiente pentru tulburările emoţionale la copii şi adolescenţi, tulburările emoţionale în rândul tinerilor sunt în creştere.

Potrivit unui studiu românesc din 2009, în ţara noastră, serviciile de sănătate mintală nu sunt decontate şi, astfel, până la un sfert dintre copiii cu astfel de probleme nu pot beneficia de servicii de specialitate.

Mai puteţi citi:

VIDEO Primele desene terapeutice din România au fost lansate la Cluj. Un magician îi învaţă pe copii să gândească pozitiv

Robotul clujean care îţi scapă copilul de depresie

Timizii se pot trata gratuit în varianta clujeană a Matrix-ului

Clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală Matrix şi roboţi terapeutici

FOTO VIDEO Desenele animate terapeutice care îţi scapă copilul de supărări

Şcoala clujeană de psihoterapie, prima  din România inclusă într-o prestigioasă reţea academică europeană

VIDEO Robotul-terapeut de acasă care alungă depresia. Un proiect internaţional de 4 milioane de euro pus în practică la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite