"Războiul stelelor" şi "Stăpânul inelelor" pot fi văzute, în varianta Lego, la Muzeul Etnografic din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava spaţială din Star Wars la Muzeul Enografic. FOTO: citynews.ro
Nava spaţială din Star Wars la Muzeul Enografic. FOTO: citynews.ro

Scene din filmele "Stăpânul inelelor", "Star Wars", dar şi o staţie spaţială, toate create din piese Lego, pot fi admirate în cadrul expoziţiei internaţionale "Etnologia galactică", inaugurată joi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. De Ziua Copilului, copii şi tinerii au acces liber la expoziţie.

Asociaţia Brickenburg, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizează în perioada 30 mai - 5 iunie expoziţia “Etnologia Galactică”, o provocare prin care acest joc stimulează imaginaţia şi spiritul creativ.  Tema expoziţiei este inspirată din domeniul literaturii fantasy şi science fiction, propunându-şi să creeze o punte de legătură între tânăra generaţie şi valorile culturii tradiţionale prin intermediul explorării universurilor imaginare. 

Aflat la cea de-a cincea ediţie, evenimentul reuneşte participanţi din România şi Serbia, membri ai Comunităţii Lego. Lucrările expuse cuprind milioane de piese asamblate în compoziţii de mari dimensiuni, oferind un traseu care începe în epoca dinozaurilor şi continuă până la explorarea spaţiului cosmic. Una dintre principalele atracţii ale manifestării o reprezintă baza spaţială extraterestră transpusă în variantă lego. 

3 lei biletul

Expoziţia temporară poate fi vizitată în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei, situat pe strada Memorandumului nr. 21, între orele 11.00 şi 19.00. Sâmbătă, 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, copiii şi tinerii până în 18 ani vor avea accesul gratuit. 

Preţul unic de intrare, pe întreaga durată a expoziţiei, va fi de 3 lei. 

Staţie spaţială din Lego 

Unul dintre exponate este o staţie spaţială construită din piese Lego de Antoniu Tocaci, un inginer IT din Bistriţa, în vârstă de 35 de ani. El este pasionat de asamblarea pieselor Lego de câţiva ani, cumpărându-le din ţară şi de pe internet. Staţia botezată "Advanced Blacktron" cuprinde roboţi, rachete spaţiale şi clădiri futuriste, în culorile negru, galben şi roşu.

"Toate sunt creaţii proprii, nu aparţin vreunui set. Sunt circa 400.000 de piese în staţia spaţială, pentru care am muncit în ultimii trei ani, după serviciu, în weekend-uri şi în zilele ploioase. Am adunat piese din toată lumea, din Noua Zeelandă până în SUA, unele sunt foarte vechi, altele foarte scumpe. În staţia spaţială construită sunt geamuri roşii, din 1988, care nu se mai produc în prezent", a spus Tocaci pentru Mediafax.

Star Wars din Lego

El a adăugat că este ajutat în asamblarea pieselor de către soţia sa. Sunt pasionat şi de jocurile pe calculator şi de SF, iar o parte din rachetele şi navele spaţiale create de mine din piese Lego s-au inspirat din astfel de jocuri. Dar sunt creaţii proprii", a explicat bistriţeanul, care poate asambla o mini figurină, un roboţel, în 25 de secunde.

Alături de staţia spaţială, Antoniu Tocaci s-a ocupat şi de recrearea unei părţi din "Star Wars" ("Războiul stelelor") care include o scenă de luptă în care personalul principal este cavalerul jedi Yoda. Pe masă au fost asamblate racheta lui Luke Skywalker, "Steaua Morţii", care are circa 5.000 de piese, dar şi "Millenium Falcon", nava de luptă pilotată de Han Solo.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite