Scriitoarea care a avut o carte finalistă la Premiul Pulitzer vine la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea Alice Notley este invitată de onoare a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, care se va desfăşura în această toamnă la Cluj.

Organizatorii Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT) au anunţat duminică, 20 august, numele unuia dintre invitaţii de onoare ai evenimentului din acest an: scriitoarea Alice Notley, din SUA.

Acesta va susţine un recital de poezie şi va avea un dialog cu scriitoarea clujeană Ruxandra Cesereanu. 

Alice Notley îşi va lansa la Cluj primul său volum publicat în limba română - „Câteva numere de magie” („Certain Magical Acts”), în traducerea lui Alex Văsieş şi în curs de apariţie la Editura Şcoala Ardeleană.

CV-ul scriitoarei

Potrivit organizatorilor festivalului, Alice Notley s-a născut în Arizona, la data de 8 noiembrie 1945 şi a crescut în California. Studiile le-a făcut la Colegiul Barnard şi în cadrul programului de Scriere Creativă al Universităţii din Iowa. A trăit o perioadă îndelungată în Needles şi New York, iar din 1992 locuieşte la Paris. 

A semnat peste patruzeci de cărţi de poezie. 

image

Alice Notley - imagine oferită de organizatorii FICT 

Premii: cartea-poem „Coborârea lui Alette” a fost publicată de editura Penguin în 1996 - una dintre cele trei cărţi finaliste pentru Premiul Pulitzer şi a câştigat Premiul de Poezie al revistei „Los Angeles Times”; Premiul pentru poezie Griffin - pentru antologia „Nesupunere” din 2001; Premiul acordat în memoria lui Shelley din partea Poetry Society of America; Premiul Academiei pentru literatură din partea instituţiei American Academy of Arts and Letters; Premiul pentru poezie al Fundaţiei Ruth Lilly în 2015 - acest premiu înseamnă recunoaşterea realizărilor excepţionale din timpul vieţii pentru un poet american

Cele mai recente lucrări ale scriitoarei„Mormântul de lumină: Poeme alese. 1970-2005”, pentru care a primit premiul de poezie Lenore Marshall din partea Academiei Poeţilor Americani; „Cultura unului”, un roman în versuri plasat într-un orăşel din deşert; „Sărutul negativităţii”, un roman poliţist în versuri; şi epopeea „Binecuvântare”. 

A cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania se va desfăşura în perioada 3-8 octombrie 2017 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Vă mai recomandăm:

Festivalul care aduce scriitorii mai aproape de public. „Copiii ştiau că scriitorii pe care îi citesc sunt morţi. Şi literatura este vie doar în carte“

Festivalul care oferă cărţi pe gratis. „Oferta“ FICT 2016: marşul lecturii, autobuz special unde se oferă cărţi în dar, oaspeţi de seamă din 7 ţări

Poetul spaniol Antonio Gamoneda, premiat la Cluj: „Poezia nu face doctrină, dar poate să facă conştiinţele mai solidare”

Clujeanul care aduce scriitori de Nobel în Ardeal: „Omul e condamnat la lectură, are nevoie de poveste ca de aer“

Lumea s-a înghesuit să-i asculte pe Llosa şi pe Liiceanu la Cluj. „Dragostea este o creaţie culturală“, crede scriitorul peruan, care a luat Premiul Nobel în 2010

FOTO VIDEO Dialog Mario Vargas Llosa-Gabriel Liiceanu la Cluj. Llosa: „Din păcate, în societate, literatura este văzută ca un amuzament, dar trebuie să depăşim acest stadiu“

FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa: „Fără poveşti, vieţile noastre ar fi foarte sărace şi mediocre“. La spectacol i s-a făcut o surpriză: a jucat în propria-i piesă

Unul dintre cei mai buni scriitori spanioli vine, pentru prima dată, în România la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

Transilvania are propriul festival de carte. Călătorie în lumea literelor pe muzica lui Nucu Pandrea, singurul român care cântă la frunză

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite