Topul ţărilor unde se consumă cea mai mare cantitate de alcool. Pe ce locuri se află România şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Republica Moldova se află în top 10 al ţărilor unde se consumă cea mai mare cantitate de alcool din lume, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii citate de The Telegraph. Republica Moldova este pe locul II, după Belarus, iar România urmează în clasament după Rusia.

Jurnaliştii de la The Telagraph au publicat ieri, 25 aprilie, un top al ţărilor unde se consumă cea mai mare cantitate de alcool utilizând datele din 2014 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Criteriul este cantitatea de alcool pur pe care cetăţeanul obişnuit în vârstă de 15 ani sau mai mult o consumă pe an. Astfel, o sticlă de vin ar putea conţine 13 % alcool pur, astfel încât într-o sticlă de 750 ml de vin se află  97,5 ml de alcool pur. În Rusia, fiecare cetăţean bea peste 15 de litri de alcool pur pe an, ceea ce este echivalent cu aproximativ 155 de sticle de vin - sau 1500 de pahare de votca. 

Rusia nu e în top

Dar Rusia nu este statul und se bea cel mai mult. "Onoarea" primului loc merge în Belarus, unde 17,5 litri de alcool pur sunt consumaţi de cetăţeanul obişnuit. Urmează Moldova şi Lituania, iar dominaţia blocului de Est continuă. Rusia ocupă al patrulea loc, urmată de România şi Ucraina. Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia sunt de asemenea, top 10.

Top 10 al ţărilor unde se consumă cea mai mare cantiate de alcool

Belarus

Republica Moldova

Lituania

Rusia

România

Ucraina

Andora

Ungaria

Republica Cehă

Slovacia.

Statisticile oficiale din România 

Statisticile oficiale arată un consum mediu naţional mai mic de doi litri şi jumătate lunar pe persoană, reprezentând totalul cantităţilor de bere, vin, ţuică şi rachiuri naturale înregistrat în anul 2014. Din datele privind veniturile şi cheltuielile românilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“, reiese că în Oltenia şi Moldova se consumă cele mai mari cantităţi de alcool, iar în Banat - cele mai mici. De asemenea, la oraş se bea mai puţin şi mai scump, în timp ce locuitorii din mediul rural beau mai mult, dar mai ieftin.

Potrivit INS, consumul mediu de băuturi alcoolice - vin, bere, ţuică şi rachiuri naturale - este de 2,27 litri lunar pe persoană. Asta ar însemna , în 12 luni, un total de 27,24 de litri de alcool pe an. Diferenţa constă în faptul că statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se referă la consumul de alcool pur. 

 Desigur, pare foarte puţin faţă de percepţia generală privind consumul de alcool în România, dar să nu uităm că în statistici sunt luaţi în calcul şi românii care nu consumă alcool - copii, persoane care din convingere personală nu beau şi alţi non-consumatori. Dacă din 10 oameni bea numai unul, cantitatea consumată de el se împarte la 10 şi aşa rezultă consumul mediu din acel grup.

Alcoolul in UK FOTO OMS

Consumul de alcool în Marea Britanie şi Irlanda de Nord. FOTO: OMS

De ce au publicat englezii acum articolul

Jurnaliştii englezi au folosit date din “Global status report on alcohol and health 2014”, dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii acum doi ani, studiu în care erau folosite date din 2010 privin consumul de alcool în ţările lumii.  Motivul pentru care The Telegraph a publicat, ieri, 25 aprilie, articolul despre topul ţărilor în care se bea cel mai mult alcool este faptul că pe postul TV BBC Two a fost difuzat zilele trecute documentarul “Louis Theroux: Drinking to Oblivion”, în care erau prezentate efectele devastatoare ale abuzului de alcool în Marea Britanie. Probabil că intenţia articolului era să arate că deşi în Anglia se consumă mult alcool, se poate şi mai rău. 

Alcoolul in Romania FOTO OMS

Consumul de alcool în România. FOTO: OMS

România vs Anglia, unde se bea mai mult alcool 

În Studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se analizează situaţia fiecărei ţări din punct de vedere al consumului de alcool. În România, în 2010, se consuma o medie de 14,4 litri de alcool pur, în timp ce în Marea Britanie şi Irlanda de Nord se consumau 11,6 litri. Cea mai populară băutură consumată de români este berea, care reprezintă 50% din totalul alcoolului consumat, în timp ce la englezi doar 37%. Britanicii beau mai mult vin, 34%, în timp ce românii doar 29% din totalul alcoolului consumat. Şi la spirtoase conduc englezii cu un singur procent (22%). Britanicii au punctat 7% la capitolul “alte băuturi alcoolice”, în timp ce la români acest capitol nu e relevat. 

Citeşte şi

Harta alcoolului. Câtă băutură consumă românii. Cum arată portretul băutorului aprig şi al celui prudent - INFOGRAFIE

Cât de mult alcool beau, de fapt, românii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite