Viaţa zbuciumată a Principesei Margareta. Cum a răspândit Securitatea zvonuri privind prietenia ei cu Valentin Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Margareta a fost urmărită de Securitate. FOTO: familiaregală.ro
Principesa Margareta a fost urmărită de Securitate. FOTO: familiaregală.ro

Principesa Margareta a fost o ţintă a Securităţii încă din facultate, când s-au răspândit zvonuri despre prietenia acesteia cu Valentin Ceauşescu. Securitatea a urmărit pas cu pas activitatea Principesei la Organizaţia Naţiunilor Unite, făcând chiar presiuni ca niciun membru al Familiei Regale să nu fie angajat de instituţie, acest act fiind considerat un „gest politic neamical la adresa României”.

Principesa Margareta a rămas o vreme în Marea Britanie, după absolvirea facultăţii, devenind cercetător specializat în sociologie medicală şi sănătate publică. De la începutul anilor 80, Principesa a lucrat la ONU în cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, care îşi avea sediul la Roma, scrie istoricul clujean Cornel Jurju. Activitatea ei a fost îndeaproape urmărită de Securitate.

“Securitatea a început să aducă prejudicii imaginii Principesei, lansând zvonul că a fost prietenă cu Valentin Ceauşescu şi că se întâlniseră la Oxford. Principesa Margareta ştia că, de fiecare dată când încerca să se apropie de România, începeau să se audă zvonuri. Metoda practicată de Securitate este una clasică, de intoxicare. Principesa a trebuit să dezmintă astfel de zvonuri manipulative chiar şi mai târziu, în primele zile de după revenirea sa în România”, scrie în biografia Pricipesei Margareta, scrisă de Diana Mandache (Patrie şi destin. Principesa Moştenitoare a României”).

Principesa, urmărită de Securitate 

În cele două dosare primite de Familia Regală de la CNSAS există relatări despre unele întrevederi ale Regelui, aflat la Paris, un raport despre Rege în Germania, unde a ţinut în decembrie 1986, un discurs la Frankfurt, apoi câteva referiri la Principesa Margareta, aflată la Roma, şi posibila sa angajare la ONU. ”În unele documente ale Securităţii comuniste, Regele este prezentat sub numele de cod “Străinul” scris cu majuscule, fie despre „Străinul şi rudele sale”, toate acestea arătând ura faţă de Rege, teama politică permanentă, perpetuată, şi întreţinută şi după 1989.

De asemenea, exista şi un interes pentru fiica cea mare a Regelui Mihai, ce apare menţionată în filele Securităţii cu numele ei, Margareta, scris tot cu majuscule, referitor la locul unde lucra, unde se afla, cu cine discuta. Au fost contactate persoane de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii , după care s-a zvonit că ea nu ar fi angajată la OMS, ci că se afla la Roma şi lucra la Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură. Informatorul scria în raport: <<Împreună am cosolidat cu (...) fişele de salariaţi ai OMS/permanenţi , temporari, consultanţi, experţi pe lista de rezervă şi nu apare / nu apare/ niciun membru al familiei <<STRĂNIUL>>”, se arăta în sursa citată. 

Presiunile Securităţii

Securitatea a făcut presiuni pentru ca Principesa Margareta să nu fie angajată. “În documentul datat 21 februarie 1987, informatorul mai nota din discuţia sa cu câteva zile mai înainte cu persoana de legătură: <<Am precizat clar lui (...)  că partea română va interpreta eventuala angajare, fie şi temporară, a vreunui reprezentant din familia <<STRĂINUL>> ca un <<gest politic neamical din partea uniunii la adresa României>> ceea ce va avea consecinţe şi asupra bunelor corespondenţe cu uniunea, care există în prezent”, se arată în cartea Dianei Mandache. 

Acelaşi informator scria despre un contact al său că şi-a manifestat sprijinul pentru a influenţa instituţiile uniunii să respingă „orice solicitare de angajare sub orice formă a rudelor Străinului, sub motivaţia lipsei de fonduri financiare.

Informatorul mai scrie: ”În perioada următoare, aşa cum am selectat, voi face o vizită protocolară directorului uniunii intitulată Asociaţia Mondială pentru Prospecţiuni Sociale (corect: Institutul pentru Studii Sociale)... Scopul este cunoaşterea sa şi, în acelaşi timp, stabilirea cadrului real al corespondenţelor sale cu Margareta, sau a altor membri din secretariat. Aşa după cum am selectat, sub patronajul acestei uniuni a fost organizată aniversarea în (Geneva) a 400 de ani de la reformă, acţiune la care au participat mai mulţi foşti monarhi, între care şi Margareta”, scrie sursa citată.   

[&amp;amp;amp;amp;lt;a href="//storify.com/Alinavasile/viata-principesei-margareta" target="_blank"&amp;amp;amp;amp;gt;View the story "Viaţa Principesei Margareta " on Storify&amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;gt;]

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite